http://www.ad.nl/utrecht/amersfoort/article1844319.ece donderdag 22 november 2007
Loodgieter Elleboogkerk zoon van SRO-chefAMERSFOORT - De loodgieter die aan het werk was aan de Elleboogkerk in Amersfoort op de ochtend voor de brand is een zoon van een leidinggevende bij SRO.
http://www.ad.nl/multimedia/archive/00128/elleboogkerk_128998a.jpg In Amersfoort brandde het Armando Museum af. FOTO ARJEN JOOSSE
Dat bevestigen bronnen dichtbij de dienst, die de monumentale kerk beheert.
Zowel in kringen rond SRO, die een groot aantal gebouwen beheert voor de gemeente, als in de Amersfoortse loodgieterswereld wordt openlijk getwijfeld aan de kwaliteiten van de man. Hij zou niet over de juiste capaciteiten beschikken voor een veeleisende klus als het vervangen van dakgoten aan een eeuwenoud gebouw.
De politie zegt in haar rapport naar de oorzaak van de brand vier weken geleden dat door alle werklieden ’zorgvuldig is gehandeld en gewerkt is volgens de geldende regels en voorschriften’. De oorzaak van de brand is niet vastgesteld.
Volgens een oud-collega van de loodgieter werd hij eerder weggestuurd bij een groot loodgietersbedrijf in Amersfoort vanwege wanprestaties. Bij zijn volgende werkgever in Spakenburg ging het eveneens mis, vertellen meerdere bronnen.
Een oud-werknemer van SRO, die niet met naam genoemd wil worden, is niet verbaasd over het feit dat de klus werd gegund aan een familielid van de SRO-staf. ,,Dat is al langer aan de orde. Er wordt wat dat betreft geen enkele richtlijn nageleefd bij SRO.’’
http://www.ad.nl/utrecht/amersfoort/article1845061.ece donderdag 22 november 2007
Twijfel over kwaliteit loodgieter museum
Door RICHARD HOVING en MARCO WILLEMSE
AMERSFOORT - De loodgieter die op de ochtend voor de brand aan het werk was aan het Armandomuseum in Amersfoort, blijkt de zoon van een leidinggevende bij gebouwenbeheerder SRO. Dat bevestigen bronnen dichtbij de dienst, die namens de gemeente de monumentale panden beheert.
Zowel in kringen rond SRO als in de Amersfoortse loodgieterswereld wordt openlijk getwijfeld aan de kwestie. Hij zou ongeschikt zijn voor een risicovolle klus als het vervangen van dakgoten aan een eeuwenoud gebouw.
De politie zegt in haar rapport over de oorzaak van de brand op 22 oktober dat door alle werklieden zorgvuldig is gehandeld. De oorzaak van de brand werd niet vastgesteld door de technische recherche. Volgens oud-collega’s van de loodgieter werd de man, die nu een eenmanszaak heeft, eerder weggestuurd bij een groot loodgietersbedrijf in Amersfoort, vanwege wanprestaties.
Bij zijn volgende werkgever ging het eveneens mis, vertellen meerdere bronnen. Burgemeester Van Vliet van Amersfoort wil zo snel mogelijk opheldering over de aanbesteding van het loodgieterswerk. Vandaag nog volgt een gesprek met de beheerorganisatie SRO. Het hoeft geen probleem te zijn wanneer een bekende werk krijgt toebedeeld, zei Van Vliet. ,,Het ligt er helemaal aan in hoeverre die familieband een rol heeft gespeeld bij de toewijzing.’’
De burgemeester sprak gisteravond met omwonenden van het verwoeste Armando Museum nogmaals over de oorzaak en de bestrijding van de brand. Dat er een eenmanszaak aan het werk was bij de Elleboogkerk is ronduit schokkend, vindt BPA-voorman Hans van Wegen. Zijn partij vroeg eerder deze week opheldering bij de gemeente over het gerucht dat de klus gegund zou zijn aan familie.
Van Wegen: ,,Monumentenzorg schrijft voor dat er minimaal drie mensen aanwezig zijn. Twee doen het werk en één houdt toezicht dat er niets verkeerd gaat. Zoiets hoort thuis bij een groot bedrijf met hooggekwalificeerd personeel. Ik ben benieuwd naar het contract van SRO.’’
