Nederland gaan volgens het Centraal Buro voor de Statistiek ruim 2500 mensen per jaar dood aan een hartstilstand. Volgens het RIVM overleden in 2005 ruim 43.000 mensen (1/3 van alle sterfgevallen) aan de gevolgen van een hart- of vaatziekte en kregen in 2003 ruim 28.00 mensen een acuut hartinfarct.
Als je in de westerse wereld een hartstilstand krijgt buiten het ziekenhuis (maar eigenlijk óók binnen het ziekenhuis), dan is je uiteindelijke overlevingskans veel minder dan 10%.
Dat is al jaren zo en niemand weet hoe dat kan behalve de deskundigen van de Nederlandse Hartstichting, verenigd in de Wetenschappelijke Raad van de Nederlandse Reanimatie Raad.
Deze denken de oplossing te hebben gevonden in het bevorderen van de verspreiding van Automatische Externe Defibrillatoren (AED) zodat zoveel mogelijk mensen met een acute hartstilstand niet alleen hartmassage en beademing kan worden geven, maar ook zo snel mogelijk een electrische doorstart van het stilstaande hart kan worden gemaakt. Daarvoor wordt een indringende campagne gevoerd waarin wordt beweerd dat, onder het motto defibrilleer binnen 6 minuten, de overlevingskans wordt vergroot van 5-10% naar tot 50-70% van de mensen met een acute hartstilstand.
Wat men er niet bij vertelt is dat deze overleving alleen maar geldt voor mensen die een hartstilstand hebben waarbij het hart fibrilleert (het heet niet voor niets een defibrillator) en dat is in het gunstigste geval 50% van alle hartstilstanden. De andere helft gaat sowieso dood.
Feitelijk beweert men dus dat alle mensen met een fibrillerend hart kunnen worden gered met een AED en dat is aperte nonsens.
Het is in de wetenschappelijke literatuur overigens nog steeds niet vastgesteld dat veel AED's in handen van gewone burgers zullen leiden tot meer overlevenden. Nederlandse onderzoeken waarnaar de Wetenschappelijke Raad van de Nederlandse Reanimatie Raad steevast verwijst, zijn uitgevoerd door de voorzitter van diezelfde wetenschappelijke raad.
Deze voorzitter is, wellicht zonder dat er enig verband bestaat met het promoten van AED's, lid van de Medical Board en aandeelhouder van de multinational Medtronic, één van de grootste producenten van AED's die óók véél geld steken in onderzoeken door deze Nederlandse onderzoeker die als medisch specialist werkzaam is bij het AMC te Amsterdam.
Onafhankelijke onderzoekers wijzen er met nadruk op dat de meeste winst bij de snelle behandeling van hartstilstanden buiten het ziekenhuis kan worden behaald door zo snel mogelijk te laten starten met hartmassage en beademing. High-tech in de vorm van AED's werkt verwarrend en vertragend.
Daarnaast geeft de NRR geen uitleg voor het feit dat een hart niet voor niets gaat stilstaan: meestal komt dat omdat één of meer van de slagaderen rond de hartspier dicht zijn geslibd waarna de achterliggende hartspier zuurstoftekort krijgt en af zal sterven.
Als je nu zo'n hartspier weer opstart met een electrische shock zonder het veroorzakende probleem op te lossen, zou je kans op succes dan echt zo groot zijn?
Een auto met een verstopte brandstofleiding kun je wel op de startmotor een paar meter laten rijden maar echt op gang komt ie niet meer voordat de verstopping is verholpen.
De enige toepassing voor AED's waarvan bij voorbaat kan worden gezegd dat ze écht zullen bijdragen tot het redden van levens is de omgeving waarbij jonge sporters opeens een fatale hartritmestoornis krijgen.
Suggereren dat AED's dé oplossing zijn voor het lage overlevingspercentages van een hartstilstand buiten het ziekenhuis is aantoonbaar onjuist, wetenschappelijk niet bewezen en dus in strijd met de medisch ethische grondbeginselen.
Bron:
http://ambulancenorm.web-log.nl/onverantwoorde_ambulancez/reanimatieaed/index.html(stond ook op ehbo prikpagina)