Primeur Veiligheidsregio: vrijwilligers praten meedoor Jelle Boonstra. dinsdag 23 december 2008 | 05:54
ZWOLLE/STAPHORST - Als eerste in Nederland heeft de (nieuwe) Veiligheidsregio IJsselland de brandweervrijwilligers aan tafel uitgenodigd voor regelmatig beleidsoverleg.
Er gaat op nieuwjaarsdag veel veranderen in de brandweerzorg, die voortaan wordt ondergebracht in de nieuwe 'Veiligheidsregio IJsselland', één van de 25 in het land.
In het IJssellandse bestuur zijn straks de elf burgemeesters van de deelnemende gemeenten vertegenwoordigd, de commandant van de regionale brandweer schuift aan, en voortaan zal er dus ook een stoel zijn voor de de brandweervrijwilligers. In de plattelandsgemeenten is doorgaans alleen de leiding beroeps en worden de overige taken door de vrijwilligers ingevuld.
Gistermorgen werd een convenant gesloten, waarin is bepaald dat zij eens in het kwartaal worden vertegenwoordigd door de Vakvereniging van Brandweer Vrijwilligers (VBV). Burgemeester Joop Alssema van Staphorst zette gistermorgen als portefeuillehouder namens alle burgemeesters z'n krabbel, naast die van Lieke Sievers, de commandante van de brandweer in het gebied.
Het is buitengewoon belangrijk dat de vrijwilligers worden gehoord, zei landelijk VBV-voorzitter Cees van Beek gistermorgen. Er is veel beroering geweest onder de vrijwilligers. Onder hen heerste een grote ontevredenheid. Door de professionalisering bij de brandweer moeten ze steeds meer kunnen. De trainingen liegen er niet bepaald om, de inzet en de tijd die ze erin steken ook niet. En daarom steekt het des te meer dat ze nauwelijks mogen meepraten over de koers in een korps.
Er was begin dit jaar veel revolte, omdat de vrijwilligers vreesden dat ze in het nieuwe brandweerstelsel nog veel minder gehoord zullen worden. Kortom: wel de lasten, niet de lusten. Er werden petities aangeboden, er was een protestmanifestaties. Met de afspraken in dit convenant wordt iets concreets gedaan met die onvrede, is de stellige overtuiging van Alssema. "Zo kunnen we rechtstreeks horen wat er speelt op de werkvloer, het is van wezenlijk belang dat de mensen er van onderaf bij worden betrokken." Landelijk blijft onder de vrijwilligers nog veel wrok bestaan over het verschil in honorering (sommige gemeenten betalen de vrijwilligers een hogere vergoeding uit, om te voorkomen dat de organisatie leegloopt). Ook moet worden gewerkt aan een betere verzekering voor de vrijwilligers, een soort 'vrijwaring' waardoor ze ook nooit aansprakelijk gesteld kunnen worden. Dat is allemaal kost voor landelijk overleg, aldus de VBV. Toch is de organisatie blij met de eerste stap in IJsselland. "We zien het als een voorbeeld voor de 24 andere regio's."
http://www.destentor.nl/regio/nwoverijssel/staphorst/4245808/Primeur-Veiligheidsregio-vrijwilligers-praten-mee.ece