De dienst SRO gunde het vervangen van de zinken dakgoten in de vorige maand uitgebrande Elleboogkerk aan een familielid van een leidinggevende. Volgens de beheersdienst verliep de aanbesteding volgens de regels, maar insiders beweren dat de loodgieter in kwestie de klus niet had mogen krijgen.
De man die op de maandagochtend vóór de fatale brand werkte aan de dakgoten van het monumentale Armando Museum runt een eenmanszaak in ‘dak-, zink-, en loodgieterswerk’. Amersfoortse loodgieters verklaarden tegenover deze krant dat hij niet goed bekend staat in het wereldje.
,,Bij ons is hij weggestuurd, omdat hij geen goed werk leverde. Hij heeft daarna een tijdje gewerkt in Spakenburg, maar dat duurde ook niet lang. Bij zijn volgende baas reed hij een auto in de poeier. Zijn vader is de grote regelbaas bij SRO,’’ vertelt een loodgieter van een Amersfoortse firma. Anderen bevestigen dit beeld. ,,Toen hij een eigen bedrijfje begon, dacht ik: wat moet dat gaan worden.’’
Een oud-werknemer van SRO kent de zoon van de chef als een ‘jongen van 12 ambachten 13 ongelukken’. ,,Hij heeft verschillende baantjes gehad bij de gemeente, maar die werden stuk voor stuk geen succes. Ook als brugwachter ging het fout.’’
Iedereen bij SRO wist dat zijn vader hem klussen toeschoof als loodgieter, aldus de oud-SRO’er, die nog veel contacten heeft binnen de dienst.
,,Zo gaat dat bij SRO. Ze krijgen, om maar wat te noemen 100.000 euro subsidie voor een klus, zetten een goedkoop bedrijfje voor 40.000 aan het werk en strijken 60.000 op. Er zitten niet voor niets miljoenen in de pot van SRO.’’
SRO-directeur Steyn was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar. Vorige week nog verklaarde het hoofd van de gebouwendienst dat hij
omwille van privacybescherming de naam van het loodgietersbedrijf niet bekend wilde maken. ,,Ook al is er niks fouts gebeurd, en wijst het onderzoek dat ook uit, toch blijft zoiets aan een bedrijf kleven als een smet,’’ zei Steyn bij die gelegenheid.
Ook de loodgieter in kwestie was gisteravond onbereikbaar voor een reactie op de onthulling, die werd bevestigd door de gemeente Amersfoort. Alleen hij kan antwoord geven op de vraag wat er zich precies heeft afgespeeld op de steiger in de uren voor de brand, die ’s middags kort na enen uitbrak. Vast staat dat bij het werk aan de zinken dakgoten is gesoldeerd onder hoge temperaturen, al dan niet met open vuur.
Ofschoon technisch rechercheurs de oorzaak niet meer konden achterhalen, wees veel op een verband met het onderhoudswerk van die ochtend.
Op foto’s van omstanders, genomen kort na het uitbreken van de brand, was een verlaten steiger te zien met een gasfles en een brander. De eerste vlammen sloegen ook door het dak op de plek waar ’s ochtends aan de goot was gewerkt.
’Wij zijn allen slachtoffers van de brand’
Scepsis en ongeloof beheersten gisteravond een bijeenkomst voor omwonenden in het gemeentehuis. Daar vertelden politie, brandweer en onderzoeksbureau BA nogmaals hun bevindingen over de brand.
Hoe het toch mogelijk was dat de rookmelder pas een half uur na het ontstaan van de brand afging en dat de Elleboogkerk tien minuten later al als verloren moest worden beschouwd, wilde iemand weten. ,,Dan is er maar één conclusie mogelijk: die melders waren niet effectief.’’
Volgens een ander is die late melding een bewijs voor de stelling dat de brand aan de buitenkant van het dak is ontstaan.
Henk van Emmerik van het reclamebureau Olio, gevestigd aan de overkant van de Elleboogkerk, onderstreepte dat met een uitvergrote foto, genomen om 13.35 uur, waarop brandsporen richting de nok te zien zijn.
Vooral Dick Hanemaayer van BA kreeg het te verduren.
,,Alles is goed gegaan, luidt uw conclusie. Maar er is wel een kerk weg!’’
Eén omwonende van het Armando Museum miste in de evaluatie de aandacht voor het ‘geestelijke leed’ dat de brand heeft aangericht. ,,Wij zijn allemaal slachtoffers en hebben grote behoefte aan daadwerkelijke hulp.’’