Koolmonoxide (CO) vergiftiging incidenten en nieuws

Auteur Topic: Koolmonoxide (CO) vergiftiging incidenten en nieuws  (gelezen 244887 keer)

0 gebruikers (en 9 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #40 Gepost op: 6 november 2007, 20:11:29
http://www.cobouw.nl/cobouw/nieuws/toonnieuwsartikel.jsp?di=366864

‘Afvoer Rijen goed, ketel deugt niet’
BINNENLAND | 06-11-2007 00:00 | Jean Quist

DEN HAAG - Niet de afvoer maar de combiketel is de oorzaak van ramp in Rijen. Dat meent de Stichting Gasveiligheid en Risicobeperking. Mede-oprichter Rob Diephuis noemt de combiketel van Intergas “levensgevaarlijk”.

Uit een onderzoek van de stichting bleek al in 2003 dat de kombikompakt HR22 van Intergas bij een verstopte rookgasafvoer gevaarlijke hoeveelheden koolmonoxide produceert.
“De ketel die in Rijen is toegepast is technisch gezien gelijk aan de onderzochte ketel”, zegt Diephuis. Uit het testrapport voor deze combiketel blijkt dat door een verstopping van de rookgasafvoer giftige gassen in de woning kunnen stromen. Het onderzoek leert dat de ketel bij een grotere vernauwing van de rookgasafvoer een gevaarlijke hoeveelheid koolmonoxide produceert; meer dan 2 procent van het verbrandingsgas bestond bij de test uit koolmonoxide.

Gasexperts
Drie onafhankelijke gasexperts onderzochten ketels van Intergas, AWB en Nefit. De fabrikanten keken met de proeven mee, maar opperden grote bezwaren tegen het bekend worden van de testresultaten, blijkt uit het onderdeel ‘onveilige cv-ketels’ van Arconell, het bedrijf van Diephuis.

Koolmonoxide
Wet en regel geven aan hoeveel koolmonoxide een gastoestel mag produceren. Echter: “De naleving wordt aan de laars gelapt”, zegt Diephuis. Niet in de laatste plaats omdat twee ministeries de verantwoordelijkheid delen voor de veiligheid van gasinstallaties. Diephuis: “En wanneer de een op het terrein van de ander komt ontstaat er al snel een competentiestrijd.”
Duitsland heeft naar Diephuis’ mening de oplossing: de schoorsteenveger. Die controleert alle verwarmingsinstallaties voordat ze in gebruik worden genomen. Fabrikant Intergas kon voor het ter perse gaan van deze krant niet reageren.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #41 Gepost op: 6 november 2007, 20:14:12
http://www.infothuis.tv/index.php?s=3&c=22671&l=01

Koolmonoxidemeter in huis bewijst twee keer in een dag dienst
dinsdag 6 november 2007, 16:28  uur
Tot twee keer toe heeft een in huis gemonteerde meter dinsdagochtend bewoonsters in de Haagse regio gewezen op een verdachte concentratie koolmonoxide. In het eerste geval ging het om een studentenwoning aan de Edisonstraat in Den Haag, de tweede keer een bewoonster van de Sparrenlaan in Rijswijk. Oorzaak waren defecten bij een geiser en een kolenkachel.

Bij de studentenwoning aan de Edisonstraat werd de bewoonster opgeschrikt doordat nadat zij gedoucht had, de melder in de keuken was afgegaan. Ze belde de brandweer, die haar adviseerde gelijk uit de woning te gaan. Toen de brandweer ter plaatse kwam, stond de bewoonster op het balkon van de 2e etage. Bij een controle bleek dat de geiser niet was aangesloten op een afvoer. De afvoergassen trokken daardoor via de keuken naar het woon/slaapgedeelte waar de melder hing.

