Zeer grote brand Elleboogkerk - Amersfoort 22-10-2007

Auteur Topic: Zeer grote brand Elleboogkerk - Amersfoort 22-10-2007  (gelezen 38932 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #70 Gepost op: 15 november 2007, 10:18:15
105     Teletekst do 15 nov          
 ***************************************
    Amersfoort:brand wél laat gemeld    
 ***************************************
 ` De gemeente Amersfoort blijft erbij  
 dat het Armando Museum misschien had  
 kunnen worden gered,als de brand snel  
 op 112 was gemeld.Omwonenden reageerden
 gisteren boos op die conclusie.        
                                        
 Volgens hen er is wel degelijk snel    
 gebeld.De gemeente heeft dat nog eens  
 laten natrekken en daaruit blijkt dat  
 pas om 13.32 uur het eerste telefoontje
 op 112 binnenkwam.De brandweer rukte  
 om 13.28 uur uit na een automatische  
 brandmelding.                          
                                        
 Volgens onderzoekers zagen omstanders  
 kort na 1 uur rook uit de kerk komen.  
 Mensen hebben de brand voor half 2 wel
 gefilmd,maar niet de brandweer gebeld.
 ***************************************
Samen sterk in de hulpverlening!


korsakoff

  • Gast
Reactie #71 Gepost op: 15 november 2007, 11:48:12
Je zal als museum maar zulke buren hebben en als stad zulke inwoners: gisteren twee dodo's op tv die stoer vertelden dat ze het filmen voor youtube belangrijker vonden dan de brandweer bellen. :o >:(

Conclusie: alle ten tijde van de brand geinterviewden hebben enkele tonnen boter op hun hoofd en het OMS-systeem heeft goed gewerkt. Enige vraag die nu nog rest: gaan we rookmelders in dakgoten voorschrijven :D :D :D


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #72 Gepost op: 16 november 2007, 10:37:28
http://www.ad.nl/binnenland/article1827661.ece

vrijdag 16 november 2007
'Brandmelding Armando Museum geheim'

AMERSFOORT - KPN weigert uitsluitsel te geven over het tijdstip waarop buren van het Armando Museum in Amersfoort op 22 oktober de brand bij 112 hebben gemeld.
 
Het Armandomuseum in Amersfoort door brand verwoest. FOTO ANP Volgens het telecombedrijf is het tijdstip wel vastgelegd, maar worden dergelijke gegevens alleen op gerechtelijk bevel vrijgegeven.

De familie Ermerins die vlak naast het museum woont, is er zeker van al veel eerder dan 13.33 uur alarm te hebben geslagen. Dat tijdstip blijkt volgens de politie uit de gesprekken van de meldkamer. Bij het inzien van hun telefoonnota blijkt het gebelde nummer te ontbreken. Dat is volgens woordvoerdster Zwart gebruikelijk: 112 en de meeste gratis 0800 nummers worden niet vermeld. Het tijdstip van brandmelding speelt een belangrijke rol in de evaluatie van de bluswerkzaamheden.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #73 Gepost op: 24 november 2007, 03:07:11
http://www.stadamersfoort.nl/index.php/page/339?&mod[1150][detail_id]=167407

'Burgemeester wilde niemand de schuld geven over niet bellen 112'
vrijdag 23 november 2007

AMERSFOORT - Als burgers 112 eerder hadden gebeld, was de Elleboogkerk wellicht niet afgebrand, zei burgemeester Van Vliet vorige week. Die opmerking van de burgemeester viel slecht bij buurtbewoners: alsof zij achteraf de schuld kregen. ,,Ik merk dat er een naar gevoel is dat de burgemeester de mensen de schuld geeft, maar ik heb nooit de schuld aan iemand willen geven'', reageerde burgemeester Van Vliet donderdagavond tijdens een voorlichtingsbijeenkomst voor buurtbewoners in het stadhuis.

