Leerlingen rellen (diverse lokaties in nederland) - 23-11-2007

Auteur Topic: Leerlingen rellen (diverse lokaties in nederland) - 23-11-2007  (gelezen 56638 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

tebby

  • Verpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,690
    • mijn hyves
Reactie #150 Gepost op: 29 november 2007, 21:51:15
we hebben vandaag een brief gehad van school. dat als we twee dagen van te voren aangeven dat we gaan staken dat we mogen maar wel ongeoorloofd afwezig zijn en wij voor de conseqtenties op moeten draaien.

me ma werkt bij de leerplicht en heb gehoord van hun dat ze best bang zijn voor morgen. er zijn vanuit de de leerplichtambtenaren contacten geweest met politie en dergelijke. in veldhoven is het zo dat er morgen nog geen boetes uitgedeelt worden. maar pas vanaf maandag.
flappus  niet elke verandering is een verbetering


free3

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 447
Reactie #151 Gepost op: 30 november 2007, 11:57:46
nou het is gewoon heel simpel alle gasten die het een en ander slopen/vernielen, gewoon hun toelage en studiefinanciering afpakken en laat ze maar gaan werken.
denk ik er nou zo raar over? als ik normaal werk met 40 uur per kom ik in een half jaar op die 1044 uur dus misschien als de scholieren eens 6 ipv 8 weken vakantie hebben pakken ze er zo al weer 80 uur bij niks aan het handje toch...

groeten free3
hoofdbrandwacht/chauffeur rode kruis alkmaar ehbo met AED-bedienaar


mike

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,931
Reactie #152 Gepost op: 30 november 2007, 12:06:04
Scholieren verzamelen zich in stad

Vrijdag 30 november 2007  
Duizenden scholieren hebben zich vrijdag verzameld op het Museumplein voor de scholierenmanifestatie. De aanwezige leerlingen hebben spandoeken bij zich en een enkeling steekt vuurwerk af.
Ongeveer 50 ordehandhavers van het LAKS zullen mensen die zich misdragen aanspreken op hun gedrag. Ook mogen zij, als het nodig is, in de tassen van protesterende leerlingen kijken.
Bij grove misdragingen kunnen de ordehandhavers dit laten weten aan de politie, die samen met de Mobiele Eenheid in grote getale aanwezig is in de stad om de scholieren in de gaten te houden.

bron: at5.nl


Robinh

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,210
Reactie #153 Gepost op: 30 november 2007, 12:10:28
De staking is live te volgen op www.journaal24.nl
OP AL MIJN GEPLAATSTE FOTO`S ZIT COPYRIGHT!


Michelle1983

  • Gast
Reactie #154 Gepost op: 30 november 2007, 12:28:54
Interessant opiniestuk in de NRC:

Citaat
Staak niet voor minder lessen, maar voor echte

Gepubliceerd: 29 november 2007 16:01 | Gewijzigd: 29 november 2007 16:11

De protesterende scholieren beseffen niet dat ze juist de minister moeten steunen. Dwing de schoolbesturen om echte lessen te geven. En spreid het schooljaar, zegt Pierre Diederen c.s.

Door Pierre Diederen, Jan Burger en Eric Stulen

De leerlingenacties hebben duidelijk gemaakt dat er iets goed mis is op de middelbare scholen. En de scholieren hebben aangekondigd te blijven doorstaken. Maar uit de kreten die ze slaken, word je niet veel wijzer. Ook de verklaringen van het LAKS zijn soms ondoorgrondelijk. Willen ze minder lesuren? Dat is niets bijzonders: leerlingen van alle tijden willen toch minder naar school? Waar gaat het dan wel om?

Tot maart 2006 ontbrak iedere controle op het aantal lesuren dat op middelbare scholen werd aangeboden. Voor schoolleiders die te maken hadden met krappe budgetten, was het daarom erg verleidelijk om te bezuinigen op het aantal onderwijsuren. Dit gold te meer, omdat de scholen door de fusiegolven uit de jaren negentig ingewikkelde organisaties waren geworden waarin organisatorische aangelegenheden steeds belangrijker werden.

In de wet was geregeld dat scholen 1069 uur onderwijs per jaar moesten verzorgen. Maar veel scholen gaven in werkelijkheid nog geen 850 uur per jaar. Vergaderdagen, studiedagen, proefwerkweken, opstartdagen, afsluitweken, intervisiesessies, uitwisselingsbijeenkomsten en ga zo maar door. Alles was belangrijk genoeg om de leerlingen naar huis te sturen.