Ook in het geval van de Sparrenlaan in Rijswijk werd de bewoonster gealarmeerd door het geluid van de melder. Zij belde de brandweer, en die adviseerde haar gelijk de woning te ventileren. Bij aankomst van de brandweer bleek dat de bewoonster inmiddels alweer de ramen en deuren had dichtgedaan en met haar zoon in de kamer was gebleven. Bij het opnieuw afgaan van de melder zou ze wel weer bellen, was haar idee. Het defect werd hier geconstateerd bij de kolenkachel, die waarschijnlijk door een slechte aansluiting met het schoorsteenkanaal was gaan lekken. Bij de kachel werd zelfs na het ventileren nog een kleine giftige hoeveelheid gemeten. In afwachting van een installateur kan de kachel niet gebruikt worden.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #42 Gepost op: 6 november 2007, 20:40:57
http://www.brandweer.nl/cms/show/id=55984/contentid=44157

Oprichting van stichting gasveiligheid en risicobeperking
14 juni 2004

Veiligheid in Nederland wordt als een groot goed ervaren. Zo is Nederland vele jaren een van de veiligste "gaslanden" ter wereld geweest. Helaas staat deze gasveiligheid de laatste jaren onder druk. Vele gas-gerelateerde ongelukken in en om woningen halen dan ook de pers. De oprichters van de Stichting Gasveiligheid en Risicobeperking constateren een teruglopende zorg voor de gasveiligheid.
Zij schrijven dit toe aan:



De terugtredende overheid
Liberalisering van de energiesector
Ondoorzichtig toezichtbeleid/verantwoordelijkheden (over meerdere ministeries verdeeld)
Wegvallen van de coördinatie (door Gastec, het kenniscentrum voor gas).

Nederland is daarmee terecht is gekomen in een soort “Stadhouderloos Tijdperk” v.w.b. gasveiligheid.
Een door de stichting uitgevoerd onderzoek naar de veiligheid van nieuwe CV-ketels met CE-merk, gedaan met assistentie van een brandweeropleidings-instituut, geeft een zeer zorgwekkend beeld over de veiligheid van die CV ketels. Wanneer dan in een Rapport aan de Tweede Kamer betr. keurings-aangelegenheden* staat dat de verant-woordelijke ministeries niet altijd kunnen instaan voor een redelijk niveau van bescherming van de burger, is er een situatie ontstaan, waarbij vele gedupeerde consumenten na een ongeluk een tevergeefs beroep doen op installateurs, leveranciers en de overheid.
De Stichting biedt op “Non-Profit” basis hulp aan consumenten om een installatie comfortabel, zuinig en vooral ook veilig te laten werken. Zij kunnen gedupeerde consumenten bijstaan met technische en technisch/juridische adviezen.
Overigens is de Stichting géén voorstander van de door de marktpartijen gewenste “APK” keuring van huisinstallaties. Zo'n keuringsregime werkt alleen als er duidelijke keuringseisen aan ten grondslag liggen. Waarop vervolgens toezicht wordt gehouden. Juist dat ontbreken van toezicht maakt een (verplichte) APK tot mosterd na de maaltijd.
De oprichters hopen met deze bundeling van hun jarenlange kennis en ervaring bij te dragen om Nederland weer "het veiligste gasland" te maken.

*zie Rapport van de Tweede Kamer der Staten Generaal (no 26 400 bladzijde 4, samenvatting)

De oprichters van de stichting zijn:


Drs. A.E.R. Glaser, oud voorzitter nationale en internationale normcommissie gasveiligheid;
Directeur Arconell te Groesen. E-mail adres: arconell@worldonline.nl;
J.F.H. Nelemans, voormalig chef keuring van elektrische- en gasinstallaties voor woonhuizen te Rotterdam en omgeving; thans directeur-eigenaar van Energietechnisch adviesbureau TO-BE E-mail adres: to-be@hetnet.nl" to-be@hetnet.nl;
Ing F.Mutter, voormalig directeur Certificatie Gastec NV te Apeldoorn; thans freelance International Consultant. E-mail adres: mferrymutter@cs.com

Bron: stichting gasveiligheid en risicobeperking


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #43 Gepost op: 6 november 2007, 20:44:32
Een site over de risico's van CV ketels: http://www.arconell.nl/gevaarlijkecvketels/


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #44 Gepost op: 6 november 2007, 22:42:27
http://www.ad.nl/binnenland/article1803679.ece?nscategory=dichtbij

dinsdag 06 november 2007
‘Fatale fout bij montage cv in Rijen’
Door ROBIN ROTMAN

De fatale koolmonoxidevergiftiging in Rijen is veroorzaakt door een foute montage van de aan- en afvoerpijpen van de cv-ketel.

