Koolmonoxide (CO) vergiftiging incidenten en nieuws

Auteur Topic: Koolmonoxide (CO) vergiftiging incidenten en nieuws  (gelezen 243389 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

112Owolde

  • Gast
Reactie #20 Gepost op: 5 november 2007, 18:04:15
Bij een HR ketel wordt het afvoerkanaal niet heet.

Bij een gewone HR pijp zit inderdaad de rookgasafvoer binnen in. Echter er zijn ook nog ander systemen mogelijk.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #21 Gepost op: 5 november 2007, 19:41:57
Bij een gewone HR pijp zit inderdaad de rookgasafvoer binnen in. Echter er zijn ook nog ander systemen mogelijk.

Ok! Ik hoorde vandaag ook dat een horizontale afvoer op een afschot moet liggen van 50 mm/m richting de ketel? Klopt dit?


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #22 Gepost op: 5 november 2007, 19:51:56
http://www.bndestem.nl/oosterhout/article2095246.ece

Rijen ontsnapt aan groter gasdrama
door Agnes de Goede en Cyril Rosman


Vrijdag 2 november 2007 - RIJEN - Rijen is ontsnapt aan een groter gasdrama. De montagefout aan de combiketel, waardoor het Rijense echtpaar Sanders om het leven is gekomen door koolmonoxidevergiftiging, blijkt in alle 42 appartementen van het complex aan het Architect Aartsplein gemaakt. Dat is gistermiddag door burgemeester Roep van Gilze en Rijen bekendgemaakt.
Zie ook:
Rijen controleert ketels zestig nieuwe appartementen
'Verschrikkelijk dat zoiets gebeurt'
Koolmonoxide eist twee levens in Rijen
  


Bij alle afvoerpijpen van de combiketels, die naar een afvoer in een centrale schacht lopen van het nieuwe complex, is vergeten een beugel aan te brengen. Deze beugel zorgt ervoor dat de afvoerpijpen niet los kunnen schieten en niet verticaal kunnen schuiven. Doordat deze handeling in alle 42 gevallen is vergeten kan de afvoerpijp naar beneden knikken, waardoor de rookgassen niet goed weg kunnen, maar teruglopen in de woning. In de woning van het echtpaar Sanders was de afvoerpijp heel ver naar beneden geknikt. Bij vier andere appartementen was de afvoerpijp ook gezakt, maar in mindere mate. In die woningen is geen verhoogde hoeveelheid koolmonoxide aangetroffen.

(...)

Dat er nog meer slachtoffers hadden kunnen vallen is een 'akelige gedachte', stelt Annie Willemen. Zij woont op nummer 45 van het appartementencomplex. "Er is heel erg geblunderd. Zoiets moet toch worden gecontroleerd? Dat kost geld, maar deze blunder kost twee mensenlevens."

Johan de Koster, directeur van Woonstichting Leyakkers vindt ook dat er 'geblunderd is'. " Dit mag niet voorkomen. Het is zeer ernstig wat er is gebeurd." Woordvoerder Frank Janssen van aannemer Heymans uit Rosmalen, die het complex heeft gebouwd: "Wij begrijpen dat de bewoners angstig zijn. Maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken en om iets te zeggen over aansprakelijkheid."

In de ketel-branche wordt hevig getwijfeld aan de oorzaak van de ramp. "Sinds enkele jaren zijn combi-ketels gesloten apparaten. Daar kan nauwelijks koolmonoxide uit ontsnappen. Als er al iets uitkomt, is dat niet genoeg om dood van te gaan" , zegt Paul Overman, vertegenwoordiger van de Nederlandse ketelfabrikanten in de Europese normcommissie.

Joop Nelemans van de Stichting Gasveiligheid zegt echter dat al twee jaar bekend is dat sommige combiketels gevaarlijk worden als de afvoer verstopt raakt. "Uit onze testen bleek toen al dat sommige ketels dan niet automatisch afslaan, maar doorgaan met het produceren van rookgassen, waaronder kooldamp. Die damp kwam daarbij door een sifon aan de onderkant van de ketel naar buiten. Die testresultaten zijn toen niet naar buiten gekomen omdat de ketelbedrijven dat tegenhielden." Hij weet niet of de ketels in Rijen gelijk zijn aan de geteste exemplaren.



