Uit de media 2008

Auteur Topic: Uit de media 2008  (gelezen 443142 keer)

0 gebruikers (en 13 gasten bekijken dit topic.

Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #1220 Gepost op: 1 augustus 2008, 16:27:25
Getuigen van brandjes gezocht

Geldermalsen, 01-08-2008 • De politie onderzoekt enkele kleine brandjes die de laatste twee weken hebben plaatsgevonden in Geldermalsen. In de nacht van woensdag op donderdag brandde een personenauto uit. De politie houdt rekening met brandstichting en vraagt uw hulp.

Omstreeks 04.00 uur werd een autobrand gemeld op de Koningsweg. Ter plaatse spraken de politieagenten met verschillende betrokkenen. Een getuige verklaarde dat zij was wakker geworden van een klap en toen zag dat de auto in brand stond. De brandweer heeft de brand geblust. De auto liep behoorlijke schade op en moest worden afgevoerd door een bergingsbedrijf. De politie houdt rekening met brandstichting. De Technische Recherche doet onderzoek.

Andere incidenten
In de nacht van woensdag 23 juli jl. werd gemeld dat twee tuinhuisjes van twee naastgelegen woningen aan de Elzenbos in brand stonden. In diezelfde nacht werd ook een containerbrand gemeld op de Koningsweg. Ook hierbij houdt de politie rekening met brandstichting en wordt er bekeken of er een verband bestaat.

Getuigen gezocht
Politieteam Geldermalsen is extra alert en heeft onlangs een buurtonderzoek gehouden. De politie vraagt u ook om alert te zijn. Heeft u informatie die van belang kan zijn, neem dan contact op met politieteam Geldermalsen op telefoonnummer 0900-8844. Anoniem informatie geven kan ook via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnumer 0800-7000.

Bron: Politie Gelderland-Zuid


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #1221 Gepost op: 1 augustus 2008, 16:34:17
Arrestatie om oproep tot afsluiten haven Rotterdam

(Novum) - De politie heeft dinsdag een 32-jarige man uit Hellevoetsluis aangehouden omdat hij een oproep had gedaan tot het afsluiten van de snelweg A15 naar de haven van Rotterdam. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. De man riep via de website Hyves op tot afsluiting van de snelweg om te protesteren tegen de volgens hem hoge belastingen in Nederland.

De inwoner van Hellevoetsluis wilde de haven van Rotterdam afsluiten voor alle verkeer waardoor de goederenstroom tot stilstand zou komen. Het oproepen tot het plegen van een strafbaar feit, in dit geval het veroorzaken van gevaar en hinder op de weg, is ook strafbaar.

De man wordt vervolgd voor opruiing. Hij is in afwachting van verdere vervolging op vrije voeten gesteld. Volgens het Openbaar Ministerie kan de man maximaal vijf jaar celstraf en een boete van 16.750 euro krijgen.


[Copyright 2008, Novum]


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #1222 Gepost op: 1 augustus 2008, 16:36:38
Korps Landelijke Politiediensten
Jaarcijfers 2007 FIU bekend

Driebergen, 01-08-2008 o Uit het jaaroverzicht van de Financial Intelligence Unit-Nederland, voorheen het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT), blijkt dat politiekorpsen en andere opsporingsdiensten zich steeds meer bewust worden van de meerwaarde van financiële informatie in reguliere opsporingsonderzoeken.

De samenwerking tussen hen en de FIU-Nederland is in 2007 fors toegenomen, het rendement stijgt. Dat blijkt onder meer uit het toegenomen aantal bevragingen van het Intranet Verdachte Transacties, het groeiende aantal processen-verbaal dat is opgesteld op basis van verdachte transacties en de stijging van het aantal verdachte transacties dat is doorgemeld aan de opsporings-autoriteiten. In totaal is in Nederland 1 miljard euro gemoeid met verdachte transacties.

Toename bevragingen door opsporingsdiensten
Financiële transactie-informatie kan waardevolle aanwijzingen bevatten over criminele activi-teiten. Het financieel doorrechercheren biedt kansen om criminele netwerken bloot te leggen in binnen- en buitenland. Opsporingsdiensten maken steeds meer gebruik van trans-actie-informatie. Dit blijkt uit een stijging van 48% in 2007 ten opzichte van 2006 van het aantal bevragingen door opsporingsdiensten van het zogeheten Intranet Verdachte Trans-acties (IVT). Het IVT is een door de FIU-Nederland beheerde database met verdachte transacties.