Uiteindelijk waren het individuele ouders die handhaving van de norm voor onderwijstijd op de politieke agenda wisten te krijgen. Maar het heeft lang geduurd voordat de irritatie over de vele vrije uren groot genoeg was om de strijd aan te binden met de schijnbaar onaantastbare scholen. In Roermond werd een school officieel berispt vanwege te weinig onderwijstijd. De publiciteit die daardoor ontstond, leidde uiteindelijk tot aanpassing van de regelgeving.

In maart 2006 werd door minster Van der Hoeven, na een amendement van de Kamer, de norm voor onderwijstijd verlaagd tot 1040 uur. Maar tegelijkertijd werd de controle op naleving van die norm verscherpt. Scholen die niet aan de norm voldeden konden rekenen op een boete.

Heel onderwijsland was in rep en roer vanwege de nieuwe norm. Maar meer nog door de in het vooruitzicht gestelde sancties voor scholen die onvoldoende onderwijs zouden geven. Het was gedaan met de gemakzucht waarmee het schooljaar werd gepland. Veel scholen zagen zich plotseling gedwongen om zo’n 10 procent meer onderwijs te produceren. Extra geld kwam er niet, want de norm was immers verlaagd.

De schoolbesturen kozen er niet voor om de enorme financiële reserves waarover zij beschikken in te zetten. Ook werd geen principiële aanpassing van de jaartaak van leraren doorgevoerd, zodat meer tijd beschikbaar zou komen voor onderwijs ten koste van allerlei organisatorische werkzaamheden. Met kunst- en vliegwerk werd toch geprobeerd de norm van 1040 uur te halen in een schooljaar dat daarvoor eigenlijk te kort is – leraren hebben jaarlijks naast de lesgevende taken en twaalf weken vakantie ook nog vier weken bijkomende werkzaamheden.

Het gevolg was een enorme piekbelasting van leraren en leerlingen in een periode van nog geen 36 weken per jaar. De extra onderwijstijd werd gevuld met zinloze exercities onder leiding van overbelaste onderwijsproducenten.

Veel problemen als gevolg van de 1040-urennorm die nu bestaan, zouden dan ook opgelost kunnen worden door het schooljaar over een langere periode uit te smeren. Voor leerlingen is het dan gedaan met de extreem lange dagen. En leraren zouden bij eenzelfde omvang van de lesgevende taken op jaarbasis aanzienlijk minder lessen per week hoeven te geven en daarom tijd hebben om de kwaliteit te leveren die gevraagd wordt.

Vooralsnog lijkt het erop dat het vooral de besturen zijn die belang hebben bij afschaffing van de 1040-urennorm. Elke les die niet gegeven wordt, hoeft immers ook niet betaald te worden.

Dit financiële belang van de besturen wordt nu behartigd door de stakende scholieren. Aanvankelijk verklaarden dezen dat het hun is te doen om beter onderwijs. Maar in de loop van de week werd het eerder staken om het staken zelf. De argumenten die we horen, zijn flinterdun. Ze zijn in essentie allemaal terug te voeren op een inadequate spreiding van de werkzaamheden over het jaar.

Helaas komt de echte reden voor het verzet tegen de 1040-urennorm niet door. De onderwijsbesturen blijken niet in staat om 1040 uur per jaar behoorlijk onderwijs te produceren, onderwijs dat voor de leerlingen van een acceptabel niveau is.

En daar zit de pijn, want natuurlijk accepteren leerlingen niet dat zij als schoolvee in een leerlinghouderij hun tijd moeten uitzitten om te voorkomen dat een bestuur een boete oploopt.

