Uit de media 2008

Auteur Topic: Uit de media 2008  (gelezen 443486 keer)

0 gebruikers (en 12 gasten bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1430 Gepost op: 8 september 2008, 17:04:46
Hogeschool start opleiding brandveilig ontwerpen

08-09-2008 - 16:44 - DePers.nl

De Hanzehogeschool in Groningen is maandag gestart met een specialisatie voor het ontwerpen van brandveilige gebouwen. De komende twee jaar leren 23 studenten hoe ze bij het ontwerpen van een gebouw het aantal slachtoffers en de schade van een brand kunnen beperken.

Volgens directeur van de deelopleiding Gerrit Kuiken is er veel vraag naar vernieuwingen op het gebied van brandveiligheid. Kuiken zegt dat geleerd kan worden van grote branden als de Schipholbrand en de nieuwjaarsbrand in Volendam. "Die lessen gaan we vormgeven in het onderwijs." De studenten die maandag aan de specialisatie Fire Safety Engineering van het Instituut voor Engineering zijn begonnen, werken naast de studie bij onder meer de brandweer en advies- en architectenbureaus.

Nederlandse onderwijsinstelling besteedden al wel aandacht aan brandveiligheid, maar dat gebeurde nog niet eerder met een dergelijke specifieke specialisatie, zegt Kuiken.
Samen sterk in de hulpverlening!


erik 67

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,622
  • Dit forum is het helemaal !
Reactie #1431 Gepost op: 8 september 2008, 17:55:48
Vrouw in brand gestoken om weigeren aanzoek
Een Indiase man gooide kerosine over een jonge vrouw in de stad Calcutta toen deze weigerde met hem te trouwen. Vervolgens stak hij haar in brand...  

De 23-jarige Faiyaz Alam maakte al maanden avances naar zijn buurvrouw Nagma Nigar. De vrouw gaf telkens aan niets van hem te moeten weten en weigerde elk huwelijksaanzoek. Toen ze voor de zoveelste keer aangaf niet met hem te willen trouwen, sloegen bij de man de stoppen door.

Omwonenden hoorden de vrouw om hulp roepen en konden het vuur blussen. Maar het kwaad was al geschied: het lichaam van de Indiase bleek voor 90 procent verbrand.

"Alam probeerde Nigar al maanden te dwingen met hem te trouwen. Maar zijn pogingen mislukten keer op keer. Hij ging naar haar huis uit wanhoop", aldus een buurtbewoner.

De man is gearresteerd en wordt mogelijk vervolgd voor poging tot moord.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/1872773/__Meisje_in_brand_na_weigeren_aanzoek__.html?p=1,1


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1432 Gepost op: 8 september 2008, 22:02:15
Beveiligingsbeleid C2000: heldere eisen en meer controle
Minister Ter Horst maakt het C2000 beveiligingsbeleid minder procedureel en bondiger en neemt daarin concrete beveiligingseisen op. Ook gaat zij strenger controleren op het naleven daarvan. Dit schrijft de minister in een vandaag verzonden brief aan de Tweede Kamer. Deze maatregelen zijn een reactie op de door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid uitgevoerde quick scan van de C2000-beveiligingsplannen. De Inspectie OOV concludeert hierin dat er onvoldoende actueel zicht is op de effectiviteit van de maatregelen die genomen worden om het communicatie netwerk C2000 te beveiligen.

C2000 is het systeem dat de politie, brandweer, ambulancediensten en de Koninklijke Marechaussee gebruiken voor hun mobiele communicatie (met portofoons en mobilofoons). De Inspectie OOV concludeert dat het huidige beveiligingsbeleid en de rapportages van de regio’s niet aan de eisen voldoen als het gaat om inhoud en actualiteit. Het beleid is te weinig concreet en de regionale beveiligingsplannen zijn gedateerd. Ook wordt er niet jaarlijks gerapporteerd door de regio’s, al worden incidenten wel direct gemeld. Deze rapportages zijn belangrijk om vast te kunnen stellen of het beveiligingsbeleid actueel is en of de regels nageleefd worden. Door het ontbreken van deze rapportages kan de Inspectie OOV geen uitspraken doen over de beveiliging van C2000 in de praktijk.

