Brandveiligheid monumentale panden

Auteur Topic: Brandveiligheid monumentale panden  (gelezen 1831 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Gepost op: 24 oktober 2007, 14:15:33
In navolging op de brand in Amersfoort 8)




Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #1 Gepost op: 24 oktober 2007, 14:16:05
Musea vergeten veiligheidszorg

door Marcel Modde

Woensdag 24 oktober 2007 - GOES - Zeeuwse musea en andere culturele instellingen staan onvoldoende stil bij de veiligheid van het gebouw. Het 'op grote schaal ontbreken van een integraal calamiteitenplan' wordt door de provincie en de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) als een 'serieus probleem' aangeduid.
  
Onder SCEZ-vlag zijn inmiddels in de vier Zeeuwse regio's netwerken opgericht. De bedoeling is dat alle 38 deelnemende musea en gemeentearchieven begin volgend jaar op papier hebben gezet wat hun belangrijkste stukken uit de collectie zijn, die bij brand of wateroverlast het eerst moeten worden gered. Ook wordt in overleg met de brandweer vastgesteld hoe de ruimten in de instellingen in geval van nood het beste kunnen worden bereikt.

De SCEZ heeft T. Cremers ingehuurd als expert. De veiligheidsadviseur is ook betrokken bij het afgebrande Armando Museum.

Bron: PZC


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #2 Gepost op: 6 november 2007, 08:57:47
Musea houden elkaar op de hoogte over veiligheid
Netwerk om calamiteiten beter het hoofd te bieden.
 
door Mary van Erp DEN BOSCH - Om adequaat te reage­ren op incidenten, calamiteiten sa­men het hoofd te bieden en te werken aan optimale preventie en veiligheid. Daarvoor tekenden ne­gen Bossche musea, gemeente, po­litie en brandweer gisteren een convenant in het Stedelijk Mu­seum ‘s Hertogenbosch (SM’s).
Hiermee is het Netwerk Veilig­heidszorg Erfgoedbeheerders een feit. De veiligheidseisen die wette­lijk op musea van toepassing zijn, richten zich vooral op het in veilig­heid brengen van medewerkers en bezoekers in geval van calamitei­ten. Maar met de brand in het mu­seum in Amersfoort waarbij een deel van de Armando-collectie ver­loren ging, nog vers in het geheu­gen, lijkt collectiebeveiliging geen overbodige maatregel.
„ De musea hebben specifiek naar hun eigen situatie gekeken”, legt Elly Pouwels van van de Stichting Brabants Erfgoed uit. „Niet ieder­een is even ver en er is onder­scheid tussen de professionele in­stellingen en de musea die met vrijwilligers draaien.” Naast pre­ventie is het de doelstelling dat ie­dereen binnen het museum weet wat te doen in geval van een cala­miteit. Daarvoor zijn diverse scena­rio’s geoefend. Het netwerk zal twee maal per jaar bijeen komen om ervaringen uit te wisselen.
Den Bosch is de eerste gemeente in Brabant die een preventienet­werk heeft opgezet. Daarna volgen Breda, Tilburg, Eindhoven en Ber­gen op Zoom. Wethouder Bert Pauli nam de eerste Preventiemap in ontvangst. Hij wees op het be­lang dat ook de regio bij het net­werk wordt betrokken. De Stich­ting Brabants Erfgoed vindt het te­vens belangrijk dat de deelnemers van het netwerk incidenten aan el­kaar melden. „We moeten met el­kaar doorgaan, ontwikkelingen sig­naleren en de voortzetting actuali­seren”, zei directeur Jules Ver­schuuren. En hij eindigde met de woorden: „En nu maar hopen dat we nooit meemaken waarvoor we dit allemaal doen.”

 Bron: Brabants Dagblad