Defibrilance

Auteur Topic: Defibrilance  (gelezen 5677 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

V16.01

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 499
Gepost op: 23 september 2007, 21:41:30
Hallo mede forumgenoten.

Kwam deze Defibrilance tegen op een evenement hier in de stad...Preciese werking en doelstelling van de organisatie is me nog niet geheel duidelijk, maar het schijnt dat deze instantie gaat samenwerken met de RAV om vrijwilligers te alarmeren tesamen met ambulance wanneer er sprake is van een AED-inzet.

Groeten Marcel





Voormalig lid SIGMA Twente Rode Kruis Haaksbergen EHBO-er Fc Twente Plv. Coördinator EHBO Fc Twente


Maxx

  • Senior GGP
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,615
Reactie #1 Gepost op: 23 september 2007, 21:45:44
http://www.twentehartsafe.nl/

Even voorstellen:
Hierbij willen wij ‘Stichting Twente Hart Safe’ ons graag aan u voorstellen. Onze stichting is een zelfstandig opererende organisatie en is op 4 mei 2007 opgericht met als voornaamste doel het ontwikkelen van maatschappelijk draagvlak om samen met de hulpdiensten te werken aan een aanpak waarbij iedereen een bijdrage levert aan de overleving van de plotse hartstilstand van burgers in Twente.

Onze doelstellingen:

    *

      Het opzetten van een voorlichtende website over de doelstelling;
    *

      Het inzamelen van geldelijk donaties voor aanschaf AED apparatuur binnen de regio Twente;
    *

      Het bevorderen van Automatische Externe Defibrillatoren en getrainde bedieners op openbare plekken, in de werkomgeving en op plaatsen waar veel mensen aanwezig zijn;
    *

      Alle verdere activiteiten binnen de wet die de doelstellingen van de stichting ondersteunen.
    *

      Het onderhouden en ontwikkelen van websites; alsmede het verrichten van al hetgeen in de ruimste zin met het vorenstaande rechtstreeks of zijdelinks verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.


mark_b

  • Verbannen gebruiker
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 221
    • Brandweer Mook & Middelaar
Reactie #2 Gepost op: 23 september 2007, 22:05:03
En mogen die met zwaailicht en sirene rijden?
TWITTER foto's suck....


Maxx

  • Senior GGP
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,615
Reactie #3 Gepost op: 23 september 2007, 22:17:46
En mogen die met zwaailicht en sirene rijden?
Het voertuig op die foto is een demonstratie voertuig. Jammer dat de link naar het artikel het niet doet op de website...


Jerommeke

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 17,683
  • Blauwe Motormuis
Reactie #4 Gepost op: 24 september 2007, 00:52:49
Leuk, vergelijkbaar project word nu hier in de regio ook opgezet. Door een extern bedrijf weliswaar.
GEBRUIK MIJN FOTO'S NIET ZONDER TOESTEMMING ! !


Franc

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 378
Reactie #5 Gepost op: 24 september 2007, 08:55:00


Michel D.

  • POL/NRK/SIGMA
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,209
Reactie #6 Gepost op: 24 september 2007, 11:15:26
Ik persoonlijk vind het de grootste onzin, speciaal zo'n wagen met blauw blauw en al. 3.000 politie-auto's worden binnenkort ook voorzien van AED's, dus mij ontgaat de totale noodzaak van een dergelijk voertuig. Brengt ook alleen maar verwarring.

En op evenementen hebben vaak de reddingsbrigade's, EHBO-verenigingen en/of het NRK AED's bij zich. Dus tsjah, ook bij dit soort gelegenheden zie ik geen meerwaarde voor een 'defibrilance'. Afschaffen dat ding.  :(

Of is dit puur PR?!

gr. Michel


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #7 Gepost op: 24 september 2007, 11:29:57
Of die bus ook echt gaat uitrukken wordt mij niet duidelijk.
Wel staat er op de website info over het zogenaamde PAMS project.
Ik ben daar wel benieuwd naar. Zijn er mensen uit die regio die er ervaring mee hebben?