Minister Ter Horst vindt extra inspanningen nodig en kondigt maatregelen aan om de situatie te verbeteren. Ten eerste wordt het beveiligingsbeleid gewijzigd, zodat duidelijk wordt wat er van iedereen verwacht wordt. Er komen concrete beveiligingseisen en een duidelijke verdeling van verantwoordelijkheden en bevoegdheden in te staan. De betrokken hulpverleningsdiensten worden hierbij actief betrokken. Ten tweede gaat de minister strenger controleren op de naleving van het beleid. Zo zullen in jaarlijkse steekproeven de beveiligingsmaatregelen gecontroleerd worden. Ook gaat de minister controleren op het aanleveren van de verplichte jaarlijkse rapportages.

Het communicatienetwerk C2000 is een vitaal systeem en de beveiliging daarvan is een continu proces. De minister van BZK is eindverantwoordelijke, het tactische en operationele beheer ligt bij de voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN). Daarnaast hebben de gebruikers van C2000 de verantwoordelijkheid om hun actuele beveiliging op orde te brengen en te houden.
www.minbzk.nl


Rikson

  • Gast
Reactie #1433 Gepost op: 8 september 2008, 23:43:32
Citaat
21:24:01 08-09-08 BRAN 4. IJsselland
Prio 2 Reinigen wegdek Zwartewaterallee ZWOLLE 742
   0600783 BRW Zwolle-Noord ( Monitorcode )
   0600782 BRW Zwolle-Noord ( Lichtkrant )
   0600776 BRW Zwolle-Noord ( Kazernebezetting TS )
   0600045 BRW IJsselland ( Monitorcode )

Zwolle – Bij een eenzijdig ongeval op de Zwartewaterallee in Zwolle is maandagavond een automobilist licht gewond geraakt. De automobilist die richting de Ceintuurbaan reed raakte in een bocht een stoeprand en verloor daardoor de macht over het stuur. Na een aantal struiken omvergereden te hebben kwam de auto na een botsing met een boom tot stilstand dwars op de weg. De bestuurder werd voor controle naar het ziekenhuis gebracht maar kon diezelfde avond al weer terug naar huis. De Volkswagen Golf is door berger Leerentveld afgesleept. De auto is total los verklaard.

Foto's actueel.dutchpics.nl



Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1434 Gepost op: 9 september 2008, 10:09:26
Rijgedrag van politie grote kostenpost
Heel veel letsel- en blikschade

door Pieter Buss en Arjen ten Cate

di 09 sep 2008, 05:30, Telegraaf.nl

UTRECHT -  Het rijgedrag van politiemensen moet aanzienlijk verbeteren. Niet alleen vanwege de voorbeeldfunctie van agenten, maar vooral om de enorme kostenpost door letsel- en blikschade terug te dringen.

Volgens Jelle Egas van de Raad van Hoofdcommissarissen vormen ongelukken met politieauto's een gigantische schadepost.
(...)
Samen sterk in de hulpverlening!


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #1435 Gepost op: 9 september 2008, 10:18:44
08 september 2008, Den Bosch  Mensen onwel op Centraal Station door werkzaamheden

Werkzaamheden op het Stationsplein in Den Bosch hebben er voor gezorgd dat maandagavond enkele treinreizigers onwel zijn geworden op het Centraal Station. Omstreeks tien uur werden enkele mensen onwel door een penetrante lucht welke vrijkwam tijdens werkzaamheden.

Brandweer, politie en GGD rukten uit. Na enkele onderzoeken ter plaatse bleek dat de vrijkomende geuren niet gevaarlijk waren maar wel stank veroorzaakte tijdens het vrijkomen hiervan. Gedurende het onderzoek zijn de werkzaamheden stil gelegd. De onwel geworden personen konden allen zelfstandig hun weg vervolgen.
 
