Inzet reddingsbrigades door hulpdiensten

Auteur Topic: Inzet reddingsbrigades door hulpdiensten  (gelezen 20867 keer)

0 gebruikers (en 6 gasten bekijken dit topic.

Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Gepost op: 21 oktober 2007, 20:52:20
Citaat
Donderdag 2 augustus 2007 - ZALTBOMMEL/DEN BOSCH - Uniek is het niet, maar nog wel heel bijzonder dat een vereniging van louter vrijwilligers een convenant sluit met de brandweer. Het overkwam de Bossche Reddings Brigade (BRB) die de brandweer Bommelerwaard gaat helpen bij, zoals dat zo mooi heet, oppervlaktereddingen. Het past in het streven van de overheid om diensten meer aan elkaar te linken.



Martijn Vervoordeldonk (links) en Willem-Jan Glaudemans op de nieuw gekochte boot met auto die beide, optimaal uitgerust zijn voor professionele reddingsacties. foto Marc Bolsius
Als de nood op het water aan de man is, belt de brandweer om assistentie en het alarmteam van de BRB snelt toe. "Als de drenkeling of gekapseisde boot nog niet gezonken is, zijn wij er. Alles wat op de bodem ligt, is voor de duikers", legt Martijn Vervoordeldonk uit. Hij en Willem-Jan Glaudemans zijn bestuurslid van de BRB en beiden zijn betrokken bij het opzetten van het convenant.
Deze afspraak betekent nogal wat voor de ongeveer veertig leden die zich verplichten om non-stop paraat te zijn. Natuurlijk om de beurt, maar als je 'dienst' hebt, dan moet je er ook kunnen staan of direct iemand anders kunnen bereiken. Want eerst moeten de redders naar de loods bij het Engelermeer om de nieuw aangeschafte auto met boot op te halen om vervolgens naar de Bommelerwaard te rijden. Iedere minuut kan het verschil maken. Over belangstelling voor het alarmteam heeft de BRB niet te klagen. "Onze leden van het team zijn ervoor opgeleid. Hebben alle diploma's en brevetten van zwemmend en varend redden. En ze weten hoe je iemand veilig in de boot moet krijgen. Maar ook EHBO, reanimatie, kennis van weersomstandigheden en kennis voor onderhoud van de boot zijn van belang. Kortom: zij zijn blij als ze eens een keer met goed materieel uit kunnen rukken. Niet omdat er mensenlevens in gevaar zouden kunnen zijn, maar wel om hun expertise in de praktijk te kunnen brengen", vertellen Vervoordeldonk en Glaudemans.
Alles in de Bommelerwaard tussen Maas en Waal behoort tot het reddingsgebied van de BRB. Een heel waterrijk gebied met veel recreatie.
Kennis van het gebied is van wezenlijk belang. Zo is de Maas een andere rivier dan de Waal waar bijvoorbeeld de stroming veel sterker is.

http://www.bosschereddingsbrigade.nl

DE FEITEN

- De Bossche Reddings Brigade (BRB) is de oudste reddingsbrigade van Nederland en bestaat volgend jaar 100 jaar. Er zijn ongeveer 400 leden.

- De BRB heeft met de Brandweerregio Bommelerwaard een convenant gesloten om 24 uur per dag, 7 dagen per week paraat te zijn in het gebied tussen Maas en Waal, van Gorinchem tot Fort Sint-Andries.

- De BRB is er voor oppervlaktereddingen van mens, dier en materieel.

- Naar verwachting doet de brandweer zeven tot tien keer per jaar een beroep op de BRB.

Even een artikel van de site http://www.bosschereddingsbrigade.nl/

Ook een leuke aanwinst voor de Bossche reddingsbrigade....de reden van aankoop/inzet kan ik daarintegen niet helemaal volgen.........waarschijnlijk een goedkope manier van de brandweeregio Gelderland-Zuid om over middelen te beschikken.

Te weten dat in dezelfde plaats een 24-uurs beroepsbrandweerkorps aanwezig is met de beschikking over een professioneel duikteam. Tot voor kort ook primair inzetbaar voor waterongevallen in Gelderland-Zuid. Nu is het zo dat de Bossche reddingsbrigade en de gemeentelijke brandweer vallen onder de regio Brabant-Noord en dit mogelijkerwijs voor de brandweer een obstakel is. De reddingsbrigade ziet dit niet als obstakel en "rukt" dus wel uit naar de andere regio.

Zo kan het dus gebeuren dat het voertuig van de reddingsbrigade enkele weken geleden geparkeerd stond op het binnenterrein van diezelfde brandweerkazerne ivm verbouwing van clubhuis en bij waterongevallen uit zou moeten rukken.

Fijn om te weten dat die mensen eerst van huis komen, ze daarna hun voertuig komen halen en vervolgens naar het incident gaan terwijl de 24 uur bemande kazerne enkel en alleen de poort voor hun hoeft open te maken!

Dit even terzijde ;)




muistroom

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 955
Reactie #1 Gepost op: 21 oktober 2007, 21:23:10
Shave,
Je geeft zelf het antwoord al:
Het zijn duikers, en wat de BRB doet is oppervlakte redding. ;)
Hier is het bij de brandweer ook zo, als er assistentie nodig is moeten de vrijwilligers van de brandweer ook eerst naar de kazerne om hun materiaal te halen en naar het incident gaan.


