Swift water rescue.... Ook iets voor Nederland???

Auteur Topic: Swift water rescue.... Ook iets voor Nederland???  (gelezen 4722 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #10 Gepost op: 18 oktober 2007, 08:28:29
tja, de strekking van mijn verhaal is niet de technieken, maar of we uberhaupt zijn voorbereid op overstromingen..?

Maar het pavlov effect is om direct in de verdediging te gaan..  in plaats je te willen verdiepen..  En ja, ik heb aan de hand van voorbeeldjes duidelijk gemaakt, dat mijn inziens de uitrusting, hulpmiddelen en technieken van reddingsbrigades en brandweer niet voldoen..

Tja, dan kan je het bagataliseren.. zoals enkelen hier doen.. Tot dat er mensen zijn overleden, om dat redders niet weten wat ze moeten doen, of dat redders zelf slachtoffer worden..  

Welke reddingsbrigade of brandweer korps heeft hier een inflatable fire hose, en weten hoe ze er een droge redding mee kunnen doen.
Welke reddingsbrigade of brandweer korps heeft hier een standaard adequate throwbags voor redding.
Welke reddingsbrigade of brandweer korps heeft rescue-vesten of reddingsvesten voor al hun personeel dat ze bij het water inzetten.
zo heb ik nog wel een stuk of 20 vragen..


vesalius

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,506
Reactie #11 Gepost op: 18 oktober 2007, 08:51:09
Tsjaaa, hoewel ik het niet vaak eens met met Rescue moet ik hem in deze toch wel gelijk vinden dat het erg jammer is dat sommigen direct zo in de verdediging schieten en de kop in het zand steken. Zolang men in NL amper voorbereid is op 'normale' waterongevallen (denk aan reddingsvesten/uitrusting brandweer, uitrusting politie en ambulance) kan je toch erg weinig verwachten wanneer er iets afwijkt van normaal. Daar zou je je in kunnen verdiepen, je kan ook doen alsof je neus bloedt...

Tuurlijk kunnen we een dekkend netwerk met reddingshelikopters creëren zoals Henk voorstelt, heb je er toch minstens 5 nodig om heel Nederland binnen 15-20 minuten te dekken... Kan je dat geld beter besteden aan wat aanvullende scholing binnen reddingsbrigades en brandweer. Verder is het natuurlijk onzin om te stellen dat reddingsbrigades er alleen zijn om te evacueren, hier in de regio (Dordrecht) bewijst de reddingsbrigade dat ze best een aandeel kunnen hebben in de reddende hulpverlening te water en er zijn meer regio's buiten de strandregio's waar dit soort samenwerkingsverbanden opgezet zijn.


Henk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,891
Reactie #12 Gepost op: 19 oktober 2007, 21:31:11
Natuurlijk chargeer ik, maar ik trek de lijn door als wordt geroepen om nog meer training en beter materiaal.
Je moet wel realistisch blijven. Ik stelde al dat een beetje redder nu al 5000,00 euro per jaar kost. Dat kost het athans de KNRM. En de vrijwilliger kost het ook geld. die aan het goede doel bestede uren had hij ook bij een baas (of voor zichzelf) kunnen werken.
Wij hebben ons alleen nog maar gespecialiseerd in het medische aspect daar zit al heel veel tijd in. Bovendien ben je ook veel paraat en daarbij komen nog de uitrukken. Er komt op enig moment een grens in zicht.

Henk


korsakoff

  • Gast
Reactie #13 Gepost op: 20 oktober 2007, 23:26:11
Rescue,

Ik ben een redelijke leek op gebied van waterreddingen maar kun je me iets zeggen over de tijdsfactoren die verbonden zijn aan een uitruk van de reddingsbrigades en de overlevingskansen voor slachtoffers in "swift water"? Ik heb nl het gevoel (geen feiten) dat bij swift water incidenten reddingsbrigades alleen reddend kunnen optreden indien ze al op lokatie zijn voordat iets mis gaat (de strandwacht etc.).