In plaats van te protesteren tegen de norm van 1040 uur zouden de leerlingen moeten eisen dat de onderwijstijd waar zij volgens de wet recht op hebben, wordt gegeven met echte lessen. Dus geen aanwezigheidsplicht, maar lessen die inspirerend zijn, waar je wat van opsteekt en met werkvormen die uitdagend zijn. En natuurlijk met een jaarplanning waarmee de werkzaamheden evenwichtig over het jaar worden gespreid.

http://www.nrc.nl/opinie/article839151.ece/Staak_niet_voor_minder_lessen%2C_maar_voor_echte


Ferrari_F50

  • Gast
Reactie #155 Gepost op: 30 november 2007, 12:29:45
Volgens mij vergelijk je nu n bijbaantje met 'n voltijdsbaan waarbij bij de docenten vaak hun hele huishouden van afhangt, niet helemaal 't zelfde he....  ::)

Ik werk ook gewoon zes dagen in de week bij een fotograaf. En mij hoor je niet klagen hoor.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #156 Gepost op: 30 november 2007, 14:14:41
Scholieren willen niet van veld af
Op het Museumplein willen de meeste scholieren het veld niet verlaten. Zij moesten om 13.30 uur van het plein af zijn. De politie roept op dat iedereen naar huis moet gaan.
Tot nu toe zijn ongeveer 20 arrestaties verricht, voornamelijk voor baldadigheid. De bereden politie en de mobiele eenheid staan paraat om in te grijpen. Ook heeft de politie een waterkanon achter de hand.
Enkele tientallen scholieren lopen in de richting van het Leidseplein. Hier en daar worden fietsen omgegooid.
www.at5.nl


7194

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,128
Reactie #157 Gepost op: 30 november 2007, 14:17:10
Scholieren willen niet van veld af
Op het Museumplein willen de meeste scholieren het veld niet verlaten. Zij moesten om 13.30 uur van het plein af zijn. De politie roept op dat iedereen naar huis moet gaan.
Tot nu toe zijn ongeveer 20 arrestaties verricht, voornamelijk voor baldadigheid. De bereden politie en de mobiele eenheid staan paraat om in te grijpen. Ook heeft de politie een waterkanon achter de hand.
Enkele tientallen scholieren lopen in de richting van het Leidseplein. Hier en daar worden fietsen omgegooid.
www.at5.nl

Geef ze een douche zou ik zeggen...  :P


Firechief P

  • Manschap A / oefenleider / bevelvoerder
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,923
  • waarom gebeurt alles als ik er niet ben?
    • www.pjdekok.nl
Reactie #158 Gepost op: 30 november 2007, 14:20:10
Geef ze een douche zou ik zeggen...  :P

Als het in Amsterdam net zulk weer is als hier dan zijn ze toch al nat :P ;D


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #159 Gepost op: 30 november 2007, 14:21:36
Scholierenprotest eerder afgebroken
(Novum) - Het scholierenprotest op het Amsterdamse Museumplein is vrijdag een uur eerder dan gepland gestopt. Het is niet duidelijk waarom het protest al om 13.00 uur werd afgebroken. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks) benadrukt dat dit niet het gevolg is van de onrustige sfeer op het plein en spreekt van een geslaagde demonstratie. Volgens het Laks zijn zo'n vijftienduizend scholieren op de demonstratie afgekomen.

Jongeren staken tijdens de demonstratie vuurwerk af en gooiden met eieren. De politie pakte tien jongeren op voor dergelijke 'baldadigheid'. Eén scholier is gewond geraakt. We hebben nog geen zicht op eventuele vernielingen, meldt een politiewoordvoerder. "Maar de demonstratie verloopt ordelijk. We volgen en begeleiden de jongeren nu naar het station of andere delen van Amsterdam."

Het scholierenprotest begon rond het middaguur. Het Museumplein vulde zich in voor en tijdens de demonstratie tot de helft met demonstranten. Minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) liet zijn gezicht tijdens de demonstratie niet zien, hoewel het Laks hem wel had uitgenodigd om de scholieren toe te spreken. "Plasterk durfde het kennelijk niet aan. Het was zeker te massaal voor hem", becommentarieert een woordvoerder van Laks.

De leerlingen hadden zich verzameld om te demonstreren tegen de 1040-urennorm in het voortgezet onderwijs. De scholieren eisen dat de urennorm naar beneden wordt bijgesteld. Staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) versoepelde de norm door veertig van de 1040 uren flexibel te maken, maar dit is voor het Laks onvoldoende.

Vorige week vrijdag en maandag liepen studentenprotesten in tal van plaatsen uit de hand. Tientallen scholieren werden aangehouden voor vernieling en belediging. In Amsterdam werd maandag op het Museumplein het waterkanon ingezet om de demonstranten in toom te houden. Tijdens deze demonstratie raakten twee agenten gewond en werden in totaal 28 relschoppers opgepakt.
www.nieuws.nl