Patiënten met een angststoornis insturen?

Auteur Topic: Patiënten met een angststoornis insturen?  (gelezen 2514 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Ambu02

  • Nieuwe gebruiker
  • *
  • Berichten: 1
Gepost op: 20 augustus 2014, 10:17:11
Geachte collega's onlangs heb ik de LPA 8 onder ogen gekregen. Daarin valt op dat er niet meer gesproken wordt van een hyperventilatieaanval, maar van een angststoornis. Ik werk enkele jaren als ambulanceverpleegkundige en heb altijd de richtlijn van de LPA gevolgd. In ons huidig protocol is het mijn/onze taak om te kijken of er onderliggend lijden is, welke de ontregelde ademhaling kan veroorzaken. Indien er geen aanwijzing zijn voor somatische problematiek, en de klachten normaliseren binnen 15 minuten door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, mogen wij patiënten verwijzen naar (eigen) huisarts of HAP.

In ons nieuw LPA 8 dien je bij een angst / paniekaanval somatische klachten uit te sluiten, zoals
- respiratoire problematiek (bv longembolie)
- hart en vaatziekten
- metabole stoornissen
- pijn

Een aantal zaken kunnen wij met onze materialen en onderzoeksmethodes uitsluiten, maar zeker niet alle. Dit zou dus ook kunnen betekenen dat je alle patiënten met een angststoornis altijd zou moeten insturen voor aanvullende diagnostiek. En dan rijst bij mij de vraag, is het ziekenhuis wel de beste plek?

Graag hoor ik, hoe jullie omgaan met angststoornissen/paniekaanvallen? Sturen jullie alles in of hebben jullie nog te maken met andere regionale afspraken?




Kanarie

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 283
Reactie #1 Gepost op: 20 augustus 2014, 12:07:47
Ik heb het LPA niet gelezen, maar uit jouw post haal ik dat er een nuanceverschil is gekomen van  "geen aanwijzingen voor" naar "uitsluiten". Is dat het probleem wat je bedoelt?

De klachten van de 4 voorbeelden die erbij staan gaan niet binnen 15 minuten weg met ademhalingsoefeningen, dus in dat opzicht lijkt me dat er niets verandert.


harold1981

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 42
Reactie #2 Gepost op: 23 augustus 2014, 17:36:22
Ik snap de verwarring. Ik denk dat je hyperventilatie met een somatische oorzaak in het nieuwe LPA meeneemt als 1 van meerdere symptomen,
en niet langer als een ziektebeeld dat op de voorgrond staat, waarbij je somatische oorzaken moet achterhalen.
Je komt dan enkel uit in het protocol angst, als je anamnese en onderzoek je niet hebben geleid naar een ander protocol en er concrete aanwijzingen zijn voor een psychische trigger.

Ik denk dat de anamnese de belangrijkste tool is om te komen tot een waarschijnlijkheidsdiagnose, waarna je de patient na EHTP overdraagt aan een huisarts of besluit om te presenteren op de SEH. Ik denk dat iedereen met een ´poortfunctie´ (ambulance, huisarts, SEH) in zekere mate selecteert op basis van waarschijnlijkheid en daar zit ook een risico-marge aan vast. Want ook al zou je iedere patient presenteren op de SEH of zou iedere patient gezien worden door een huisarts...worden er dan ook allerlei dure diagnostische middelen ingezet en specialisten geraadpleegd? Ook dan vind er weer selectie plaats, ook al kan de huisarts of SEH-arts niet alles ´uitsluiten´.
Ambulanceverpleegkundige


harold1981

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 42
Reactie #3 Gepost op: 23 augustus 2014, 17:41:36
Hoe ik zelf omga met HVS? Ik doe regelmatig EHGV. Maar voor ieder voorbeeld, heb ik weer een andere patient die ik wel meeneem naar de SEH.
Ambulanceverpleegkundige