Als mijn gevoel juist is, gaat het dus vooral om de reddende capaciteiten van de brandweer, meer specifiek de duikploegen.
Daarover is in de afgelopen tijd veel te doen geweest. Sinds het Weerwaterincident te Almere wordt onderscheid gemaakt tussen oppervlakteredding en duikredding. In de praktijk blijkt dit voor de meeste duikteams al een zware opgave te zijn om dit beoefend te krijgen en houden. Als er dan nog een extra variant aan toegevoegd gaat worden dan vallen de duikploegen vanzelf om.

Het lijkt dan op de keuze: voorbereid zijn op 95% van de incidenten die voorkomen of niet voorbereid zijn op waterongevallen.... Ik heb dan toch een voorkeur voor het eerste en accepteer dat we niet in staat zijn, mensen uit "swift water" te redden....


Henk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,891
Reactie #14 Gepost op: 20 oktober 2007, 23:54:36
Ik ben bang dat je gelijk hebt, dat je met een swiftwaterrescue te weinig tijd hebt om ter plaatse te komen, eer dat je er bent is het so al (vanzelf?) aan de kant en wordt door omstanders geprobeerd het te reanimeren (als bij het kruidvat incident).

Eer je te plaatse bent met een goed geoliede alarmploeg ben je maar zo 10 minuten verder en dan moet je je so nog lokaliseren. Mensen verdrinken in minder tijd.

Ik denk dat preventie hier het belangrijkste wapen is, zoals mensen er van weerhouden (laat ik het dan maar zo zeggen) te gaan zwemmen in bepaalde rivieren met snel stomend water of bootje varen nabij een stuw..

Henk


Bericht aangepast

Palmpie
mod


Heren,

Ik proef de laatste tijd enige 'steekjes onderwater' heen en weer ::). Zouden jullie die via de PM willen 'doen' ipv de andere leden hiermee lastig te vallen.... ;)


Palmpie
mod



Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #15 Gepost op: 21 oktober 2007, 00:42:52
Ik weet niet wat voor je beeld je hebt van Swfitwater rescue technieken..

Het zijn vaak slimmere en meer doordachte technieken, die ook je normale oppervlakte redding veel eenvoudiger maken.. De trainingsbelasting is niet erg groot..  
Met iets slimmere keuzes maken in materialen, technieken zijn veel snellere en effectievere oppervlakte reddingen mogelijk, ken je nog een aantal flinke technieken om veel veiligere droge reddingstechnieken te doen, dan nu bekend is bij brandweer en reddingsbrigrades..

Ik weet zeker, dat een training swiftwater rescue is ogen opent ook over je normale oppervlakte redding, dat het je leert om effectief inzet procedures te maken, die je werk veel eenvoudiger maken .
Simpel, als ik ergens energie en geld in steek in trainingen moet het echt meer waarde hebben.. En als 1 training voor mij veel toegevoegde waarde heeft gehad, dan was het de SRT1 training.

Ik heb zelf mogen ervaren dat een duikdroogpak of een overlevingspak en een opblaasvest in stromend water, je erg hard tegen werken, en kunnen betekenen dat je niet meer je zelf kan redden.. Dat op zee acceptabel is prima, maar bij overstromingen absoluut niet, want er is niemand die jouw als redder kan redden, voor het geval dat je per ongeluk in het water valt..

Je kunt wat met mijn ervaring doen of niet.. dat is jullie keuze..
Ik vind het gek dat simpele technieken als een inflated fire hose, als droge reddingstechniek niet bekend is.. Dat hulpverleners niet weten hoe te werken met throwbag, en welke eisen je aan zo'n zak moet stellen..
En iemand die denkt dat het klosje het zelfde kan.. neem ik hellaas niet serieus, en die laat wat mij betreft zien, dat hij/zij niet weet waar die over praat..


uitkijk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 961
  • Dit forum is het helemaal !
Reactie #16 Gepost op: 21 oktober 2007, 10:29:20
Er wordt in het algemeen nog steeds te weinig rampgericht gedacht omdat we er simpelweg te weinig mee te maken hebben.
Alle beetjes extra kennis en wat simpele materialen kunnen reddingen vereenvoudigen, risico's minimaliseren en levens redden, en sluit me dus aan bij Rescue in dit geval.

Kees  8)