De ketel zoog zijn eigen verbrandingsgas aan, waardoor koolmonoxide vrijkwam. Dit gas moet via het ventilatiesysteem de woning van het echtpaar Sanders zijn ingestroomd.

Dat zegt Harry Bosscher, directeur van ketelfabrikant Intergas, die de Rijense ketel leverde. Het echtpaar kwam vorige week door verstikking om het leven.

„Met de ketel was niets mis,’’ stelt Bosscher na eigen onderzoek. Hij zegt dat de cv-ketel ‘zoals het hoort’ acht keer automatisch is afgeslagen en ‘helaas steeds weer is aangezet’. „Dat hebben we geconstateerd toen we met onze computer de gegevens van de software in de ketel uitlazen na het ongeluk,’’ aldus Bosscher. Hij verwerpt kritiek op de kwaliteit van zijn Intergas Kompakt-ketel.

Politie en justitie willen niet ingaan op de uitspraken van Bosscher.

Woonstichting Leyakkers (de eigenaar van het complex) en aannemer Heijmans (verantwoordelijk voor de bouw ervan) onthouden zich van commentaar zo lang het technisch onderzoek niet is voltooid.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #45 Gepost op: 6 november 2007, 22:46:29
Wel erg vroeg (onbevestigde) conclusies trekken....

http://www.ad.nl/binnenland/article1803699.ece

dinsdag 06 november 2007
’Ramp Rijen was gevolg van montagefout’
Door ROBIN ROTMAN

RIJE N/COEVORDEN - Harry Bosscher heeft een rotweek gehad: twee mensen overlijden als gevolg van een koolmonoxidevergiftiging.
Het reukloze, onzichtbare gas dat het stel verstikt én doodt, komt uit een Intergas Kompaktketel. En dus uit de fabriek waarvan híj directeur is. „Het is al erg genoeg dat er mensen overlijden. En daarbij bestond heel even de mogelijkheid dat het aan de ketel lag.’’

Vorige week maandag werd het echtpaar Sanders dood aangetroffen in zijn gloednieuwe woning aan het Rijense Architect Aartsplein. Oorzaak: koolmonoxidevergiftiging. De zaterdag ervoor waren ze verhuisd. Hij (63) was herstellende van slokdarmkanker. Zij (62) was net jarig geweest. Ze zouden een nieuwe start maken.

Terwijl alle 42 woningen in het complex werden ontruimd, twijfelde Bosscher heel even een beetje. „Zou het aan de ketel liggen? Kan haast niet.’’ Aanvankelijk werd de gastoevoer afgesloten en mochten de bewoners terug naar hun huizen. Maar tijdens de werkzaamheden zijn de flat op last van de brandweer alsnog ontruimd; er was brandgevaar ontstaan als gevolg van de werkzaamheden.

Ondertussen hebben Bosscher en zijn medewerkers de ketel onderzocht. „Van de software in het apparaat viel af te lezen dat er acht storingen waren geweest. Kennelijk hebben de bewoners hem acht keer weer aangezet.’’

Conclusie van Bosscher: De aanvoerpijp van verse lucht van buiten én de afvoerpijp voor de verbrandingsgassen naar buiten waren niet goed aangesloten. De ketel zoog vervolgens zijn eigen verbrandingsgas aan ’en ging acht keer in storing’. Uiteindelijk komt zoveel koolmonoxide vrij dat de bewoners eraan overlijden.

