Schitterend al die (semi) wetenschappelijke "onderzoeken" cq "meningen" van "deskundigen". Een onvergelijkelijk dynamische wetenschap, die er telkens in slaagt in korte tijd hetgeen geleerd is tot volkomen achterhaald te bestempelen.
Zo kon werd ons voorgehouden door de deskundigen, reanimeren op geen enkele manier kwaad: de hartspier is de sterkste spier van het lichaam en is op geen enkele wijze beïnvloedbaar door externe compressies, bij twijfel reanimeren.
Nu is opeens weer het nieuwe denken dat reanimeren (compressies) direkt na een schok het hart weer in een toestand van kamerfibrileren zou kunnen brengen.
Ik denk dat je klok en de klepel ff moet opzoeken... Natuurlijk zijn de ontwikkelingen die door gaan...
Feitelijk zijn de Europese reanimatie richtlijnen niet veel veranderd sinds 2002, (behalve dat Nederland wat achter liep tot 2005), Nu zijn de richtlijnen slechts wat slimmer opgeschreven.. en didactisch slimmer beschreven.. De enige grote verandering is 30:2 en een vereenvoudiging.
Onderzoeken zijn pas wat waard als er 3 tot 5 onderzoeken komen die ongeveer het zelfde zeggen..
Nu zijn er genoeg onderzoeken geweest die het volgende zeggen :
Een hart wat klopt, zal niet stoppen als er borstcompressies worden gegeven.. Echter een leeg hart, in VF kan je door compressie geven wel vullen, en beperkt met zuurstof geven..
Er zijn genoeg onderzoeken, die vertellen dat na een schok, het hart weer opnieuw gevuld moet worden, en dat daarom de borstcompressie direct weer gestart worden.
Het onderzoek waar je naar refereert, is verkeerd geciteerd, en inmiddels gecorrigeert door de promovenda.. Degene die het onderzoek ondersteund is de heer Koster, dezelfde die voorzitter was van de BLS commissie..
Dus wat je toen geleerd hebt, is nu nog steeds waar... Er zijn wat inzichten gekomen en een paar kleine verbeteringen gekomen met de richtlijnen 2005 en 2010..