Koolmonoxide als sluipmoordenaar: waar moet je thuis op letten?Elk jaar veroorzaakt een koolmonoxidevergiftiging de dood van vijf tot twaalf mensen, maar dat zijn er waarschijnlijk veel meer. De Onderzoeksraad voor Veiligheid maakt zich zorgen. Wat kun je ertegen doen en waar moet je op letten?
Een koolmonoxidevergiftiging: zo gaat datKoolmonoxide komt door inademing in je lichaam terecht. Acute blootstelling veroorzaakt hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, duizeligheid, dubbelzien, vermoeidheid, geheugenverlies en flauwvallen.
Gaat het om blootstelling aan een lage hoeveelheid gedurende langere tijd, dan kun je last hebben van een 'zware maag', druk op het hoofd, spierzwakte, tintelingen en stemmingsveranderingen.
Is de concentratie koolmonoxide in de lucht te hoog, dan kun je stoppen met ademhalen, treedt schade op aan het hart of het zenuwstelsel (inclusief de hersenen). Uiteindelijk kun je in coma raken en overlijden.
Probleem is: je ziet het niet, je ruikt het niet, en blootstelling aan een relatief lage hoeveelheid kan al levensgevaarlijk zijn: je raakt gedesoriënteerd of valt in slaap, waardoor je jezelf niet meer in veiligheid kunt brengen en bedwelmd kunt raken, met de dood als gevolg.
2. En als je een nog niet zo heel oude cv-installatie hebt?Dat blijkt, verontrustend genoeg, dus niet zo veel uit te maken. 46 procent van de ongelukken met koolmonoxide gebeurt met cv-installaties en
de meeste daarvan zijn niet oud, maar juist modern en goed onderhouden. Keurmerken en certificaten bieden ook niet altijd zekerheid.
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/koolmonoxide-als-sluipmoordenaar-waar-moet-je-thuis-op-letten