Ga er in je hulpverlening dan ook altijd van uit dat het hyperventileren een compensatie meganisme is (of kan zijn) voor O2 gebrek, (zoals je bv kan zien bij een myocardinfarct), .... tenzij je patient duidelijk aangeeft dat het het hyperventilatie-syndroom heeft. En bij de geringste twijfel bellen!
Mee eens, hyperventilatie is een restdiagnose, dus de conclusie die je trekt wanneer andere mogelijke oorzaken uitgesloten zijn, kun je een infarct niet uitsluiten en zijn de symptomen van een infarct (ook) aanwezig dan lijkt me bellen voor overleg de enige juiste beslissing.
Sommige denken nog steeds dat je door 112 te bellen een ambulance 'besteld' en dus ook soms voor niets 'besteld', vergeet dat snel, de centralist bepaalt of de ambu komt of niet ! Gebruik de kennis en de protocollen van de de CPA om samen (jouw waarnemingen en hun kennis, ervaring en protocollen) tot de juiste beslissing (wel of geen ambulance) te komen.
Ik ben het overigens op formele gronden niet met René eens dat hyperventileren een compensatie mechanisme is voor O
2 gebrek.
Het is uiteraard een kwestie van definitie, maar voor mij (en vele anderen, maar ook weer niet iedereen) is een hyperventilatie een ventilatie die de metabole behoefte van het lichaam (op het gebied van CO
2 afgifte of O
2 opname gebied) overstijgt. Er wordt dus meer geventileerd als noodzakelijk.
Wanneer er sprake is van een een O
2 tekort is de verhoogde ventilatie dus functioneel en in lijn met de metabole behoefte van het lichaam, dus geen hyperventilatie. (hyper = te veel)
Waarmee ik dus eigenlijk wil zeggen dat niet iedereen die hijgt na een zware inspoanning aan het hyperventileren is.
Het is jammer dat er over het begrip hyperventilatie verschillende definities rondwaren, het zou mooi zijn wanneer dat eens recht getrokken kon worden
Jacques