http://www.ad.nl/binnenland/article1927485.ece?nscategory=topStoryB zaterdag 29 december 2007
Oudjaar wordt sloopfestijn
Door OLOF VAN JOOLEN
DEN HAAG - De kans dat de auto of het fietsenschuurtje heelhuids oud en nieuw doorstaat, is de afgelopen jaren veel kleiner geworden.
afbeelding vergroten Brandende auto tijdens oudejaarsviering in het Brabantse dorp Veen. FOTO BERT RIETVELD
Tijdens de laatste jaarwisseling vonden bijna veertig procent meer vernielingen plaats dan drie jaar eerder, blijkt uit cijfers van politie en verzekeraars.
Recent onderzoek van de Politieacademie, het opleidingsinstituut voor kaderfuncties bij de politie, toont dat er tijdens de laatste oudejaarsviering bijna 7000 meldingen van vandalisme waren.
Dit aantal is volgens wetenschappers Otto Adang en Edward van der Torre nog geflatteerd, omdat vijf van de 25 politiekorpsen niet aan het onderzoek meewerkten. ,,En er gebeurt tijdens de jaarwisseling zóveel, dat lang niet alles wordt gemeld,’’ schrijven ze in hun verslag.
Ook schadeverzekeraars signaleren een toename van oudejaarsvandalisme. Interpolis en Aegon zagen het aantal claims de afgelopen drie jaar toenemen met respectievelijk 75 en 300 procent. Het kostte Interpolis een half miljoen euro. Bij branchegenoot Nationale Nederlanden bedraagt de strop drie miljoen. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek schat dat de brandschade tijdens de laatste jaarwisseling acht miljoen euro bedroeg.
Vooral gemeenten zitten met grote schades. Zo kostte de laatste jaarwisseling Groningen 130.000 euro. Het veel kleinere Westland leed een even grote schade.
De onderzoekers noemen drie belangrijke oorzaken voor de vernielzucht. Om te beginnen zit het volgens hen besloten in de aard van dit feest, dat Nederlanders traditioneel vieren met vuur, lawaai en veel alcohol. Recenter is het element van vergelding ingeslopen. Mensen gebruiken de jaarwisseling om oude rekeningen te vereffenen.
Tot slot wijzen zij op het fenomeen om ongewenst gedrag door de vingers te zien. Onder het motto ‘eens per jaar moet toch kunnen’, knijpen volgens hen politie en lokale politici een oogje dicht. Dit probleem speelt opvallend genoeg vaak in streng christelijke dorpen.
Woordvoerder Jelle Egas van de Raad van Hoofdcommissarissen stelt dat die laatste conclusie een ‘eyeopener’ was. ,,De onderzoekers adviseren de korpsen zich goed te verdiepen in de lokale situatie en hun strategie daarop af te stemmen. Het is nu aan hen en het bestuur om dat te doen.’’