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #2 Gepost op: 21 oktober 2007, 21:42:42
Dat begrijp ik muisstroom dat het zo in de meeste regio's gaat. Wat ik ermee wilde aangeven is dat ik het een beetje krom vind om een reddingsbrigade bestaande uit vrijwilligers op te roepen bij waterongevallen terwijl er een beroepsorganisatie in diezelfde plaats aanwezig is.

Als we het dan over redden hebben raak ik het spoor bijster.


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #3 Gepost op: 22 oktober 2007, 15:44:16
we kunnen hier verder....


muistroom

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 955
Reactie #4 Gepost op: 22 oktober 2007, 17:58:57
Ik ga ervan uit dat ook de brandweer gaat rijden bij een waterongeval.
Echter, wanneer de brandweer net terplaatse is en er komt een alarmering voor woningbrand alwaar nog mensen in het pand aanwezjg zijn?
De discussie hebben wij op het strand ook:

De terreinwagen staat met AED/Zuurstof bij de post. In het restaurant achter de duinen (nog geen minuut rijden) is een reanimatie.
Wanneer onze wagen daarheen gaat en begint met BLS/AED gebruik zijn we niet meer inzetbaar op het strand. Wat als er dan iemand onwel wordt?

Wat mij verbaast is dat men hier vasthoudt dat wij pas in het protocol kunnen meedraaien met waterongevallen dat wij GEGARANDEERD 24 uur per dag kunnen. Ik denk, spreek dan bepaalde dingen af, maar dat wil men niet. Als ik dan zie dat af entoe extra vrijwilligers moeten opkomen omdat zij onderbemand zijn om een TS te bemannen?

De vorige commandant hier was, nadat hij een oefening van ons had meegemaakt, heel positief en was van alles van plan. Helaas is hij vertrokken.
Ik hou het dus nog even op de heilige huisjes.

Met de CPA/MK zijn er voor wat betreft het strand hele duidelijke en klip klare protocollen en dat werkt. Wanneer hier in de regio het woord strand ingevoerd wordt in het gms, wordt direct de betreffende reddingsbrigade meegealarmeerd. 8)


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #5 Gepost op: 22 oktober 2007, 18:32:49
De lokale brandweer gaat uiteraard ook rijden. Dit weegt echter niet op tegen de inzet van een beroepsbrandweer, ook al komt ie uit een andere regio.

Waar ik me over verbaas, is dat de andere regio (Gelderland-Zuid) dus liever een vrijwilligersorganisatie op laat komen (lees reddingsbrigade Den Bosch) dan een beroepsduikteam wat 24-uur per dag binnen een minuut kan uitrukken. De tijdswinst kun je zelf wel bedenken...


muistroom

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 955
Reactie #6 Gepost op: 22 oktober 2007, 20:19:11
Ik denk nogmaals dat dit te maken heeft met oppervlakte redding.
als ik er vanuit ga, van wat ik zie op foto`s en hier bij de brandweerduikers, zijn reddingsbrigades meer gespecialiseerd hierin dan duikers.
Echter is dit gissen van mij en zul je door te kijken wat er in het uitruk voorstel staat van de meldkamer een goed beeld krijgen wat de afspraken hierover zijn.
Wat heb je aan snel een aantal mensen en materiaal die terplaatse weinig tot niets kunnen doen en een gevaar voor zichtzelf gaan opleveren?


CLB 018

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 35
Reactie #7 Gepost op: 22 oktober 2007, 20:49:59
Dat een reddingsbrigade opkomt in de regio Gelderland-zuid is niet vreemd.
Brigade Culemborg (=Gelderland-zuid) rukt al jaren uit ter ondersteuning van het duikteam in de hele regio.

Het duikteam zoekt onderwater en de brigade zorgt voor vervoer over water van de duikers en benodigdheden.
Overigens kan de brigade ook mee helpen zoeken onderwater middels een fishfinder.


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #8 Gepost op: 22 oktober 2007, 21:02:16
Ik snap het verschil tussen de diensten wel, echter een duikteam heeft ook een oppervlakte redder en beschikt ook over een boot...........dus begrijpen doe ik het dan nog niet.

In geval van levensreddend optreden begrijp ik niet waarom in het verleden wel een beroep werd gedaan op een beroepsbrandweer-duikteam en nu een reddingsbrigade......klaarblijkelijk is een mensenleven dan toch in geld uit te drukken.


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #9 Gepost op: 22 oktober 2007, 21:09:57
Ach,ze zijn in de regio Utrechts Land de duikteams ook aan het herzien.Amersfoort centrum (24uursdienst) hadden een duikteam,wordt binnenkort opgeheven.En dan gaat brw Bunschoten de duiktaak overnemen,in een toch wel groot waterijk gebied.En dat duikteam levert zelfs nog bijstand aan de brw Nijkerk,andere regio.Dus je begrijpt,we zijn erg benieuwt.En hechten ze niet meer zo sterk aan de snelle inzetbaarheid van een dukiteam ::)