Defibrillator redt twaalf levensdoor Peter Winterman. zaterdag 15 maart 2008 | 12:36 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 15 maart 2008 | 12:42
DEVENTER - De Automatische Externe Defibrillator (AED) heeft in 2007 het leven van twaalf mensen uit Deventer en omgeving gered. Ze werden getroffen door een hartstilstand en kregen binnen een paar minuten een stroomschok toegediend van het apparaat dat op steeds meer plaatsen voor handen is.
Dit blijkt onderzoek van deze krant en gegevens van het Deventer Ziekenhuis. Waarschijnlijk ligt het aantal overlevenden nog hoger, omdat andere ziekenhuizen in de regio geen cijfers bijhouden over AED-inzet. ,,Het succes van de defibrillator is ongekend'', zegt Peter Thijssen, die als een van de eerste Deventenaren is opgeleid tot AED-docent. De defibrillator hangt op steeds meer plekken: bij sportverenigingen, bedrijven en openbare gebouwen.
In combinatie met snelle reanimatie stijgt de overlevingskans bij een hartaanval bij gebruik van een AED tot 70 procent.
Als gewacht wordt tot de komst van een ambulance, ligt dit percentage rond 8. ,,Dat zijn indrukwekkende cijfers. Maar omstanders weten niet altijd dat er een AED in de buurt is en hoe ze moeten reanimeren'', aldus Thijssen.
Bij het Deventer Ziekenhuis wordt pas sinds een jaar bijgehouden hoeveel mensen op de spoedeisende hulp binnenkomen en al vóór de komst van een ambulance zijn gedefibrilleerd.
In 2007 kwam de stroomschok van een AED voor twee mensen te laat. ,,Als er een defibrillator gebruikt is, blijven complicaties na een hartstilstand meestal beperkt'', zegt Ramon Soer, reanimatiecoördinator van het Deventer Ziekenhuis.
http://www.destentor.nl/regio/deventer/2825496/Defibrillator-redt-twaalf-levens.eceOpkomst defibrillator onstuitbaarzaterdag 15 maart 2008 | 12:26
Op steeds meer plekken hangt een defibrillator: bij het NS-station, cafés, scholen, wijkgebouwen en winkelcentra.
Ook het aantal cursisten dat een reanimeer- en AED-training volgt is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Martha Frank van de stichting AED en Reanimatie-onderwijs IJsselland zegt dat er in Deventer ongeveer 500 mensen zijn die een AED-training hebben gevolgd. ,,Het zijn niet alleen medewerkers van bedrijven of organisaties waar een AED hangt, maar ook steeds meer 'gewone' particulieren die willen weten wat ze moeten doen als ze iemand zien die neervalt na een hartstilstand'', vertelt Martha Frank. ,,In één lange avond leren we ze de basisvaardigheden en een jaar later is er de mogelijkheid voor een opfriscursus.''
Een defibrillator kost gemiddeld 2000 euro. Zowel bedrijven als particulieren kunnen het apparaat aanschaffen. De gemeente Deventer geeft géén subsidies voor het apparaat. In 2003 was De Scheg de eerste instelling in Deventer die een aantal AED's kreeg van zorgverzekeraar Salland. ,,Daar hebben we sindsdien al vijf keer met zeer goed resultaat gebruik van gemaakt'', zegt Peter Thijssen, medisch manager van De Scheg en AED-docent. De zorgverzekeraar steunt méér projecten, zoals een AED in het wijkgebouw aan de Johannes van Vlotenlaan. Ook de stichting Eigen Bouw heeft eind vorig jaar in drie wooncomplexen in Deventer defibrillatoren geplaatst. Maar er zijn ook particuliere initiatieven. Zo gaf het jubilerende huisartsenechtpaar Trompetter uit Diepenveen in 2007 AED's aan het dorpshuis en het clubgebouw van de Diepenveense SportClub. Peter Thijssen van De Scheg schat dat er momenteel enkele honderden defibrillatoren in de gemeente Deventer hangen.
In de gemeente Voorst groeit de lijst met defibrillatoren nog elke maand. Gerrie Panhuis uit Terwolde haalde de AED vier jaar geleden naar de gemeente. Ze won met haar project 10.000 euro van de Rabobank en plaatste vijf AED's op centrale plekken in de dorpskernen. ,,De batterij die in het apparaat zit gaat zeven jaar mee. De plakelektroden worden na gebruik steeds vervangen'', vertelt Panhuis. ,,Dat kost nogal wat en het is lastig om geld bij elkaar te krijgen.'' Net als Deventer draagt de gemeente Voorst niet bij in de aanschaf van defibrillatoren. ,,We leveren wel een bijdrage in de kosten voor de opleiding van vrijwilligers vanuit de vrijwilligerspost'', zegt Arda van Vilsteren van de gemeente.
In de regio financiert alleen de gemeente Rijssen-Holten de aanschaf van AED's. De afgelopen drie jaar zijn in Holten, Dijkerhoek en Rijssen meer dan twintig defibrillatoren geplaatst bij openbare gebouwen. Op de site van de gemeente staat een volledig overzicht van de locaties. In Voorst wordt wekelijks een lijst met AED's in het huis-aan-huisblad geplaatst. De gemeenten Deventer en Lochem houden geen overzicht bij.
http://www.destentor.nl/regio/deventer/2825299/Opkomst-defibrillator-onstuitbaar.ece