Ik denk dat het tijd wordt dat de directeuren van musea eens uitgenodigd worden bij Aqua+ voor een demonstratie.....
http://www.bndestem.nl/binnenland/article2057109.eceMusea zijn als de dood voor vuur en water
van onze verslaggevers
Woensdag 24 oktober 2007 - DEN HAAG - De verwoestende brand in het Armando Museum in Amersfoort heeft aangetoond dat het met de brandveiligheid in de Nederlandse musea minder goed gesteld is dan je zou verwachten. Hoe veilig zijn onze kunstschatten?
Zie ook:
Brand voor musea 'altijd nachtmerrie'
Slideshow image
VORIGE
START
STOP
VOLGENDE
Streekmuseum De Vier Ambachten, in een eeuwenoud klooster in Hulst, heeft sinds een maand of drie een 'volledig' brandalarm met rookmelders en alarmopvolging, vertelt bestuurslid René van den Elshout.
Het duurde wel een jaar voordat de gemeente er het budget voor had. "De brandweer kent het gebouw en kan er altijd in."
Ook de suppoost in de zaal met de Victory Boogie Woogie, van een slordige veertig miljoen euro, maakt zich geen zorgen. "Als er brand uitbreekt, bel ik de veiligheidsmensen met mijn portofoon. Ik denk dat we er dan wel snel iets aan doen", licht hij laconiek toe.
In het Gemeentemuseum Den Haag, dat de grootste verzameling Mondriaans ter wereld heeft, is geen brandslang of brandblusapparaat te bekennen. Toch zijn die er wel degelijk, maar ze zijn verborgen voor de blik van de bezoekers. Het monumentale gebouw, naar een ontwerp van Berlage, heeft ook in alle zalen detectoren. Die sturen in geval van brand een seintje naar de meldkamer van het museum, die 24 uur per etmaal is bezet.
Adjunct-directeur Hans Buurman benadrukt dat er afspraken zijn met de brandweer. "Die weet dat het hier níet om een warenhuis
gaat maar om een museum met onvervangbare kunst. Mocht het ooit nodig zijn, dan proberen we die te redden. De Victory Boogie
Woogie staat dan bovenaan."
Buurman heeft zijn hoop ook gevestigd op de brandwerende deuren, waardoor het museum in twaalf compartimenten is te verdelen. Op zijn best komt de brand dan niet verder dan één afdeling. Daarentegen behoort een sprinklerinstallatie weer níet tot de beveiliging van het Gemeentemuseum. "Gaat zo'n sprinkler af, dan wordt het niet een beetje nat, nee, alles wordt kletsnat! Dat is een groot risico. En wil je de collectie daaraan blootstellen?"
Directeur Rob Hartgerink van de Nederlandse Organisatie voor Brandveiligheid (NOVB) begrijpt weinig van de koudwatervrees van musea om sprinklers te plaatsen. "Om het plat te zeggen: 'Wij hebben altijd geroepen dat met een sprinkler veel ellende kan worden voorkomen."
De vrees voor waterschade berust volgens de NOVB-directeur op onbekendheid. "Sprinklerheeft zich in 125 jaar bewezen als een systeem dat het water direct naar de vuurhaard brengt. De kop van de sproeier reageert op hitte. Als tien vierkante meter voldoende is, wordt alleen dáár gesproeid."
'Gaat zo'n sprinkler af, dan wordt alles kletsnat! Stel je de collectie daaraan bloot?'