http://www.wereldomroep.nl/actua/nl/samenleving/071207-pyromaanIn de ban van het vuur
Profiel van een pyromaan
door Nina Eikens
07-12-2007
Forensisch psycholoog Ernst Ameling over de pyromaan
Het Groningse dorpje 't Zandt wordt al maanden geteisterd door een pyromaan. Wie sticht dit soort brandjes? Forensisch psycholoog Ameling: "Een man tussen de 18 en 35 jaar, thuiswonend, vrijgezel, niet al te intelligent en met een alcoholprobleem. Eigenlijk een loser."
Vuur De pyromaan sloeg al zeventien keer toe in het dorp. (zie kader) Leegstaande panden en schuurtjes gingen in vlammen op. Dertig rechercheurs werken aan de zaak, maar een verdachte is er nog niet.
Fascinatie
Een pyromaan in psychiatrische zin heeft zo'n grote fascinatie voor vuur en verbranding dat hij ertoe overgaat zelf branden te stichten. Iemand die brand sticht om de verzekering op te lichten of om een misdaad te verhullen, is geen pyromaan.
"Vuur symboliseert voor een pyromaan macht, boosheid en angst," zegt forensisch psycholoog Ernst Ameling. "Een pyromaan wekt dat niet op bij mensen uit zichzelf. Hij wordt niet gezien en vraagt daarom met vuur aandacht en in afgeleide zin macht."
Geen mensen doden
De bewoners van het dorp maken zich grote zorgen. Ze zijn bang dat de pyromaan straks geen schuurtjes en lege panden in de brand steekt, maar bewoonde huizen. Maar volgens Ameling hoeven ze daar niet bang voor te zijn. "Het is absoluut niet de bedoeling van een pyromaan dat er mensen door zijn branden om het leven komen. Ze vergewissen zich er van dat er geen mensen in het pand aanwezig zijn. Het kan natuurlijk wel eens mis gaan als de pyromaan dronken is. Maar het is niet de bedoeling. Dan wordt het een levensdelict."
Door brand te stichten, kan de pyromaan zijn boosheid kwijt en krijgt hij aandacht. Maar het probleem is dat niemand weet dat hij het was. De pyromaan laat daarom een handtekening achter. "Ze stichten de brand altijd op dezelfde wijze. Dat kan zijn met behulp van aanmaakblokjes of met in benzine gedrenkte doeken. Ook opereren ze in een kleine straal en kiezen voor dezelfde soort objecten."
DNA
De politie vermoedt dat het gaat om een inwoner van 't Zandt. Bij één brand is bloed gevonden op een hekje. In het dorp, waar bijna 900 mensen wonen, gaan nu stemmen op om via DNA de dader op te sporen. De politie hoopt hem nog voor de kerst te kunnen inrekenen.
Toch moet de politie niet zich blind staren op een inwoner vindt Ameling: "Dat de politie denkt dat hij uit het dorp komt, is net zo gevaarlijk als naar dat profiel te kijken. Het kan best een vrouw zijn of een jongen van 17 of iemand van 45." Toch is Ameling er van overtuigd dat de dader wel opgespoord wordt. "Door zijn handtekening zal hij wel gepakt worden. Hij wil toch de aandacht opeisen voor alle branden die hij gesticht heeft. De pyromaan wil toch even beroemd zijn."
Vriendin of baan
Mocht de dader toch niet gepakt worden, dan moeten de inwoners van 't Zandt maar hopen dat de dader al wat ouder is. Ameling: "De boosheid en de driften worden meestal minder als ze een vriendin of een baan krijgen. Ze krijgen dan aandacht op reguliere wijze. Als de pyromaan niet gepakt wordt en de 35 of 40 jaar passeert, dan hebben ze er meestal geen behoefte meer aan."