'Laat de kachel elk jaar controleren'29 januari 2009
http://www.webregio.nl/amstelland/regionaalnieuws/0101480610000000/laat+de+kachel+elk+jaar+controleren++.aspxWie een gaskachel of een geiser zonder afvoer heeft, moet ervoor zorgen dat hij/zij geen koolmonoxidevergiftiging oploopt. 'Laat de kachel of geiser daarom elk jaar controleren', is het advies.
De concentratie koolmonoxide (CO) in de lucht kan ongemerkt hoog oplopen omdat je gas niet kunt zien of ruiken. Het komt vrij als er te weinig zuurstof beschikbaar is. Dit kan gebeuren als het huis slecht wordt geventileerd of als een verbrandingsapparaat vervuild is. De belangrijkste CO-bronnen in huis zijn geisers en gasfornuizen. Maar ook kachels, cv-ketels, haarden en alles-branders kunnen binnenshuis een bron vormen van CO.
Te veel CO is slecht voor de gezondheid en kan gevaarlijk zijn. Wanneer men het inademt, kan uw bloed minder zuurstof vervoeren. Dit is schadelijk voor het hart, zenuwstelsel en bij zwangere vrouwen voor het ongeboren kind. Bij een lichte vergiftiging hebben mensen last van hoofdpijn, duizeligheid, kortademigheid of misselijkheid. De klachten verdwijnen weer als men een tijdje niet in huis is. In ernstige gevallen raakt men bewusteloos of in coma. Hoge concentraties kunnen zelfs dodelijk zijn.
Verbrandingstoestellen moeten één maal per jaar worden schoongemaakt. Laat dit altijd doen door een erkend installateur. Wees extra alert als de geiser een oranje waakvlam heeft of als ramen snel beslaan bij gebruik van kachel of geiser, dit kan wijzen op CO. Vergiftigingen komen vooral 's winters voor. Ventileer ook dan goed: houd 24 uur per dag roosters open of raampjes op een kiertje. Bij de bouwmarkt zijn CO-melders te koop. Deze geven een alarmsignaal bij te veel CO. Zo is onlangs een vrouw in Amsterdam ontsnapt aan vergiftiging doordat de melder alarm sloeg.
Wie de genoemde klachten herkent, moet nagaan of CO de oorzaak kan zijn. Neem bij lichte klachten contact op met de huisarts. Bij ernstige klachten belt men 112. Schakel dan meteen het verbrandingstoestel uit en zet de ramen tegen elkaar open om verdere gezondheidsschade te voorkomen. Bij de GGD kan men terecht voor advies en (indien nodig) een gratis meting thuis. Neem contact op met de afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam via 020-555 5405, of lo@ggd.amsterdam.nl. Ook voor andere vragen of klachten over milieu en gezondheid kan men daar terecht.