Dan komen zijn ketels onder vuur te liggen. De Stichting Gasveiligheid en Risicobeperking roept dat de ketels van Intergas onveilig zijn. In 2003 toonde deze club, naar eigen zeggen, aan dat de Kompaktketel niet automatisch afslaat wanneer er verbrandingsgas in de ketel komt. „Levensgevaarlijk, dat ding,’’ oordeelt voorzitter Rob Glaser van de stichting. „Onzin,’’ zegt Bosscher. „Hij sloeg af. Tot acht keer toe.’’

Volgens de Intergas-directeur heeft de technische recherche hem inmiddels verzekerd dat de ketel buiten alle verdenking staat. Het Openbaar Ministerie wil dit bevestigen noch ontkennen. Wel maakte het OM eerder bekend, dat er vermoedelijk iets mis was met de afvoer van de cv-installatie. De recherche doet dezer dagen verder onderzoek om definitief vast te stellen wat de oorzaak is. Dan moet ook blijken wie eventueel schuld heeft aan het overlijden van het echtpaar Sanders.

Wijst fabrikant Bosscher nu de installateur of de aannemer aan als schuldige? „Zo ver wil ik niet gaan. Voor zo ver ik kan beoordelen, is een combinatie van factoren het echtpaar fataal geworden,’’ zegt hij. Beide pijpen waren niet goed aangesloten, het ventilatiesysteem werkte niet in hun voordeel, én de bewoners hebben de ketel steeds opnieuw in gang gezet, waardoor er genoeg koolmonoxide vrij kwam om hen te vergiftigen, luidt Bosschers analyse. „Laat de technische recherche maar uitzoeken hoe het precies zit. Daar ga ik niet over.’’

De politie en het OM willen niet ingaan op de uitspraken van Bosscher. Woonstichting Leyakkers en aannemer Heijmans onthouden zich van commentaar zo lang het technisch onderzoek loopt.


112Owolde

  • Gast
Reactie #46 Gepost op: 6 november 2007, 23:00:30
Kennelijk hebben de bewoners hem acht keer weer aangezet.’’

én de bewoners hebben de ketel steeds opnieuw in gang gezet,

Dat hij 8 keer in storing is geweest is mogelijk, maar het is toch onverantwoord dat het een te resetten storing is, mocht het aan de ketel hebben gelegen. Elke idioot kan bedenken wat een gebruiker doet als de ketel niet werkt. Bij elke klant waar je komt om een storing is al menig maal op reset gedrukt, en de code opschrijven zal een klant ook nooit doen.


free3

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 447
Reactie #47 Gepost op: 7 november 2007, 03:49:11
jongens wat ook de oorzaak is geweest je zal de monteur maar zijn die daar de boel heeft aangesloten...
dat zul je jezelf ook de rest van je leven niet meer kunnen vergeven denk ik...

 ??? :-X ???
hoofdbrandwacht/chauffeur rode kruis alkmaar ehbo met AED-bedienaar


112Owolde

  • Gast
Reactie #48 Gepost op: 7 november 2007, 18:09:33
jongens wat ook de oorzaak is geweest je zal de monteur maar zijn die daar de boel heeft aangesloten...
dat zul je jezelf ook de rest van je leven niet meer kunnen vergeven denk ik...

 ??? :-X ???

Hmm als monteur zit je op zo'n moment wel even met een heel raar gevoel, maar stel dat het niet aan de monteur ligt maar aan bv. de ketel zoals hierboven ergens word gesteld. Tja, dan kan ik als monteur niet meer met een schuld gevoel zitten daarna. Maar dan moet het uiteraard wel in het eind rapport staan dat het de ketel was.


Michelle1983

  • Gast
Reactie #49 Gepost op: 7 november 2007, 18:14:09
Dan is ook nog eens de vraag: hoe kan het zijn dat bij alle 42 ketels een beugel mist? Bij alle combiketels hadden immers de afvoerpijpen die lopen naar een centrale schacht moeten worden voorzien van een beugel die voorkomt dat de afvoerpijpen losschieten en naar beneden knikken.