In Nederland overlijden per jaar ruim 15000 mensen aan een plotselinge hartstilstand. Landelijke cijfers geven aan dat dat er 60 tot 80 acute hartstilstanden per jaar voorkomen per 100.000 inwoners. Voor Twente, met 650.000 inwoners, betekend dat er tussen de 390 en 520 mensen per jaar overlijden ten gevolge van een hartstilstand. De overlevingskansen van een hartstilstand buiten het ziekenhuis zijn met 5 a 10 % zeer klein. Een reanimatie + defibrillatie (AED) (Automatische Externe Defibrillator) daarentegen vergroot de overlevingskans 50 tot 70 % mits deze binnen de eerste 6 minuten wordt toegepast. In ieder geval staat 1 ding vast als niet direct wordt ingegrepen overlijdt het slachtoffer . Veel slachtoffers van een hartstilstand hebben nooit te maken gehad met hartproblemen. Van 50% van de mannen en 63% van de vrouwen die stierven aan een hartstilstand, waren geen eerdere symptomen van een hartziekte bekend. In deze korte inleiding staan 390 tot 520 redenen waarom Ambulance Oost een project voor Twente heeft opgezet onder de naam 'Stimulering Lekenhulpverlening Platteland'. Stichting Twente Hart Safe zal een versterkende rol vervullen in dit projectplan. Om een duidelijk beeld te scheppen wie wat doet volgt onderstaand een uitgebreide uitleg omtrent dit ambitieuze project.

Project informatie:
Sinds november 2006 wordt er door een 4 koppige projectgroep van Ambulance Oost gewerkt aan het project “Stimulering Lekenhulpverlening Platteland” Met dit project wil Ambulance Oost een verantwoorde implementatie bewerkstelligen van een netwerk van AED’s (Automatische Externe Defibrillator) in Twente en van een netwerk van gebruikers van die AED’s en personen die in staat zijn te reanimeren in het geval van een hartstilstand. (Met platteland wordt gemakshalve geduid op alle woonplaatsen cq dorpskernen in Twente met uitzondering van de stedelijke gebieden Hengelo, Enschede, Almelo en Oldenzaal). De reden dat hiervoor is gekozen is vrij eenvoudig te verklaren:    

De ambulances zijn in die gebieden gemiddeld binnen 6 a 8 minuten ter plaatse.
Het kostenplaatje om daar een dekkend netwerk van AED’s in te stellen zou vrijwel onbetaalbaar zijn.
Wel bestaat de mogelijkheid dat de in die steden reeds aanwezige AED’s (en dat zullen er ook steeds meer worden) uiteindelijk worden opgenomen in het alarmeringssysteem P.A.M.S. (Public Acces Meldkamer Software) van Ambulance Oost.

Wat is P.A.M.S.
Iedereen die een hartstilstand krijgt is gebaat bij snelle hulp. Hoe eerder er gereanimeerd en gedefibrilleerd wordt hoe beter. Tegenwoordig zijn op vele plaatsen in Nederland publieke AED's beschikbaar maar slechts weinig mensen weten waar deze toestellen hangen. Dit zou kunnen betekenen dat iemand niet of niet tijdig gedefibrilleerd wordt terwijl er wel een AED in de buurt is. Daarom heft Vivon een softwarepakket ontwikkeld, P.A.M.S., dat ervoor zorgt dat via de meldkamer (112) de juiste mensen worden ingeschakeld om hulp te bieden.

Hoe werkt P.A.M.S.
Nadat 112 is gebeld wordt vanuit de meldkamer de lekenhulpverlening opgestart met gebruikmaking van P.A.M.S. PAMS bestaat uit een database met mensen die hebben aangegeven mee te willen werken aan het project en die kunnen reanimeren en/of defibrilleren. Op het moment dat er een melding bij de meldkamer binnenkomt zorgt PAMS ervoor dat de mensen die kunnen reanimeren en die het dichtst bij het slachtoffer zijn een SMS bericht ontvangen op hun mobiele telefoon met daarin de locatie waar het slachtoffer zich bevindt en de boodschap daarheen te gaan. Zij kunnen dan direct starten met reanimeren alvorens de ambulance is gearriveerd. Daarnaast wordt een SMS bericht gestuurd naar de mensen die in de buurt van de AED zijn, en deze kunnen bedienen., met de melding deze op te halen en naar de locatie waar het slachtoffer zich bevindt te gaan. Op deze wijze wordt voorkomen dat er onnodig tijdverlies optreedt doordat er bijvoorbeeld pas door de aanwezigen bij het slachtoffer wordt besloten dat de AED gehaald moet worden of, erger nog, dat er helemaal geen AED gehaald wordt omdat men niet van het bestaan afweet. Het is met PAMS ook mogelijk om gebruik te maken van beveiligde AED kasten. Dit ter voorkoming van diefstal of vernieling. Met PAMS is het mogelijk om gebruik te maken van kasten die op slot kunnen en met een pin-code worden geopend. Deze pincode kan dan tegelijkertijd met de SMS-boodschap worden doorgestuurd.