Toename processen-verbaal verdachte transacties Ook het aantal processen-verbaal dat door opsporingsdiensten is opgesteld op basis van verdachte transacties groeit. Ten opzichte van 2006 constateert de FIU-Nederland in 2007 een stijging van 18%. Daarnaast is een stijging van 31% waar te nemen in het aantal verdachte transacties dat is doorgemeld aan de opsporingsautoriteiten op basis van een verzoek van de Landelijk Officier van Justitie inzake witwassen: van 8.923 in 2006 naar 11.664 in 2007.

Toename stijging ongebruikelijke en verdachte transacties Het totaal aantal ongebruikelijke transacties dat de FIU-Nederland heeft ontvangen in 2007 is met 22% gestegen ten opzichte van 2006. De stijging is toe te schrijven aan een toenemend aantal money transfers. Het aantal verdacht verklaarde transacties is gestegen met 32% ten opzichte van 2006. Het aantal bevragingen uit de database Verdachte Transacties steeg in 2007 met 48% ten opzichte van 2006. Het aantal verdacht verklaarde transacties steeg met 32%.

Verdubbeling transacties gerelateerd aan terrorisme Het voorkomen en bestrijden van het financieren van terrorisme is een specifieke taak die de wetgever heeft opgedragen aan de FIU-Nederland. In 2007 zijn ten opzichte van 2006 twee maal zoveel transacties geselecteerd die (mogelijk) te maken hebben met het financieren van terrorisme.

Bron: Nieuwsbank


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #1223 Gepost op: 1 augustus 2008, 16:39:30
Vrouw springt uit brandende woning in Den Haag
Uitgegeven op vrijdag 01 augustus 2008 om 06:24:44  

(Novum) - Bij een brand in Den Haag is een vrouw donderdagavond zwaargewond geraakt. De vrouw sprong in paniek van haar balkon van haar flatwoning op de derde verdieping. Volgens de brandweer is ze met ernstige brandwonden en met letsel als gevolg van de val naar het ziekenhuis gebracht. De brand ontstond na een gasexplosie in een flat aan de Maartensdijklaan.

De woning is volledig uitgebrand. De flat is tijdelijk geheel ontruimd geweest. Na een snelle controle van de naastgelegen portiekwoningen kon iedereen weer naar huis. Andere woningen liepen slechts rook- en waterschade op. Over de oorzaak van de ontploffing is niets bekend.

[CopyRight 2008, Novum]


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1224 Gepost op: 1 augustus 2008, 18:32:30
http://www.nos.nl/nos/artikelen/2008/08/art000001C8F3C99BE72ABB.html

15:36 01 Augustus 2008

Politie A'dam beëindigt ontvoering

De politie van Amsterdam heeft een einde gemaakt aan een ontvoering. Het slachtoffer, een 36-jarige man, werd vorige week uit zijn auto getrokken door bewapende mannen. Vervolgens werd tienduizenden euro's losgeld geëist.

Bij de overdracht van het geld wist de politie drie mannen te overmeesteren. Het slachtoffer werd bij de actie bevrijd. In de auto van de daders vond de politie een vuurwapen. Bij een huiszoeking werd nog een vuurwapen en 20.000 euro in beslaggenomen.

Over het motief en de relatie tussen het slachtoffer en de ontvoerders wil de politie niets zeggen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1225 Gepost op: 1 augustus 2008, 21:03:44
http://www.nu.nl/news/1683873/10/Seinen_Schipholtunnel_staan_verkeerd.html

Seinen Schipholtunnel staan verkeerd
Uitgegeven: 1 augustus 2008 20:41

AMSTERDAM - ProRail heeft seinen in de Schipholtunnel verkeerd geplaatst. Als ze gedoofd zijn, kunnen machinisten ze bijna niet zien en de reflectorplaatjes evenmin.
ANP

Bovendien krijgt het beveiligingssysteem geen seintje als een sein het niet doet. Dat concludeert de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) na een incident in de treintunnel bij de luchthaven.