door John Spijkerman

Van Vliet deed haar eerdere uitspraak tijdens een persconferentie waarin het onderzoek naar de oorzaak van de brand centraal stond. Veel buurtbewoners hielden er een vervelend gevoel aan over. Alsof de burgemeester het straatje van de gemeente wilde schoonvegen en burgers de schuld gaf voor het afbranden van de kerk, omdat ze niet op tijd 112 hadden gebeld.
Van Vliet reageerde buitengewoon fel op aantijgingen dat zij de burger 'de schuld' had willen geven voor het afbranden van het Armando Museum. ,,Wat me vreselijk veel pijn doet, is wat er in de buurt leeft. Ik heb op geen enkele manier gezegd dat omstanders de schuld hebben. In deze stad willen we geen trauma à la Bijlmermeer.''

Een van de aanwezigen op de bewonersbijeenkomst in het stadhuis vond dat de opmerking in het onderzoeksrapport dat 'als 112 gebeld zou zijn de brand wellicht voorkomen had kunnen worden' uit het rapport gehaald moest worden. Omdat het daardoor leek alsof de schuld ergens anders werd neergelegd.

Van Vliet gaf aan dat de gemeente nog lang niet klaar is met de gevolgen van deze brand. De gemeente moet zich nog buigen over de lessen die uit de brand kunnen worden getrokken.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #74 Gepost op: 24 november 2007, 03:09:11
http://www.stadamersfoort.nl/index.php/page/339?&mod[1150][detail_id]=167334

Politiechef komt terug op opmerking over brandblussers
vrijdag 23 november 2007

AMERSFOORT - De politie blijkt toch niet te beschikken over (foto)materiaal waarop brandblussers te zien zijn die gebruikt zouden zijn tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan het Armando Museum op 22 oktober. In een gesprek met de regionale radiozender Radio M zei districtschef Lemereis vorige week nog dat de politie materiaal had waarop de brandblussers wel te zien zouden zijn. Hij deed zijn uitspraak na afloop van een persconferentie in het Amersfoortse gemeentehuis over de brand in het Armando Museum.

door John Spijkerman

Tijdens een informatie-avond in het stadhuis die donderdagavond werd gehouden, herriep de districtschef deze eerdere uitspraak. ,,Ik heb me versproken. We hebben geen foto's van vóór de brand.'' Lemereis deed de mededeling na een bericht van RTV Utrecht. De regionale televisieomroep had gesproken met een rechercheur uit het onderzoeksteam dat de brand onderzocht. Deze beweerde dat er geen foto's waren van vóór de brand waarop brandblussers te zien zouden zijn.

Overtuigd
Volgens de politiechef is er voor het politie-onderzoek wel uitgebreid gesproken met werklieden en andere getuigen. Op basis van die verklaringen blijft hij er van overtuigd dat de werklieden die de onderhoudswerkzaamheden uitvoerden brandblusapparatuur bij zich hadden. ,,Zij hebben dat verklaard en mensen hebben dat verklaard.''
Lemereis vertelde dat er op 22 oktober twee werklieden hebben gewerkt op de steiger. De werkzaamheden die ze daar uitvoerden waren met een 'kleine gasgestuurde soldeerbout'. In dat geval schrijven richtlijnen voor dat er een half uur toezicht wordt gehouden, merkte Lemereis op. Volgens de politie is er gewerkt volgens de geldende regels en voorschriften.

Dat de brandblusapparatuur niet zichtbaar is op foto's en filmopnamen, komt volgens Lemereis omdat de twee werklieden de brandblusapparatuur alvast mee naar beneden hadden genomen toen ze gingen lunchen. Ze deden dit omdat ze 's middags ergens anders een klus moesten doen. Toen ze na de lunch terugkwamen, bleek de Elleboogkerk al in brand te staan.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #75 Gepost op: 24 november 2007, 16:04:25
http://www.ad.nl/utrecht/amersfoort/article1844319.ece

 donderdag 22 november 2007
Loodgieter Elleboogkerk zoon van SRO-chef

AMERSFOORT - De loodgieter die aan het werk was aan de Elleboogkerk in Amersfoort op de ochtend voor de brand is een zoon van een leidinggevende bij SRO.
http://www.ad.nl/multimedia/archive/00128/elleboogkerk_128998a.jpg
 In Amersfoort brandde het Armando Museum af. FOTO ARJEN JOOSSE

Dat bevestigen bronnen dichtbij de dienst, die de monumentale kerk beheert.

