BHV opleiding op de schop ?

Auteur Topic: BHV opleiding op de schop ?  (gelezen 7803 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Willem D.

  • Kritisch forumlid
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 764
  • EHV-er / BHV-er
Gepost op: 7 november 2007, 19:01:59
Nou, hier ben je ook klaar mee.

http://www.prikpagina.nl/read.php?f=1778&i=640&t=640

Willem D.


Ik heb een eigen mening, geen groepsmening. Elke toevallige overeenkomst is mooi meegenomen. Loopt mijn mening parallel met die van jouw, dan zijn we


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1 Gepost op: 7 november 2007, 20:05:48
Nou, hier ben je ook klaar mee.

http://www.prikpagina.nl/read.php?f=1778&i=640&t=640

Willem D.

Auteur: Klaas (---.adsl-surfen.hetnet.nl)
Datum:   24-10-2007 23:08

Het onderstaande heb ik van een website geplukt. Het is vrij recent !

NIBHV en BHV Platform, machtsstrijd of samenwerking?

Tot voor kort bepaalde het NIBHV feitelijk de standaard voor BHV opleidingen en werd zij voor de kennis gevoed door het NIBRA, nu het NIFV en het Oranje Kruis. Deze gingen op hun beurt uit van de publicaties van de ministeries van SZW en BZK. Nu is dat met de wijziging van het Arbobesluit losgelaten. Maatwerk wordt op basis van NEN 4000 het uitgangspunt voor opleidingen. Deze benadering wordt omarmd door het BHV-platform, waar Stator onderdeel van uitmaakt.

Het BHV-platform, een overlegorganisatie van BHV opleiders en adviseurs, zien in deze benadering een kans om een kwaliteitsslag te maken. Het NIBHV certificaat, waar door veel opdrachtgevers groot belang aan wordt gehecht, wordt verkregen door met goed gevolg een schriftelijke kennistoets en een praktische vaardighedentoets af te leggen. Deze laatste toets wordt echter beoordeeld door de opleider zelf en is dus niet onafhankelijk. De waarde van het certificaat staat of valt dan ook met de kwaliteit van de opleider en niet met de cursusinhoud.
Als de klant de betrekkelijkheid van het certificaat beseft en zijn verantwoordelijkheid neemt om de BHV op de RI&E af te stemmen, hoeft dit geen probleem te zijn.

Ook het NIBHV keurmerk, waarmee opleiders hun kwaliteitsniveau zouden kunnen aantonen, werd tot voor kort verstrekt zonder inhoudelijke kwaliteitstoetsing. Dit is discriminerend voor de opleiders die bewust buiten de NIBHV wensen te blijven, bijvoorbeeld omdat zij weigeren alleen NIBHV opleidingen te verzorgen, een eis die nu gesteld wordt aan het verkrijgen van het NIBHV keurmerk. Zij zijn van mening dat hun eigen opleidingen kwalitatief niet onderdoen aan die van het NIBHV. Daarnaast willen zij niet geassocieerd worden met een aantal bedrijven die aangesloten zijn bij het NIBHV en die het niet zo nauw nemen met de toetsing om het NIBHV certificaat te verkrijgen.

Het is echter het NIBHV niet kwalijk te nemen dat aanbesteders veelal zelf de eis neerleggen voor het keurmerk danwel het certificaat. Het is dan ook aan de aanbesteder om naar meer genuanceerde criteria te verwijzen of gelijkwaardigheid’ toe te laten. Aanbesteders kunnen in deze altijd terecht bij NEN voor een onafhankelijk advies. Noch het NIBHV,noch het BHV-platform is lid van de normcommissie NEN4000.

Beide titanen streven echter hetzelfde doel na: het leveren van kwaliteit en hierin op zichtbare, toetsbare wijze het kaf van het koren te scheiden op de markt van BHV aanbieders. Als ook anderen dan het NIBHV door opdrachtgevers in de gelegenheid worden gesteld input te leveren bij aanbestedingen, wordt het NIBHV niet meer als eenzijdig machtsblok ervaren. De aanwezige kennis bij het NIBHV, het NIFV en het Oranje Kruis kan heel goed aangevuld worden door anderen. Als ook zij mogen deelnemen kunnen criteria objectief blijven en dus niet toegeschreven worden aan één bepaalde aanbieder. Daardoor worden de eisen wellicht strenger dan in het verleden, zodat je meer kwaliteitsconcurrentie krijgt en minder prijsconcurrentie. Iets wat elke kwalitatieve aanbieder van BHV nastreeft in deze competitieve markt.



Klaas



janvdr

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 22
  • Instructeur EHBO en AED, Hoofdbrandwacht
    • EHBOweb
Reactie #2 Gepost op: 9 februari 2008, 12:11:28
Ik ken beide opleidingen, zowel NIBHV als BHV-platform.
De basisopleidingen verschillen niet echt van elkaar.
Het grote verschil bij de opleidingen is dat bij BHV-platform de basisstof makkelijker is uit te breiden naar een meer maatwerk geheel.
Bijna  obm (allen nog examen repressie brand)