Eind november passeerde een reizigerstrein in de tunnel een gedoofd sein dat eigenlijk rood had moeten zijn. Aangekomen op het perron zag de machinist dat er nog een trein stond en bracht zijn trein tot stilstand op 150 meter van die trein.

Volgens de IVW werkten meer seinen op dat moment niet. Dat kwam door een technische storing. Een niet werkend sein in de tunnel wordt niet door de beveiligingsinstallatie gedetecteerd.

Klem

Kort voor het incident waren extra seinen neergezet die nieuw waren. Daarbij is een klem niet goed vastgezet, waardoor meerdere seinen niet functioneerden. Dat gebeurde enkele dagen voor het incident ook en ook toen is een trein voorbij een sein gereden dat rood had moeten zijn.

De machinist wist niet dat de situatie in de tunnel was aangepast. De inspectie stelt dat ProRail te weinig tijd heeft gelaten tussen de aankondiging dat de nieuwe seinen zouden worden geplaatst en de plaatsing ervan.

De spoorbeheerder meldde dat pas aan de NS twee dagen voordat de werkzaamheden werden uitgevoerd, waar vier weken de regel is. Overigens vindt de inspectie dat de NS op zijn beurt de machinisten onvoldoende heeft geïnformeerd.

Ingelicht

De treindienstleider zegt kort voor het incident te zijn ingelicht over het euvel aan de seinen en dat hij de machinist niet meer kon waarschuwen. Jaarlijks vinden gemiddeld drie onterechte seinpassages plaats als gevolg van een gedoofd sein.
(c) Novum


erik 67

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,622
  • Dit forum is het helemaal !
Reactie #1226 Gepost op: 1 augustus 2008, 21:57:59
Politie betrapt skimmer in Apeldoorn
vrijdag 01 augustus 2008 | 15:56 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 01 augustus 2008 | 17:41

APELDOORN - Een skimmer is gisterochtend op het Mercatorplein in Apeldoorn aangehouden. Hij werd na een tip van een getuige op heterdaad betrapt bij het manipuleren van een geldautomaat. De man wilde de apparatuur ophalen die hij eerder geïnstalleerd had.

Het is de vierde keer dit jaar dat een geval van skimmen in Apeldoorn bekend is geworden. In dezelfde geldautomaat aan het Mercatorplein werd vier weken geleden al apparatuur aangetroffen om de pasgegevens en pincode van klanten af te lezen.

De politie onderzoekt of er een verband bestaat tussen dit geval van skimming en eerdere gevallen, op de Koninginnelaan en het Mercatorplein. Zij stuurde vanmiddag een sms-alert naar 7025 Apeldoorners om het succes te melden en hen te vragen alert te blijven op het manipuleren van geldautomaten.

http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/3499171/Politie-betrapt-skimmer-in-Apeldoorn.ece


erik 67

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,622
  • Dit forum is het helemaal !
Reactie #1227 Gepost op: 1 augustus 2008, 22:03:14
Brandweer Dronten sneller ter plekke
door Herre Stegenga. vrijdag 01 augustus 2008 | 03:25

DRONTEN - De gemeente Dronten neemt maatregelen om de aanrijtijden van de brandweer te verbeteren.

Zo worden geen vrijwilligers meer aangenomen die op meer dan vier minuten reistijd van de kazerne wonen. Het duurt simpelweg te lang voordat zij present zijn. Ook worden voortaan twee groepen opgeroepen bij een brand, om het zekere voor het onzekere te nemen. "Als een wagen vol zit, zes mensen dus, gaat 'ie gewoon rijden", zegt burgemeester Aat de Jonge.

Dit staat min of meer haaks op een landelijk onderzoek dat momenteel loopt. Daarbij wordt gekeken of de bezetting per brandweerwagen terug kan van zes naar vier personen. De Jonge juicht dat toe. Immers, hoe minder mensen naar de kazerne hoeven te komen, hoe sneller de brandweerwagen kan vertrekken. Verder wil de gemeente bewoners van het buitengebied stimuleren om een rookmelder aan te schaffen. Dat gebeurt al, maar er gaat een schepje bovenop. Overigens geldt dit ook voor andere gemeenten in Flevoland. De uitgestrektheid van de gemeente is een van de redenen waarom de brandweer vaak niet op tijd is. De landelijke regel is dat de brandweer binnen acht minuten na een melding ter plekke moet zijn. In zeventig procent van de gevallen lukt dat niet in Dronten, zo blijkt uit onderzoek. De brandweer presenteerde eerder dit jaar al een plan van aanpak om de aanrijtijden te verbeteren, dat is grotendeels overgenomen.