Zowel in kringen rond SRO, die een groot aantal gebouwen beheert voor de gemeente, als in de Amersfoortse loodgieterswereld wordt openlijk getwijfeld aan de kwaliteiten van de man. Hij zou niet over de juiste capaciteiten beschikken voor een veeleisende klus als het vervangen van dakgoten aan een eeuwenoud gebouw.


De politie zegt in haar rapport naar de oorzaak van de brand vier weken geleden dat door alle werklieden ’zorgvuldig is gehandeld en gewerkt is volgens de geldende regels en voorschriften’. De oorzaak van de brand is niet vastgesteld.

Volgens een oud-collega van de loodgieter werd hij eerder weggestuurd bij een groot loodgietersbedrijf in Amersfoort vanwege wanprestaties. Bij zijn volgende werkgever in Spakenburg ging het eveneens mis, vertellen meerdere bronnen.


Een oud-werknemer van SRO, die niet met naam genoemd wil worden, is niet verbaasd over het feit dat de klus werd gegund aan een familielid van de SRO-staf. ,,Dat is al langer aan de orde. Er wordt wat dat betreft geen enkele richtlijn nageleefd bij SRO.’’



http://www.ad.nl/utrecht/amersfoort/article1845061.ece

 donderdag 22 november 2007
Twijfel over kwaliteit loodgieter museum
Door RICHARD HOVING en MARCO WILLEMSE

AMERSFOORT - De loodgieter die op de ochtend voor de brand aan het werk was aan het Armandomuseum in Amersfoort, blijkt de zoon van een leidinggevende bij gebouwenbeheerder SRO. Dat bevestigen bronnen dichtbij de dienst, die namens de gemeente de monumentale panden beheert.

Zowel in kringen rond SRO als in de Amersfoortse loodgieterswereld wordt openlijk getwijfeld aan de kwestie. Hij zou ongeschikt zijn voor een risicovolle klus als het vervangen van dakgoten aan een eeuwenoud gebouw.
De politie zegt in haar rapport over de oorzaak van de brand op 22 oktober dat door alle werklieden zorgvuldig is gehandeld. De oorzaak van de brand werd niet vastgesteld door de technische recherche. Volgens oud-collega’s van de loodgieter werd de man, die nu een eenmanszaak heeft, eerder weggestuurd bij een groot loodgietersbedrijf in Amersfoort, vanwege wanprestaties.

Bij zijn volgende werkgever ging het eveneens mis, vertellen meerdere bronnen. Burgemeester Van Vliet van Amersfoort wil zo snel mogelijk opheldering over de aanbesteding van het loodgieterswerk. Vandaag nog volgt een gesprek met de beheerorganisatie SRO. Het hoeft geen probleem te zijn wanneer een bekende werk krijgt toebedeeld, zei Van Vliet. ,,Het ligt er helemaal aan in hoeverre die familieband een rol heeft gespeeld bij de toewijzing.’’
De burgemeester sprak gisteravond met omwonenden van het verwoeste Armando Museum nogmaals over de oorzaak en de bestrijding van de brand. Dat er een eenmanszaak aan het werk was bij de Elleboogkerk is ronduit schokkend, vindt BPA-voorman Hans van Wegen. Zijn partij vroeg eerder deze week opheldering bij de gemeente over het gerucht dat de klus gegund zou zijn aan familie.

Van Wegen: ,,Monumentenzorg schrijft voor dat er minimaal drie mensen aanwezig zijn. Twee doen het werk en één houdt toezicht dat er niets verkeerd gaat. Zoiets hoort thuis bij een groot bedrijf met hooggekwalificeerd personeel. Ik ben benieuwd naar het contract van SRO.’’

De dienst SRO gunde het vervangen van de zinken dakgoten in de vorige maand uitgebrande Elleboogkerk aan een familielid van een leidinggevende. Volgens de beheersdienst verliep de aanbesteding volgens de regels, maar insiders beweren dat de loodgieter in kwestie de klus niet had mogen krijgen.

