Al uitgelachen...
http://www.mmk.be/vrij.cfm?Id=201Brand en gezondheid
‘De rook is giftig’
Bij grote branden verbranden altijd koolstofhoudende materialen zoals hout, kunststof, isolatiemateriaal en dakbedekkingsmateriaal. Ook stoffen die opgeslagen liggen in het gebouw verbranden zoals kunststoffen, voedingsproducten en verf.
Bij die branden met organische (koolstofhoudende) componenten ontstaan koolstofdioxide (CO2), koolstofmonoxide (CO), roetdeeltjes en heel wat andere koolstofhoudende reactieproducten: aromatische verbindingen (benzeen, tolueen, xyleen, PAK’s, …), alifatische verbindingen (alkanen, alkenen, …) en zuurstofhoudende koolwaterstoffen (fenolen, aldehyden, furanen, geoxideerde PAK’s, …).
Als die producten kunnen niet alleen voorkomen in gasvormige toestand, maar ook gebonden zijn aan stofdeeltjes die ontstaan tijdens de brand. In welke toestand die producten voorkomen, hangt af van de fysico-chemische eigenschappen (vluchtigheid, adsorptievermogen aan koolstof, …), van de omgevingstemperatuur en van de relatieve vochtigheid.
Dikwijls wordt ook stikstofoxide (NO), stikstofdioxide (NO2), lachgas (N2O) en zwaveldioxide (SO2) teruggevonden tijdens de metingen. Metalen die veel worden toegepast bij de constructie van gebouwen komen in verhoogde gehalten voor in stofdeeltjes die bij een brand in de omgeving terecht komen.
Een aantal reactieproducten die gevormd kunnen worden, hangen af van de soorten materialen die verbrand worden. Bij de verbranding van chloorhoudend materiaal zoals PVC kan zoutzuur (HCl) en dioxine gevormd worden.
(...)