Knelpunt is het ontbreken van de Energiebrug, die de stationsbuurt gaat verbinden met Dronten-West. Mét deze brug is deze wijk veel sneller bereikbaar. En zijn vrijwilligers die in 'West' wonen eerder op de kazerne.

http://www.destentor.nl/regio/flevoland/dronten/3496546/Brandweer-Dronten-sneller-ter-plekke.ece


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #1228 Gepost op: 2 augustus 2008, 12:26:49
Nederlanders 'veilig' in Antalya

Uitgegeven op zaterdag 02 augustus 2008 om 11:12:31  

(Novum/AP) - Vooralsnog lijken geen Nederlanders in de problemen te zijn gekomen door de bosbranden in de Turkse provincie Antalya. Bij de ANWB noch de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) hebben zich tot zaterdag Nederlandse vakantiegangers in nood gemeld. In de kustprovincie Antalya woedt sinds vrijdag een grote brand.

Het is bij beide organisaties niet bekend hoeveel Nederlanders op dit moment hun vakantie in het gebied vieren. Volgens een woordvoerder van brancheorganisatie ANVR organiseren 'een hoop' van de 213 aangesloten touroperators reizen naar Antalya. "Het is een populair vakantiegebied, maar om hoeveel mensen het precies gaat, is ons niet duidelijk."

Bij de alarmcentrale van de ANWB hebben zich nog geen Nederlanders gemeld. Een woordvoerder weet ook niet of dat nog gaat gebeuren. "Natuurlijk weet je nooit hoe de brand zich verder ontwikkelt, maar de overheden daar houden alles scherp in de gaten en evacueren de mensen wanneer dat nodig is."

Volgens het persbureau Anatolia zijn enkele dorpen in het gebied ontruimd. Voor zover bekend zijn er nog geen slachtoffers gevallen. Vrijdag leek ook de oude Griekse stad Aspendos, een toeristische attractie, bedreigd te worden.


[Copyright 2008, Novum/AP]


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #1229 Gepost op: 2 augustus 2008, 12:28:29
Gemeente Enschede waarschuwt voor mogelijk explosiegevaar in bos
Gevonden granaten door EOD gecontroleerd tot ontploffing gebracht

Na een melding op 18 juli van een vondst van munitie in de nabijheid van het Smulderskleigat in het bosgebied ten oosten van het luchthaventerrein, is door de Explosieven Opruimingsdienst een onderzoek uitgevoerd. Aan de oppervlakte is een partij kleine granaten aangetroffen die donderdag 31 juli in de middag door de EOD uit voorzorg, in aanwezigheid van de politie, gecontroleerd tot ontploffing is gebracht. Het is mogelijk dat er zich in het betreffende gebied nog meer oude munitie bevindt. De gemeente plaatst waarschuwingsborden.

De kans dat deze oude munitie spontaan of bij aanraking kan exploderen is gering, maar het risico is niet geheel uit te sluiten. Om mensen die zich in dat gebied ophouden te wijzen op het gevaar worden op last van de gemeente Enschede waarschuwingsborden geplaatst met de tekst "betreden op eigen risico" en "explosieven". Het gaat om een moeilijk toegankelijk natuurgebied tussen de Bergweg en de Oude Deventerweg waar niet veel mensen komen. De politie zal hier het komende weekend extra surveilleren.

Wie een verdacht voorwerp vindt wordt aangeraden het voorwerp niet op te pakken en/of mee te nemen. Het verzoek is om in zo'n geval contact op te nemen met de politie. De EOD stelt op basis van de bevindingen in het onderzoek een advies op voor de gemeente Enschede. Mede naar aanleiding van dit advies wordt bekeken of er extra acties nodig zijn.

Bron: Nieuwsbank