Bron: http://www.brandweerdenbosch.nl/nieuws/nieuws0908.html#stationsplein


Michel D.

  • POL/NRK/SIGMA
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,209
Reactie #1436 Gepost op: 9 september 2008, 10:22:58
Politie verder met warmtebeeldkijkerUTRECHT - Alle districten van de politie Utrecht werken nu met de warmtebeeldkijker. Dat is het gevolg van de succesvolle proef in het district Rijn en Venen, die oktober vorig jaar begon.

Met de kijker zijn volgens de politie goede resultaten behaald. Ook kort geleden was het weer raak. Bij een achtervolging woensdagnacht 27 augustus van een motorscooter zonder kentekenplaten, werd de kijker succesvol ingezet.

De 19-jarige bestuurder uit Woerden was bij afrit 13 van de A12 met hoge snelheid tegen de vangrail geklapt. Hij ging op de vlucht en de politie raakte hem kwijt in het donker. Na enig zoekwerk werd de bestuurder met de warmtebeeldkijker in het nabij gelegen maisveld gezien en vervolgens aangehouden.

Een warmtebeeldkijker is een bepaald type kijker waarmee in het donker gemakkelijk verdachten te lokaliseren zijn. Door de warmte die mensen uitstralen, zie je door de kijker de contouren van deze warmte. Ook een handafdruk is met de kijker nog enige tijd waarneembaar. Met de warmtebeeldkijker zijn personen zichtbaar tot op 450 meter afstand.

Als verdachten op de vlucht zijn, kan met inzet van de warmtebeeldkijker direct worden uitgesloten dat zij zich in een weiland, in bosjes of in een tuin verschuilen. Een uitstekend hulpmiddel voor heterdaadacties. In veel gevallen kan worden voorkomen dat een uitgebreide zoektocht met agenten en eventueel honden moet worden ingezet.

De kijker bewijst volgens de politie ook zijn nut als voorwerpen op of rond een plaats delict worden achtergelaten. Een gebruikte schroevendraaier blijft nog tien minuten warm en dus zichtbaar. Ook net geparkeerde, 'warme' auto’s zijn te zien. Daarnaast kan de de kijker goed worden ingezet bij de zoektocht naar panden met hennepplantages.

Bron: RTVutrecht.nl


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #1437 Gepost op: 9 september 2008, 16:02:43
Overvallers tankstation Assumburg aangehouden  O0

www.haarlemsdagblad.nl

Gepubliceerd op 09 september 2008, 15:32
Laatst bijgewerkt op 09 september 2008, 15:33

Hoofddorp -  
De politie heeft begin september twee 21-jarige Amsterdammers aangehouden die worden verdacht van het plegen van de overval op het Texaco-tankstation aan Assumburg op 11 maart.

In juni was al een 18-jarige Hoofddorper opgepakt. De drie mannen mishandelden op 11 maart de medewerkster van het tankstation. Bij de overval maakten ze alleen snoep en sigaretten buit. De drie mannen hebben bekend.


livep2000
18:37:30   11-03-08G   AMBU   12185 A1 TEXACO ASSUMBURG HOOFDDORP Diefstal RITNR 9325
0126185CPA Kennemerland ( Ambu 185 VZA Hoofddorp )

Betreft overval/beroving van het tankstation tegenover zwembad Het Spectrum.
Politie is nu bezig met sporen- en buurtonderzoek.

Werkneemster pompstation gewond bij overval

http://www.haarlemsdagblad.nl/article3260148.ece

Gepubliceerd op 12 maart 2008, 17:54
Laatst bijgewerkt op 12 maart 2008, 17:55

hoofddorp -  Drie mannen hebben dinsdag rond 18.30 een tankstation aan de Assumburg overvallen. Daarbij hebben ze een werkneemster mishandeld. Het slachtoffer is voor behandeling vervoerd naar het ziekenhuis. Vermoed wordt dat het om Oost-Europeanen gaat. De overvallers hebben sigaretten buit gemaakt.

