gealarmeerd door de melderhttp://www.refdag.nl/artikel/1458783/Gealarmeerd+door+de+melder.html26-01-2010 11:42
Het nemen van maatregelen tegen koolmonoxidevergiftiging blijkt broodnodig. Blootstelling aan koolmonoxide leidt in Nederland nog altijd tot tussen de tien en twintig sterfgevallen per jaar.
De afgelopen maanden zijn tientallen mensen onwel geraakt door een koolmonoxidevergiftiging. Sommigen van hen overleden.
Mogelijk is er een verband met de vorstperiode te leggen, waarin mensen harder stoken, minder ventileren en naden en kieren dichtmaken.
In Amsterdam-West alarmeerden mensen vorige week de brandweer nadat de koolmonoxidemelder in hun huis was afgegaan. Alle zeven bewoners werden vanwege vergiftigingsverschijnselen in het ziekenhuis behandeld.
Eerder deze maand werden een man en een vrouw in de hoofdstad met spoed opgenomen omdat ze slap en misselijk waren geworden na het inademen van koolmonoxide. Een slecht functionerende geiser was de boosdoener.
Het telefoontje van een bezorgde collega kwam voor een vrouw uit Leiden te laat. De vrouw was niet op haar werk verschenen. De gealarmeerde politie trof haar vorige week dood in haar huis aan. Ook de hond was bezweken na het inademen van het dodelijke gas.
--------------------------------------------------------------------------------
Oorzaken
Koolmonoxide ontstaat door een onvolledige verbranding van stoffen zoals aardgas, hout en kolen. Een overzicht van de belangrijkste bronnen van koolmonoxidevergiftiging.
- De gaskachel, geiser, cv- of combiketel is onjuist geïnstalleerd of defect.
- Een gastoestel staat in een kleine, slecht geventileerde ruimte.
- De afvoer van open haard of kachel is slecht door een lek in de afvoer of de aansluiting van de afvoerbuizen. Gebrekkig onderhoud van afvoerkanalen kan ook funest zijn.
- Verkeerde stookgewoonten. De open haard of houtkachel wordt als allesbrander gebruikt, waardoor de schoorsteen sneller vervuilt. Bij een vies rookkanaal kunnen verbrandingsgassen in de kamer terechtkomen.
- Brand.
--------------------------------------------------------------------------------
Voorkom vergiftiging
Let op symptomen zoals lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, verwarring, en slaperigheid.
Ventileer 24 uur per dag door altijd een raam of ventilatierooster open te zetten.
Plaats koolmonoxidemelders. Vooral in kleine ruimtes en op plekken waar slecht wordt geventileerd.
Laat de schoorsteen ten minste één keer per jaar vegen.
Laat geiser, gaskachel en cv-installatie jaarlijks controleren door een erkende installateur.