De man die op de maandagochtend vóór de fatale brand werkte aan de dakgoten van het monumentale Armando Museum runt een eenmanszaak in ‘dak-, zink-, en loodgieterswerk’. Amersfoortse loodgieters verklaarden tegenover deze krant dat hij niet goed bekend staat in het wereldje.


,,Bij ons is hij weggestuurd, omdat hij geen goed werk leverde. Hij heeft daarna een tijdje gewerkt in Spakenburg, maar dat duurde ook niet lang. Bij zijn volgende baas reed hij een auto in de poeier. Zijn vader is de grote regelbaas bij SRO,’’ vertelt een loodgieter van een Amersfoortse firma. Anderen bevestigen dit beeld. ,,Toen hij een eigen bedrijfje begon, dacht ik: wat moet dat gaan worden.’’

Een oud-werknemer van SRO kent de zoon van de chef als een ‘jongen van 12 ambachten 13 ongelukken’. ,,Hij heeft verschillende baantjes gehad bij de gemeente, maar die werden stuk voor stuk geen succes. Ook als brugwachter ging het fout.’’


Iedereen bij SRO wist dat zijn vader hem klussen toeschoof als loodgieter, aldus de oud-SRO’er, die nog veel contacten heeft binnen de dienst.

,,Zo gaat dat bij SRO. Ze krijgen, om maar wat te noemen 100.000 euro subsidie voor een klus, zetten een goedkoop bedrijfje voor 40.000 aan het werk en strijken 60.000 op. Er zitten niet voor niets miljoenen in de pot van SRO.’’


SRO-directeur Steyn was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar. Vorige week nog verklaarde het hoofd van de gebouwendienst dat hij omwille van privacybescherming de naam van het loodgietersbedrijf niet bekend wilde maken. ,,Ook al is er niks fouts gebeurd, en wijst het onderzoek dat ook uit, toch blijft zoiets aan een bedrijf kleven als een smet,’’ zei Steyn bij die gelegenheid.

Ook de loodgieter in kwestie was gisteravond onbereikbaar voor een reactie op de onthulling, die werd bevestigd door de gemeente Amersfoort. Alleen hij kan antwoord geven op de vraag wat er zich precies heeft afgespeeld op de steiger in de uren voor de brand, die ’s middags kort na enen uitbrak. Vast staat dat bij het werk aan de zinken dakgoten is gesoldeerd onder hoge temperaturen, al dan niet met open vuur.

Ofschoon technisch rechercheurs de oorzaak niet meer konden achterhalen, wees veel op een verband met het onderhoudswerk van die ochtend.

Op foto’s van omstanders, genomen kort na het uitbreken van de brand, was een verlaten steiger te zien met een gasfles en een brander. De eerste vlammen sloegen ook door het dak op de plek waar ’s ochtends aan de goot was gewerkt.

’Wij zijn allen slachtoffers van de brand’

Scepsis en ongeloof beheersten gisteravond een bijeenkomst voor omwonenden in het gemeentehuis. Daar vertelden politie, brandweer en onderzoeksbureau BA nogmaals hun bevindingen over de brand.

Hoe het toch mogelijk was dat de rookmelder pas een half uur na het ontstaan van de brand afging en dat de Elleboogkerk tien minuten later al als verloren moest worden beschouwd, wilde iemand weten. ,,Dan is er maar één conclusie mogelijk: die melders waren niet effectief.’’

Volgens een ander is die late melding een bewijs voor de stelling dat de brand aan de buitenkant van het dak is ontstaan.

Henk van Emmerik van het reclamebureau Olio, gevestigd aan de overkant van de Elleboogkerk, onderstreepte dat met een uitvergrote foto, genomen om 13.35 uur, waarop brandsporen richting de nok te zien zijn.

Vooral Dick Hanemaayer van BA kreeg het te verduren.

,,Alles is goed gegaan, luidt uw conclusie. Maar er is wel een kerk weg!’’

