Programma Overstromingen
14 april 2008
Om Nederland beter voor te bereiden op overstromingen heeft het kabinet een verbeterprogramma opgesteld. De regie voor de uitvoering van dit programma ligt bij de Taskforce Management Overstromingen (TMO) onder leiding van dhr. Franssen, Commissaris van de Koningin van de provincie Zuid-Holland. Onderdeel van de TMO is de Tijdelijke Bijdrageregeling Verbetering Management Overstromingen (TBVMO).
Zie:
www.platformoverstromingen.nl Ook de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) is zich bewust van de noodzaak de regio voor te bereiden op (mogelijke) overstromingen en heeft daarom 2008 tot ‘waterjaar’ uitgeroepen. Namens de gemeenten, hulpdiensten en waterschappen heeft de VRR een aantal aanvragen voor de bijdrageregeling van TMO gedaan. Met deze bijdragen worden dit jaar onderstaande projecten uitgevoerd.
Beleidsvorming risicobeheersing:
Om de dreiging van maatschappelijke ontwrichting ten gevolge van overstromingen en hevige regenval te beperken, wordt met dit project getracht inzicht te krijgen in de risico’s en de mogelijke beheersmaatregelen. Vanuit dit pro-actief handelen kunnen gemeenten, provincie en/of waterschappen beleid maken ten einde de aanvaardbaarheid van het restrisico te formaliseren.
Planvorming:
De gemeenten in de regio liggen in verschillende dijkringen. Een dijkring is een gebied dat beschermd wordt tegen buitenwater door een primaire waterkering, zoals dijken, duinen, sluizen en gemalen, of door hoge gronden.
Om de regio voor te bereiden op een mogelijke overstroming vindt planvorming per dijkring plaats. Voor dijkring 15 (o.a. Krimpen a/d IJssel) is vorig jaar reeds een plan opgesteld. Andere dijkringen in de regio zijn: Centraal Holland (14), Rozenburg (18), Pernis (19), IJsselmonde (17), Voorne-Putten (20) en Goeree-Overflakkee (25). Rozenburg, Pernis en het (buitendijkse) havengebied van Rotterdam worden samengevoegd in de planvorming. Centraal Holland is een ‘bijzondere’ dijkring in de zin dat 6 veiligheidsregio’s, 3 provincies, 5 waterschappen en 59 gemeenten deel uit maken van deze dijkring.
De planvorming vindt plaats in meerdaagse sessies in samenwerking met diverse partners: gemeenten, hulpdiensten, waterschappen, defensie, rijkswaterstaat Zuid-Holland, provincie Zuid-Holland, Eneco Netbeheer en de drinkwaterbedrijven in de regio. Waar van toepassing wordt met de naastgelegen regio’s afgestemd.
Risico- en Crisiscommunicatie:
Vertegenwoordigers van de waterschappen en de 20 gemeenten werken samen aan één communicatiestrategie om burgers en ondernemers in de regio Rotterdam-Rijnmond te informeren over de risico’s van overstromingen en de handelingsperspectieven die zij hebben. Het doel van deze communicatie is mensen niet bang maar wel bewust te maken.
De communicatie heeft betrekking op verschillende scenario’s:
- overstroming door stuwing vanuit zee (kustscenario);
- overstroming door overmatige smeltwater vanuit de rivieren (rivierenscenario);
- overstroming door hevige regenval.
Eveneens wordt gecommuniceerd over een combinatie van alle drie de scenario’s tezamen als Ergst Denkbare Overstroming (EDO). Door deze communicatie hebben alle inwoners en ondernemers in de regio de mogelijkheid zich goed en tijdig voor te bereiden op een mogelijke overstroming.
Oefeningen gemeentelijke veiligheidstaven:
Dit project is reeds afgerond. Het betrof het oefenen van 19 gemeentelijke veiligheidstaven in de regio eind 2007 met als thema storm en hoog water.
Voorbereiding oefening Waterproef 2008:
In de week van 3 t/m 7 november wordt een landelijke oefenweek gehouden onder de naam “Waterproef”. Gedurende deze week zullen in Nederland alle regio’s, maar ook andere partijen zoals de Rijksoverheid, beoefend worden op storm en (dreigende) overstromingen in drie scenario’s. De regio Rotterdam-Rijnmond zal beoefend worden op het kustscenario.
Bron: VRR