Reanimatie cursus + AED:
Naast een snelle alarmering van de meldkamer is het wellicht het belangrijkste aspect bij een Public Access AED-project de participatie van getrainde burgers. Met een AED alarmeringssysteem alleen ben je er natuurlijk niet. Er moeten ook mensen worden opgeleid die de apparatuur op een deskundige wijze kunnen bedienen en over de BLS (Basic Life Support) vaardigheden beschikken. Hiervoor wordt een beroep gedaan op vrijwilligers in de betrokken gebieden. In eerste instantie wordt er van uitgegaan dat er per AED- kring 45 personen worden opgeleid voor de Basic Life Support. Van deze 45 personen worden er 16 opgeleid tot AED-bediener. Deze aantallen kunnen per initiatief verschillen. Het kan ook zijn dat er niet zoveel vrijwilligers worden gevonden én het kan zijn dat er mensen zijn die tot meerdere AED- kringen behoren. Ambulance Oost verzorgt de primaire opleidingen Basic Life Support, AED- bediener en AED-BLS-instructeur. De kosten voor deze opleidingen zijn opgenomen in de projectbegroting. Om naast de bereidheid als vrijwilliger beschikbaar te zijn is hiervoor gekozen om een dergelijk project toegankelijk te houden. Ambulance Oost leidt op volgens de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatieraad (NRR).

Projectresultaat:
Als de projectresultaten worden behaald die voor dit project zijn gesteld moet eind 2009 in 80% van Twente gebruik kunnen worden gemaakt van P.A.M.S., de beveiligde AED kasten en apparatuur en moeten er per AED 45 mensen getraind zijn in Basic Life Support waarvan er 16 zijn opgeleid tot AED-bediener. Meer informatie leest u op de website van Ambulance Oost.
http://www.twentehartsafe.nl/pagina.php?id=9


Jerommeke

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 17,683
  • Blauwe Motormuis
Reactie #8 Gepost op: 24 september 2007, 13:23:02
Ik weet dat er in de regio Amsterdam een bedrijf bezig is om te samen met de ambulancedienst te gaan kijken hoe zij assistentie kunnen gaan bieden bij hartproblemen. Er schijnt een plan te zijn, dat zij uit gaan rukken (met toeters en bellen) bij hartproblemen met een AED. Het is nog een plan, vandaar dat ik niet verder in ga op bepaalde informatie.
GEBRUIK MIJN FOTO'S NIET ZONDER TOESTEMMING ! !


Michel D.

  • POL/NRK/SIGMA
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,209
Reactie #9 Gepost op: 24 september 2007, 15:41:05
Ik weet dat er in de regio Amsterdam een bedrijf bezig is om te samen met de ambulancedienst te gaan kijken hoe zij assistentie kunnen gaan bieden bij hartproblemen. Er schijnt een plan te zijn, dat zij uit gaan rukken (met toeters en bellen) bij hartproblemen met een AED. Het is nog een plan, vandaar dat ik niet verder in ga op bepaalde informatie.



Waarom toch al die moeite als de politie ook wordt uitgerust met AED's en ook steeds meer brandweerkorpsen er 1 aanschaffen?   ??? Dan kan de melding die binnenkomt bij de MKA gewoon 'intern' worden afgehandeld (gewoon worden doorgezet naar blauw of rood), zonder dat er weer een apart bedrijf voor moet worden ingeschakeld (die ook weer het nodige zal rekenen, waardoor dure belastingscenten onnodig worden uitgegeven...).  :|

En dat project PAMS: als ik dat zo lees is het lekker omslachtig en  gedoemd te mislukken... Laat gewoon de politie rijden naar dergelijke meldingen (wat toch al gebeurd). Of zie ik dat verkeerd...

gr. Michel