Wangedrag en solidariteit in file A1donderdag 11 december 2008 | 11:17 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 11 december 2008 | 14:24
DEVENTER/APELDOORN - Het leek het wilde westen wel. Het recht van de sterkste gold. Alles werd aangegrepen om aan de greep van de file te ontsnappen. De gebeurtenissen op en rond de A1 na het ernstige ongeluk van dinsdagavond tarten elke beschrijving.
Het is een geluk bij een ongeluk dat er geen gevaarlijke stoffen in het spel waren, anders was er een ramp gebeurd. Daar zijn betrokken hulpverleners het wel over eens.
Het meest gevaarlijke was dat tientallen automobilisten de file verlieten en hun auto parkeerden op de vluchtstrook. Daardoor werd de plek des onheils onbereikbaar voor hulpdiensten.
Veel mensen gingen zelfs doodleuk aan de wandel. Foto's maken bij het ongeluk of eten halen bij de McDonald's of bij het tankstation aan de A1. Ze hadden daar een kilometerslange wandeling over de vluchtstrook voor over.
De politie heeft op een gegeven moment naar de McDonald's gebeld met de vraag of iedereen naar zijn auto op de A1 wilde terugkeren. Toen later op de avond de weg weer vrijgegeven zou worden, stonden er nog ruim tien auto's onbeheerd op de vluchtstrook. Die zijn door een bergingsbedrijf afgevoerd.
"Dit heb ik nog nooit meegemaakt", geeft weginspecteur Jeroen van Schijndel van Rijkswaterstaat de ernst van de situatie aan. Van Schijndel was dinsdagavond snel ter plekke. "Je doet je uiterste best om de weg zo snel mogelijk vrij te krijgen, maar dan moet iedereen wel meewerken, ook de weggebruikers. Ik snap best dat zo'n file enorm vervelend is, maar dit was wel een serieuze calamiteit en dat duurt nu eenmaal even."
In de file gebeurde van alles. Vooral omdat het allemaal zo lang duurde en mensen in de koude, zonder eten en drinken, urenlang hopeloos vast zaten. Sommigen maakten een praatje en deelden onderling eten en drinken. Maar er kwamen ook personen in medische problemen. Hulp bleef lang of geheel uit, omdat de vluchtstrook vol stond. Auto's kregen pech, maar ook voor de ANWB was er geen doorkomen aan.
Bestuurders reageerden hun woede op elkaar en vooral op de hulpverleners. "Je krijgt van alles en nog wat naar je hoofd geslingerd', zegt Van Schijndel. "De mensen kunnen heel geïrriteerd reageren en begrijpen dan niet altijd dat de hulpdiensten ook gewoon hun werk moeten doen. Doordat de vluchtstrook vol stond, konden we ook niet met tekstborden langs de file rijden, konden hulpdiensten niet uit de voeten en duurde het allemaal veel langer. Toppunt was natuurlijk wel dat we auto's van de vluchtstrook moesten bergen omdat de eigenaren maar ergens waren gaan eten. En we kunnen de rijbaan pas vrijgeven als de vluchtstrook leeg is."
Jeroen van Schijndel hoopt dat iedereen zijn lesje leert van deze situatie. "Blijf bij je voertuig. Volg de aanwijzingen van de hulpdiensten op. Houd de vluchtstrook vrij en kijk niet alleen naar anderen, maar ook naar je eigen gedrag."
http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/4185966/Wangedrag-en-solidariteit-in-file-A1.ece