Eén omwonende van het Armando Museum miste in de evaluatie de aandacht voor het ‘geestelijke leed’ dat de brand heeft aangericht. ,,Wij zijn allemaal slachtoffers en hebben grote behoefte aan daadwerkelijke hulp.’’


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #76 Gepost op: 24 november 2007, 16:08:03
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/171583

Loodgieters Elleboogkerk zwijgen opgelegd

http://195.60.212.226/cache/bb7fec60_450.jpg

AMERSFOORT - De loodgieters die mogelijk een rol hebben gespeeld bij de brand in het Armando Museum mogen niet praten.
De dienst SRO -beheerder van het gebouw- verwijst naar de gemeente en politie voor alle informatie.

De SRO zit in een lastig parket, nu bekend is dat één van de loodgieters de zoon is van de manager technische dienst bij de SRO. Hoewel de SRO beweert dat de familieband geen rol speelt in deze zaak mogen de loodgieter en zijn vader niet met de pers praten.

Dinsdag vergadert de gemeenteraad over de brand in het Armando Museum en de kwestie SRO.



http://www.stadamersfoort.nl/index.php/page/339?&mod%5B1150%5D%5Bdetail_id%5D=167330

Burgemeester niet op de hoogte van familierelatie SRO en loodgietersbedrijf
vrijdag 23 november 2007

AMERSFOORT - Burgemeester Van Vliet wist niet dat de loodgieter die op 22 oktober bij het Armando Museum op het dak aan het werk was, de zoon is van een leidinggevende bij de SRO. Lokale en regionale media berichtten eerder donderdag dat er sprake was van een dergelijke familierelatie bij de uitbesteding van de onderhoudswerkzaamheden aan de Elleboogkerk.

door John Spijkerman

Een brand verwoestte op 22 oktober het Armando Museum. De politie heeft de oorzaak van de brand niet kunnen vaststellen. Het kan kortsluiting geweest, maar ook te maken hebben met een vonk die tijdens werkzaamheden van het loodgietersbedrijf in het museum terecht is gekomen. Vanuit privacy-overwegingen wilde de gemeente niet bekend maken welk bedrijf de onderhoudswerkzaamheden had uitgevoerd.
Volgens de politie hebben het loodgietersbedrijf en andere aanwezige werklieden zorgvuldig hebben gehandeld en gewerkt 'volgens de geldende regels en voorschriften'.

De Burger Partij Amersfoort (BPA) had eerder deze week vragen gesteld over mogelijke familierelaties die een rol zouden hebben gespeeld bij de opdrachtverlening door de SRO aan het loodgietersbedrijf. Directeur Leo Stein van de SRO, wil tegenover De Stad Amersfoort geen aanvullend commentaar geven op de berichten over familierelaties bij de SRO.

Burgemeester Van Vliet wil eerst zeker weten hoe het is gegaan. ,,De aanbesteding gebeurt door de SRO. Het is niet aan ons om antwoord te geven op vragen dat familiale banden een rol hebben gespeeld. Eerst moeten we weten wat de feiten zijn.'' Dat er van een familierelatie sprake zou zijn, vindt ze op zich reden voor de gemeente om navraag te doen bij de SRO. Vandaag vindt er een gesprek plaats tussen gemeente en SRO waarbij ook naar deze vraag gekeken zal worden.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #77 Gepost op: 24 november 2007, 19:37:29
http://www.stadamersfoort.nl/index.php/page/339?&mod[1150][detail_id]=167681

SRO: Loodgietersbedrijf niet geselecteerd vanwege familierelatie

http://www.stadamersfoort.nl/uploaded//IMAGES/DORUS/4720184/4592978.jpg

AMERSFOORT - De SRO verweert zich in een persverklaring tegenover aantijgingen in lokale en regionale media. Daarin werd onder meer beweerd dat er een familierelatie bestaat tussen de firma DI Dak - Zink- en loodgieterswerk die de onderhoudswerkzaamheden uitvoerde aan de Elleboogkerk en een leidinggevende bij SRO. Volgens de SRO beschikte het eenmansbedrijf over de voor dit werk vereiste vakdiploma's en expertise. Daarom zou het bedrijf zijn geselecteerd voor de uitvoering en niet vanwege de familierelatie met de manager Technische Dienst.

