Bij een koolmonoxide vergiftiging is er vaak sprake van een slecht geventileerde ruimte en een geiser ofzo die niet goed werkt. Maar waarin verschilt dit dan met CO2? [edit: vraag 1]
Dit werkt volgens het boekje hetzelfde dan als CO? [edit: vraag 2]
Bij het verstikken van een brand komt er ook CO vrij, wat ook weer hetzelfde werkt als CO2? Wat is dan het verschil? [edit: vraag 3]
Eerst dacht ik dat CO bij een onvolledige verbranding vrij kwam in de vorm van rook, maar ik weet het allemaal even niet meer Iemand die het even uit wil leggen? [edit: vraag 4]
Vraag 1:
Zoals al gezegd door Fikkie en Palmpie, ontstaat koolmono-oxide door een verbranding met te weinig zuurstof. Dit tekort aan zuurstof ontstaat vanzelf als je het wel verbruikt (het verbrandt) maar het niet aanvult (geen of slechte ventilatie). Dus: slechte toevoer van zuurstof levert bij een verbranding koolmono-oxide op. Bij voldoende toevoer (dus ventilatie) kan de verbranding 'volledig' verlopen en krijg je kooldioxide. Beide zijn niet goed voor de mens maar.....
Koolmono-oxide wordt opgenomen in het bloed op de plek waar eigenlijk zuurstof opgenomen moet worden. Terwijl zuurstof weer 'loslaat' in de cel waar het verbruikt wordt, blijft CO gewoon zitten. Als je maar genoeg CO inademt, zijn alle plekjes voor zuurstof verdwenen, kan je lichaam dus geen zuurstof meer opnemen en ga je dood.... Dit proces start al bij lage concentraties CO omdat, zoals door Fikkie gezegd het krap 300 keer beter opgenomen wordt dan zuurstof.
Vraag 2:
Kooldioxide wordt veel minder goed opgenomen dan zuurstof en daarom moet de concentratie in de lucht dus heel hoog zijn. Dat komt bij een verbranding nooit voor: je ventileert dan namelijk goed (anders kreeg je immers CO) en dus raak je de CO2 gewoon kwijt naar de buitenlucht. Het wordt een ander verhaal wanneer je een CO2-blusser in een klein hokje leeg spuit terwijl je zelf ook in dat hokje staat.... Beetje dom en komt gelukkig weinig voor. Wat nog wel eens gebeurt is dat een barman in zijn bierkelder bezig is en dat de fles die zorgt voor extra druk op de bierfusten, lekt. En in die fles zit CO2....
Vraag 3:
Als je gaat blussen, verhinder je vaak de toestroom van verse zuurstof. Eigenlijk belemmer je de ventilatie en zoals al gezegd: slechte ventilatie: CO....
Als je een CO2-blusser gebruikt, leg je als het ware een laagje van CO2 over het brandende spul, waardoor de zuurstof er niet bij kan komen. Dat is dus een vorm van verstikken...
Vraag 4:
Zowel CO als CO2 zijn producten van een verbranding. En we zeggen altijd dat bij brand de producten vrijkomen in de vorm van rook.
Misschien ben je in verwarring met zichtbare rook. Dat is helemaal niet nodig. Zo ruik je vaak een barbeque maar zie je de rook niet. Ook kleine brandjes etc. kun je vaak goed ruiken terwijl je geen rook ziet.
Dan nu over de twee grootste risico's van CO:
1. ongemerkt binnenkrijgen in kleine hoeveelheden en daaraan overlijden. Gebeurt circa 10 to 20 mensen per jaar. In een veelvoud van dit soort gevallen, worden mensen op tijd gered.
2. explosiegevaar door een hoge concentratie bij een brand die slecht geventileerd is en waarbij het ophoopt in een afgesloten ruimte. Dit is de bekende rookgasexplosie. Zijstap: in rookgas zitten meer brandbare stoffen dan alleen CO maar er zit ook CO in.
Grootste gevaar van CO2:
Door een hoge concentratie wordt automatisch de concentratie zuurstof lager, als dit laag genoeg komt, raak je bewusteloos. Maar dan moet het zuurstofgehalte tot onder pakweg 12 procent gezakt zijn....
Meer vragen? Kom maar op, kan ook per pm!