>>In een nieuwbouwcomplex in Rijen blijken alle combi-ketels verkeerd geïnstalleerd. Deskundigen waarschuwen al twee jaar voor gevaarlijke ketels.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #23 Gepost op: 5 november 2007, 19:55:56
Wat ouder nieuws!  ;)

http://www.bndestem.nl/oosterhout/article2107895.ece

Bewoners woonomplex Rijen moeten huis weer uit
door Susanne den Boer


Zaterdag 3 november 2007 - RIJEN – De ongeveer tachtig bewoners van het wooncomplex in Rijen waar afgelopen maandag een echtpaar overleed aan koolmonoxidevergiftiging, moeten uit voorzorg opnieuw hun appartementen verlaten. Voor zondag 4 november 17.00 uur moet iedereen zijn vertrokken.
  
http://www.bndestem.nl/multimedia/archive/00592/rijen4_592074b.jpg
Burgemeester Roep steekt de vertrekkende bewoners een hart onder de riem. Foto Ingrid Bertens/Het Fotoburo

Door de breekwerkzaamheden die de afgelopen dagen zijn verricht om reparaties uit te voeren aan installaties, voldoet het complex niet meer aan de preventieve brandveiligheidseisen. Dat heeft de brandweer vandaag geconstateerd.

Bij het complex is zaterdagmiddag meteen een brandwacht ingesteld. De brandweer heeft een container geplaatst, van waaruit continu toezicht wordt gehouden.
De bewoners zijn aan het begin van de avond door burgemeester Roep, brandweer, politie en woonstichting Leyakkers geïnformeerd in partycentrum ’t Boerke in Rijen. Zij kregen uitleg over de recente ontwikkelingen en de verplichte evacuatie. De woonstichting zorgt voor tijdelijke opvang voor de mensen.
Afgelopen maandag overleden twee mensen aan koolmonoxidevergiftiging, omdat het afvoersysteem van de cv-ketel in hun appartement niet goed was aangesloten. Na controle in het hele complex, bleek de fout in meerdere appartementen te zijn gemaakt. De werkzaamheden om de installaties duurzaam te repareren duren langer dan was verwacht. Om alle risico’s uit te sluiten liet de gemeente op advies van de brandweer de gastoevoer naar alle 42 appartementen al afsluiten.




http://www.bndestem.nl/oosterhout/article2111434.ece

'Normaal met geen stok het huis uit te krijgen'
door Annelies Vlaanderen


Maandag 5 november 2007 - RIJEN - Denk je dat alles voorbij is, moet je wéér je huis uit. Yvonne van Laarhoven staat bij de lift en heeft het zichtbaar moeilijk. Haar benen bibberen, haar tranen biggelen. Ze neemt de bril van haar neus en wrijft haar wangen droog met een zakdoek.
Zie ook:
Bewoners woonomplex Rijen moeten huis weer uit
  
http://www.bndestem.nl/multimedia/archive/00592/mevrouw_592465b.jpg
foto Ingrid Bertens/ het fotoburo

,,Sorry hoor, ik kan het even niet aan. Normaal ben ik met geen stok het huis uit te krijgen. Maar het moet. En we gaan ervan uit dat we straks terugkomen in de veiligste flat van Nederland.



Straks, dat is pas over een week of twee, heeft ze zaterdagavond in partycentrum 't Boerke samen met de andere bewoners van het nog geen vier weken geleden opgeleverde appartementencomplex aan het Architect van Aartsplein te horen gekregen. Zij en haar man krijgen tot die tijd een kamer in hotel Van der Valk. Hortend, stotend en snotterend vertelt ze. ,,De eerste keer mocht Dicha, ons hondje, niet mee. Nu wel, gelukkig. Kom maar mee naar boven, ik ben weer een beetje bekomen, dan kun je onze flat zien. Die is zó mooi." In het nagelnieuwe appartement op de vijfde verdieping, met panoramisch uitzicht over Rijen en verre omgeving, staan al een grote en kleine koffer te wachten op transport. "Je moet aan zóveel denken. Aan eten, aan kleren, aan medicijnen. Mijn man is hartpatiënt, namelijk." Het onderwerp van gesprek heeft de stemmen gehoord en komt kijken. Jos is de nuchtere van het stel. "Een tijdelijke verhuizing, wat wil dat nou zeggen? Dat die mensen zijn overleden, dát is erg." En daar komt Dicha aandribbelen. "Ze wéét dat er iets gaande is", zegt Yvonne terwijl ze de spaniel knuffelt. ,,De spanning stijgt, dat voelt ze." Alles is zowat ingepakt. De familie Van Laarhoven is er klaar voor. Alleen Dicha nog even uitlaten. Yvonne pakt de halsband en haar jas. "Ze overleeft het wel. Hè Dicha?"