De SRO meldt in een persverklaring dat alle werkzaamheden aan de Elleboogkerk werden uitbesteed aan gekwalificeerde bedrijven. Voor het schilderwerk was dat de firma E. de Vaal; voor de steigerbouw de firma Dejo en voor het zink- en loodgieterswerk voor het vervangen van de dakgoten de firma DI Dak - Zink- en loodgieterswerk. Bij de uitbesteding heeft SRO het gemeentelijk aanbestedingsbeleid gevolgd. Omdat de werkzaamheden onder de grens liggen van € 20.000,- zijn er niet meerdere offertes gevraagd en is het werk 1 op 1 gegund.

De SRO betreurt het 'ten zeerste dat in de media een beeldvorming is ontstaan die geen recht doet aan de inzet en de zorgvuldigheid waarmee wij met de uitvoering van deze opdracht zijn omgegaan'.
Volgens de SRO beschikte het eenmansbedrijf van de firma DI Dak - Zink- en loodgieterswerk over de voor dit werk vereiste vakdiploma's en expertise. Daarom zou het bedrijf zijn geselecteerd voor de uitvoering en niet vanwege de familierelatie met de manager Technische Dienst. Ook andere bedrijven zouden gebruikmaken van de diensten van de firma DI Dak - Zink- en loodgieterswerk. Zo zou dit bedrijf de goten hebben vervangen van het klooster aan de Zuidsingel, de zinkwerkzaamheden (inclusief goten) hebben verricht van de OLV ter Eem. Voor de SCW werden daklijsten gelegd en goten gerepareerd voor diverse woningen in het Vermeerkwartier.

SRO heeft dit jaar voor ongeveer 500.000 euro aan loodgieterswerkzaamheden uitgevoerd. 95 Procent van die werkzaamheden werd gedaan door andere bedrijven dan DI Dak- Zink- en loodgieterswerk is gegund. Voor de ondersteuning van de werkzaamheden (hand- en spandiensten) is een VCA gecertificeerde SRO medewerker ingezet.  ::) ::) :-X

De SRO -én het loodgietersbedrijf zijn op de hoogte van de richtlijnen in de brochure van de Rijksdienst voor Archeologie - Cultuurlandschap en Monumentenzorg (RACM). Deze richtlijnen komen overeen met de eisen van de verzekeringsbranche. In de persverklaring wordt erop gewezen dat die richtlijnen/eisen ook zorgvuldig in acht zijn genomen. ,,Zo is er - waar een wachttijd wordt genoemd van een ½ uur voor het solderen met een kleine vlam - een wachttijd toegepast van ruim 1 uur en 20 minuten. Tijdens de uitvoering van het werk waren brandblussers aanwezig en ook de soldeerbout is conform de voorschriften na het werk in een steigerpaal gestoken ter afkoeling. Voorafgaande aan de uitvoering is door de Technische Dienst van SRO het werk gemeld bij de afdeling Monumentenzorg. Over de planning en de uitvoering van alle werkzaamheden is met de conservator en de beheerder van het Armandomuseum overleg gevoerd. Vanuit de Technische Dienst van SRO is vrijwel dagelijks ter plaatse controle uitgeoefend op de uitvoering.''

De SRO merkt op dat financiële meevallers bij de uitbesteding van onderhoudswerkzaamheden niet ten gunste komen van SRO. ,,Vanuit het gemeentelijke onderhoudsfonds wordt jaarlijks budget gereserveerd voor de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden. Eventuele mee- en tegenvallers in de aanbesteding/uitvoering komen ten gunste/laste van dit onderhoudsfonds.''



http://www.stadamersfoort.nl/index.php/page/339?&mod[1150][detail_id]=167334

Politiechef komt terug op opmerking over brandblussers
vrijdag 23 november 2007

AMERSFOORT - De politie blijkt toch niet te beschikken over (foto)materiaal waarop brandblussers te zien zijn die gebruikt zouden zijn tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan het Armando Museum op 22 oktober. In een gesprek met de regionale radiozender Radio M zei districtschef Lemereis vorige week nog dat de politie materiaal had waarop de brandblussers wel te zien zouden zijn. Hij deed zijn uitspraak na afloop van een persconferentie in het Amersfoortse gemeentehuis over de brand in het Armando Museum.

