Hallo,
Zoals een aantal onder jullie weten ben ik actief in RK Vlaanderen. Nu had ik graag geweten welke opleidingen er allemaal mogelijk zijn bij het NRK. En wat dan de "bevoegdheden" zijn.
Bij ons in Vlaanderen gaat het nu ongeveer als volgt:
Je begint met de cursus Eerste Hulp met de vervolgmodule Helper (in totaal goed voor slechts 24 uur tegenover 32 uur vroeger). Als je je dan inschrijft in de hulpdienst ben je LOGISTIEK MEDEWERKER, je mag mee op diensten, maar dan mag je (in theorie) geen verzorgingen doen. De praktijk wijst soms da andere kant uit
(en ja ik doe dat vaak). Normaal dien je eerst je cursus Interventie te volgen. Hier wordt de structuur van het RK en de (ramp)hulpverlening uitgelegd. Je leert diverse technieken zoals spalken, vacuüm matras gebruiken, (schep)brancard, halskraag, wondverzorging, training in het benaderen van meerdere slachtoffers, ... Vanaf dan ben je HULPVERLENER INTERVENTIE en kan je ingeschakeld worden bij diensten en rampen. Deze hulpverleners staan dan vooral op het veld en dienen daar de eerste zorgen toe en brengen indien nodig het SO naar de hulppost. Vervolgens kan men in het RK de cursus Verzorging volgen, waarbij je onder andere voortgezette reanimatie leert (zuurstof, canules, tubes steken, ...) infusen en medicatie leer plus infuus klaarmaken, bijstand aan de urgentiearts bij het ongeval (de MUG), omgaan met meerdere slachtoffers in rampomstandigheden, omgaan met kinderen, Hulppost leiden. Vanaf nu is men officieel HULPVERLENER VERZORGING, vanaf deze badge mag je meerijden met een ziekenwagen van het Rode Kruis. Als laatste kan men opteren voor de cursus Ambulancier (ZiekenWagenHulpverlener). Hier leert men bijna hetzelfde als in de cursus voor ambulanciers in het 112 circuit. Alleen wordt men hier voorbereid op het afvoeren van SO's op rampen en diensten en het secundaire vervoer. Na deze cursus is men HULPVERLENER AMBULANCIER.
Verder is er nog de opleiding Transmissie, waarbij je alles over de radiocommunicatie leert, de Leiding 1, om ploegleiders op te leiden, de leiding 2 voor Sectieleiders. Verder zijn er regelmatig verplichte bijscholingen.
Groetjes,
Bart
Over het systeem van de ziekenwagens in het 112 circuit: bij ons gaan er meestal 2 ambulanciers mee met opleiding Dringende Geneeskundige Hulpverlening. Soms gaat er een urgentieverpleegkundige mee, maar niet altijd. Indien blijkt dat de 2 ambu's of de ambu en VPK nog gespecialiseerdere hulp nodig hebben, dan kunnen ze de MUG inroepen, de Mobiele Urgentie Groep. Deze bevat een Urgentie Arts, Urgentie VPK, en soms een ambulancier.