De drie gingen ervandoor in de richting van Zuidtangentbushalte Toolenburg. De eerste verdachte is ongeveer 24 jaar oud, 1,75 meter lang en heeft blauwe ogen. Hij droeg een donkerblauwe jas. Ook droeg hij een grijze pet en zwarte sportschoenen. De tweede verdachte was rond de 30 jaar oud, hij had zwart/ grijs haar en was rond de 1,75 meter lang. De derde verdachte droeg een grijze muts. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie.
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1438 Gepost op: 9 september 2008, 19:05:53
Tientallen mensen op straat door gaslek
AMERSFOORT - In Amersfoort staan tientallen mensen op straat voor hun woning aan het Ariaplein. Bij een flat werd dinsdagmiddag een gaslek geconstateerd. Dat heeft de brandweer gemeld.
Het gaslek in de kelder van de flat is inmiddels gedicht, maar de bewoners kunnen nog niet terug naar hun huis.  

Brandweer
"De boel moet eerst worden geventileerd. Na metingen moet blijken of er geen hoge concentraties gas meer aanwezig zijn en het weer veilig is voor de bewoners is om terug te keren", aldus een zegsman van de brandweer.

Bewoners
De bewoners staan op een grasveld vlakbij de flat. De verwachting is dat zij over enkele uren hun huis weer in mogen.
www.nu.nl

livep2000
17:01:50 09-09-08BRANP 1 GASLEK ARIAPLEIN 43 AMERSFOORT (AFT) (GRIP: 1) Eenh: REG699 EML591 AFT687
0709721BRW Amersfoort ( Inzet HA 46687+COH 46591 )
0709609BRW Utrechtse Land ( Persvoorlichter )
0709539BRW Utrechtse Land ( CvD )
0709531BRW Utrechtse Land ( Logistiek Coordinator )
0709501BRW Utrechtse Land ( HOvD Oost )
0709500BRW Utrechtse Land ( HOvD West )
0706587BRW Bilthoven ( Bemanning VC2 )
0706582BRW Bilthoven ( OvD )
0706119BRW Amersfoort ( Kazernealarm Hoofdpost )

            
livep2000
16:10:50 09-09-08BRANP 1 GASLEK ARIAPLEIN 43 AMERSFOORT (AFT) Eenh: AFT671 AFT692 AFT631
0709498BRW Utrechtse Land ( AGS )
0706140BRW Amersfoort ( BvD Hoofdpost )
0706120BRW Amersfoort ( Kazernealarm Hulpverlening Hoofdpost )
0706119BRW Amersfoort ( Kazernealarm Hoofdpost )
0706118BRW Amersfoort ( OvD )


erik 67

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,622
  • Dit forum is het helemaal !
Reactie #1439 Gepost op: 9 september 2008, 19:08:13
Laagstaande zon veroorzaakt ongelukken
dinsdag 09 september 2008 | 11:19 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 09 september 2008 | 11:43

DEN HAAG (ANP) - De laagstaande zon heeft dinsdagochtend gezorgd voor een relatief groot aantal ongelukken op de autosnelwegen met lange files tot gevolg. Zeker tien keer was het mis; op de A4 gebeurden zelfs vier ongevallen.

Volgens een woordvoerder van de ANWB is voornamelijk de laagstaande zon de boosdoener. ,,Wat aantal betreft stonden er niet extreem veel files: 240 kilometer in totaal tegen 200 gemiddeld, maar het aantal ongelukken is hoger dan normaal.''

Volgens de woordvoerder hebben vooral automobilisten op westoostroutes last van de zon. Ook op oostwestroutes kan de zon lastig zijn: dan schijnt de zon van achteren in achteruitkijkspiegels. ,,Voor het verkeer is bewolkt, maar droog weer het meest ideaal.''

http://www.destentor.nl/algemeen/binnenland/3683278/Laagstaande-zon-veroorzaakt-ongelukken.ece