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #24 Gepost op: 5 november 2007, 20:04:19
http://www.brandweer.nl/cms/show/id=149039/contentid=76552

Brandweer waarschuwt voor gevaar koolmonoxide
5 november 2007

Nu de koude maanden voor de deur staan, neemt de kans op ongevallen met koolmonoxide (CO) weer toe. Geisers, schoorstenen en kachels zijn er iedere winter de oorzaak van dat mensen overlijden en tientallen slachtoffers in het ziekenhuis belanden na een koolmonoxide vergiftiging. De oorzaak van een koolmonoxidevergiftiging ligt vaak in slecht onderhouden kachels, geisers en schoorstenen, maar kan ook worden veroorzaakt door het dichtstoppen van ventilatieopeningen.

Sluipmoordenaar
Koolmonoxide wordt ook wel ‘de sluipmoordenaar’ genoemd, omdat het gas kleur-, geur-, en smaakloos is. Deze moordenaar eiste in Amsterdam sinds 2003 het leven van vier personen, 176 mensen moesten zich onder doktersbehandeling laten stellen na een koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide wordt 250 maal sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Als gevolg hiervan neemt het lichaam steeds minder zuurstof op. Bij extreme blootstelling raakt men bewusteloos en falen de hart- en longfunctie. In het ergste geval met hersenbeschadiging en/of overlijden als gevolg.

Wat is koolmonoxide?
Een kachel of een geiser moet bepaalde stoffen verbranden om voor warmte te kunnen zorgen. Zuurstof is een essentieel onderdeel voor een volledige verbranding. Als er onvoldoende zuurstof bij de vlam kan komen, bijvoorbeeld door een verstopt ventilatiekanaal van de geiser, komt het gevaarlijke koolmonoxidegas vrij.

Herkennen van koolmonoxide
Er is een aantal indicaties die op het gevaar van koolmonoxide wijzen. In een woning moet men vooral letten op de vlam in de geiser, kachel of cv-installatie. Deze hoort blauw van kleur te zijn. Is de vlam oranje, wijst dit op de aanwezigheid van koolmonoxide. Ook beslagen ramen zijn een indicator van gevaar. Vrijgekomen waterdamp die door een verkeerd of niet werkende afvoer niet verdwijnt, zorgt voor beslagen ramen.

Er zijn ook lichamelijke verschijnselen die de aanwezigheid van koolmonoxide verraden. De symptomen van koolmonoxidevergiftiging zijn te vergelijken met griepverschijnselen: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Des te groter de blootstelling, des te heviger de hoofdpijn wordt. Ook krijgt men last van verwarring, slaperigheid en een versnelde hartslag.
Voorkomen van koolmonoxide
Regelmatig onderhoud is cruciaal om het risico op koolmonoxide zo klein mogelijk te houden. De geiser en gaskachel moeten ieder jaar door een erkend installateur worden gecontroleerd en schoongemaakt. Het is van belang om een schoorsteen regelmatig te laten vegen door een erkende schoorsteenveger. Als een schoorsteen verstopt raakt, kunnen gassen worden teruggekaatst de woning in, met alle schadelijke gevolgen van dien.

Ook lucht toe- en afvoer is belangrijk in het voorkomen van koolmonoxide. Een groot risico schuilt in het dichtstoppen van de luchttoevoer. Veel huizen zijn tegenwoordig goed geïsoleerd waardoor er nauwelijks zuurstof van buiten naar binnen kan. Om toch aan voldoende zuurstof te kunnen komen hebben geisers en verwarmingstoestellen daar een aparte toevoer voor. Die toevoer mag niet afgesloten worden.

Ook een goede afvoer is belangrijk. De afvoer van de geiser moet op het gasafvoerkanaal zijn aangesloten en niet op het ventilatiekanaal. Als de geiser op het ventilatiekanaal is aangesloten worden giftige gassen door het hele huis verspreid. Een goede afvoer zorgt ervoor dat de gassen naar buiten worden afgevoerd.

Koolmonoxidemelder
Er zijn koolmonoxidemelders op de markt die in alarm gaan bij een hoge concentratie koolmonoxide. Gezien de eigenschappen van het gevaarlijke gas (kleur-, geur-, en smaakloos) kan een koolmonoxidemelder een toegevoegde waarde hebben in het herkennen van koolmonoxide. Brandweer Amsterdam en omstreken benadrukt wel dat deze melders slechts als aanvullende waarschuwingsindicator gezien moeten worden. Degelijk onderhoud van geisers, kachels en schoorstenen is de eerste vereiste voor een koolmonoxidevrije woning.


