Tot deze indringende vraag komt de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers i.o. (VBV) nadat opnieuw in korte tijd een burgemeester in Zeeland heeft aangegeven een aantal vrijwillige posten te willen sluiten. Nadat de burgemeester van Goes op 22 september jl. heeft aangeven subsidiegeld van het Ministerie van BZK te willen gebruiken om posten op te heffen, geeft nu de burgemeester van Terneuzen aan ten gunste van een project dat samen met een commerciële organisatie wordt op gezet, vrijwillige posten te willen opofferen.Het gemak waarmee dit college van burgemeester en wethouders bereid is om ca. 60 brandweervrijwilligers aan de kant te schuiven, is een slag in het gezicht van alle brandweervrijwilligers in Zeeland die elke dag weer hun maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen door 24 uur per dag paraat te staan. Gesteund door het advies van VBV hebben acties door de vrijwilligers uit Terneuzen ertoe geleid dat het college van burgemeester en wethouders hun besluit heroverwegen.
De brandweervrijwilligers in Zeeland voelen zich daarmee ook in de steek gelaten door de burgemeesters van de 13 gemeenten uit Zeeland die op 9 maart j.l. hebben aangegeven de bestuurlijke besluitvorming rondom regionalisering van de brandweer te stoppen (en daarmee te kiezen voor samenwerking van onderop) echter klaarblijkelijk stug zijn doorgegaan op de ingeslagen weg van de regionalisatie. Al eerder heeft de VBV aangegeven bevreesd te zijn dat centralisatie van lokale brandweerzorg, doorlopend tot een volledige regionalisatie, samen met financiële aspecten, redenen zijn om posten te sluiten. Hetgeen nu in Zeeland gebeurt, lijkt deze vrees te bevestigen.
De VBV maakt zich in dit verband ook grote zorgen over de invulling van de rampenbestrijding in Zeeland, en zodoende in andere delen van Nederland. Immers de ca. 1200 Zeeuwse brandweervrijwilligers verzorgen niet alleen vrijwel overal in Zeeland de eerste uitruk maar vormen ook de ruggengraat van de rampenbestrijding in de brandweercompagnieën die in geval van grootschalig optreden en rampen moeten optreden. Als hier zo sterk gesnoeid wordt, kunnen gevolgen niet uitblijven. Daarnaast zullen naar de verwachting van de VBV de opkomsttijden in geval van directe nood (brand en hulpverlening) voor burger en bedrijfsleven verder gaan oplopen doordat de lokale brandweeruitruk door centralisatie vanaf grotere afstand georganiseerd zal gaan worden.
De verwachting is dat de nu ingeslagen weg zal leiden tot grote demotivatie van alle brandweervrijwilligers in Zeeland en daarmee zal ook de zo broodnodige sociale cohesie van landelijke gebieden, buurten, wijken, dorpen en kleinere steden fors onder druk komen te staan. Immers brandweervrijwilligers vormen, samen met andere vrijwilligersorganisaties, het sociale kapitaal van de plaatselijke gemeenschappen en leveren daarmee een stevige bijdrage aan de leefbaarheid en veiligheid van het platteland en de stedelijke gebieden.
De leden van het algemeen bestuur van de veiligheidsregio hebben op 26 april jl. de bestuurlijke besluitvorming weer opgepakt en het Regionaal Management Overleg (RMO), waar lokale brandweercommandanten zitting in hebben, gevraagd om voor eind 2007 tot een kwaliteitsnorm te komen. Het algemeen bestuur is van plan deze kwaliteitsnorm als “drukmiddel” te gaan gebruiken. De VBV vraagt zich af hoe het RMO binnen de gestelde termijn aan deze norm kan komen, als op dit moment de landelijke discussie hierover (aanpassingen brandweerwet en het Besluit Kwaliteit brandweerpersoneel) nog volop loopt.
De VBV heeft Zeeland, samen met Zaanstad, tot actiegebied aangemerkt en houdt de ontwikkelingen hier zeer nauwlettend in de gaten. De VBV heeft het bestuur van de Veiligheidsregio Zeeland inmiddels verzocht om schriftelijke toelichting te geven over een aantal samenhangende aspecten, waaronder de trend naar centralisatie, sluiting van brandweerposten, samenwerking van onderop en de geluiden over allerlei verkapte pogingen om alsnog te regionaliseren, al dan niet in clusterverband.
Persbericht 3: Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers - 16 november 2007
Aanvullende informatie:
http://www.bndestem.nl/zeeland/article2052423.ecehttp://www.bndestem.nl/zeeland/2105424/Brandweerplanmoet-opnieuw.ece