(...)

Dat de brandblusapparatuur niet zichtbaar is op foto's en filmopnamen, komt volgens Lemereis omdat de twee werklieden de brandblusapparatuur alvast mee naar beneden hadden genomen toen ze gingen lunchen. Ze deden dit omdat ze 's middags ergens anders een klus moesten doen. Toen ze na de lunch terugkwamen, bleek de Elleboogkerk al in brand te staan.
 ;)


Twentsgeluk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,987
Reactie #78 Gepost op: 27 november 2007, 21:13:28
AMSTERDAM - De roep om een nieuw aanvullend onafhankelijk onderzoek naar de brand in de Amersfoortse Elleboogkerk kan op een meerderheid van de gemeenteraad rekenen.
 
Dat meldt RTV Utrecht. Afgelopen vrijdag maakte de Burger Partij Amersfoort (BPA) bekend dinsdag een motie daartoe in te dienen.
 

Dinsdagavond vergadert de gemeenteraad van Amersfoort over de brand, die eind oktober bijna de gehele collectie van het in de kerk gevestigde Armando Museum verwoestte.

Brandblussers

De politie houdt volgens de BPA bij hoog en bij laag vol dat er brandblussers in het museum hingen. Foto's van omwonenden zouden het tegendeel bewijzen.

Op de ochtend van de brand stond de negentiende-eeuwse Elleboogkerk in de steigers voor loodgieterwerkzaamheden. De aanwezigheid van een brandblusser zou daarom verplicht zijn geweest.

Alarmnummer

Ook is er volgens de BPA onduidelijkheid over het tijdstip waarop mensen het alarmnummer 112 hebben gebeld. De politie zou zeggen dat dit pas om 13.15 uur is gebeurd, waar bellers het houden op uiterlijk 12.45 uur of zelfs een kwartier eerder.

In diverse media gaven twee jongens toe dat ze hun mobieltje grepen om de brand te filmen, in plaats van het alarmnummer te bellen. Ze gingen ervan uit dat iemand anders dat al wel gedaan zou hebben.

Openbaar

De BPA, dat zes van de 39 zetels in de raad bezet, wil ook dat de 112-meldingen openbaar worden gemaakt. Het is nog onduidelijk of ook die motie op een meerderheid kan rekenen.

Bij de brand gingen 63 schilderijen verloren; behalve doeken van Armando ook werken die in bruikleen waren.

www.nu.nl


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #79 Gepost op: 27 november 2007, 23:13:32
http://www.ad.nl/utrecht/amersfoort/article1856716.ece

 dinsdag 27 november 2007
Justitie bekijkt brand Amersfoort opnieuw
AMERSFOORT - Justitie heropent het onderzoek naar de brand in het Armando Museum in Amersfoort. Dat zei burgemeester Van Vliet gisteravond. De politie stelde twee weken geleden dat de oorzaak van de brand, die het museum op 22 oktober verwoestte, niet was te achterhalen.

De meeste sporen waren verloren gegaan in de vlammenzee. Van de Elleboogkerk waarin het museum zat, bleven alleen de buitenmuren gespaard.

Volgens de burgemeester bekijkt justitie het politiedossier opnieuw omdat de afgelopen dagen ‘nieuwe gegevens in de media zijn verschenen’. Welke gegevens dat zijn, kon zij gisteravond niet zeggen.

AD Amersfoortse Courant drukte zaterdag een foto af van kort na de brand. Deskundigen en omwonenden stelden na het zien van deze foto dat het vuur bij de dakgoot moet zijn begonnen. Kort voor de brand werd door een loodgieter aan de dakgoten van de kerk gesoldeerd.