112Owolde

  • Gast
Reactie #25 Gepost op: 5 november 2007, 21:31:11
Ok! Ik hoorde vandaag ook dat een horizontale afvoer op een afschot moet liggen van 50 mm/m richting de ketel? Klopt dit?

Klopt, mogelijk dat het in de laatste NEN normen is veranderd. Maar dat denk ik niet. Ik zou dat morgen op het werk even kunnen nakijken.

Joop Nelemans van de Stichting Gasveiligheid zegt echter dat al twee jaar bekend is dat sommige combiketels gevaarlijk worden als de afvoer verstopt raakt. "Uit onze testen bleek toen al dat sommige ketels dan niet automatisch afslaan, maar doorgaan met het produceren van rookgassen, waaronder kooldamp. Die damp kwam daarbij door een sifon aan de onderkant van de ketel naar buiten. Die testresultaten zijn toen niet naar buiten gekomen omdat de ketelbedrijven dat tegenhielden." Hij weet niet of de ketels in Rijen gelijk zijn aan de geteste exemplaren.

Dit klopt, een ketel zou een ionisatie storing moeten geven als de rookgassen niet juist worden afgevoerd, echter als de rookgassen via de sifon de ketel verlaten, dan is er toch echt iets mis, ook dit hoord niet te kunnen, want een sifon is gevuld met water. Wat wel kan is dat de sifon oring niet goed afdicht. Dat komt vrij regelmatig voor.

Wat voor ketel is er eigenlijk geplaatst daar in Rijsen? Weet iemand dit?


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #26 Gepost op: 5 november 2007, 21:32:13
Klopt, mogelijk dat het in de laatste NEN normen is veranderd. Maar dat denk ik niet. Ik zou dat morgen op het werk even kunnen nakijken.

Dit klopt, een ketel zou een ionisatie storing moeten geven als de rookgassen niet juist worden afgevoerd, echter als de rookgassen via de sifon de ketel verlaten, dan is er toch echt iets mis, ook dit hoord niet te kunnen, want een sifon is gevuld met water. Wat wel kan is dat de sifon oring niet goed afdicht. Dat komt vrij regelmatig voor.

Wat voor ketel is er eigenlijk geplaatst daar in Rijsen? Weet iemand dit?

Welke NEN norm is van toepassing?


Michelle1983

  • Gast
Reactie #27 Gepost op: 5 november 2007, 21:39:15
Kwam deze foto tegen van de afvoerpijp zoals aangebracht in Rijen - een beugel ontbreekt dus:



Foto 4 op http://www.bndestem.nl/oosterhout/article2107895.ece


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #28 Gepost op: 5 november 2007, 21:45:45
Kwam deze foto tegen van de afvoerpijp zoals aangebracht in Rijen - een beugel ontbreekt dus:

http://www.bndestem.nl/multimedia/archive/00592/rijen_592071b.jpg

Foto 4 op http://www.bndestem.nl/oosterhout/article2107895.ece

die kast die je in het midden ziet is de mechanische ventilatie unit. Links onder op de foto zit de ketel. Het pijpje zonder aansluiting is of de rookgas toevoer of de luchttoevoer voor de ketel. Als ik het zo zie heeft het met het afschot te maken. Als de buis vol komt te staan met condens water (temperatuur afvoergassen zijn laag waardoor er condensatie kan optreden. Hierdoor haalt een HR ketel ook zijn rendement) omdat het naar de verkeerde kant afloopt wordt de buis verstopt....  :-X :-X


112Owolde

  • Gast
Reactie #29 Gepost op: 5 november 2007, 21:59:24
Welke NEN norm is van toepassing?

NEN 2757 als het goed is.

die kast die je in het midden ziet is de mechanische ventilatie unit. Links onder op de foto zit de ketel. Het pijpje zonder aansluiting is of de rookgas toevoer of de luchttoevoer voor de ketel. Als ik het zo zie heeft het met het afschot te maken. Als de buis vol komt te staan met condens water (temperatuur afvoergassen zijn laag waardoor er condensatie kan optreden. Hierdoor haalt een HR ketel ook zijn rendement) omdat het naar de verkeerde kant afloopt wordt de buis verstopt....  :-X :-X

Als ik het zo zie gok ik kwa ketel op een Intergas Kombi Kompakt HR. De buis die er nog zit is naar alle waarschijnlijkheid de rookgasafvoer, want de pijp voor verbrandingslucht word vaak van PVC uitgevoerd. Zo op de foto te zien loop de buis wel af naar de ketel, dus dan zou het ergens daar binnen in de muur verkeerd moeten zitten.