http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/2830976/Gebrek-aan-bluswater-is-grootste-knelpunt.eceGebrek aan bluswater is grootste knelpunt
door Jos Hack . maandag 17 maart 2008 | 07:30 | Laatst bijgewerkt op: maandag 17 maart 2008 | 10:24
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
De brandweer werd op het emplacement geconfronteerd met een gebrek aan voldoende bluswater. foto Frank Poppelaars/het fotoburo
De brandweer werd op het emplacement geconfronteerd met een gebrek aan voldoende bluswater. foto Frank Poppelaars/het fotoburo
17 mrt 2008, 07:25 - ROOSENDAAL - Rampenoefening op emplacement toont kwetsbaarheid aan.
Zie ook:
* Rampenoefening in Roosendaal met treinen
Nee, het was geen toeval dat het Roosendaalse spooremplacement zaterdagmorgen was uitgekozen als gevoelige plek voor een grote rampenoefening. Over anderhalve week komen de ministers Eurlings en Cramer deze kant op om onder meer te praten over het meest kwetsbare punt van de stad.
Die discussie over de spoorveiligheid is al jaren een heet hangijzer. De plaatselijke politiek maakt zich grote zorgen, maar er gebeurt niks. Den Haag erkent de problemen, maar komt nog niet veel verder dan die constatering.
In dat kader was de rampenoefening op het emplacement halverwege de Spoorstraat natuurlijk ook bedoeld als een verkapte lobby naar de twee ministers. "Er zijn regelmatig van dit soort oefeningen, maar wij hebben niet zonder toeval voor deze datum gekozen" , erkent burgemeester Michel Marijnen met een glimlach.
Maar de dag was voor alle hulpverlenende instanties natuurlijk ook bedoeld om weer eens te kijken of het scenario dat er voor een echte ramp klaarligt nog wel klopt en of de uitwerking in de praktijk precies volgens het draaiboek verloopt.
Zo'n 115 mensen waren tussen 10.00 en 12.00 uur bij de oefening betrokken. Vanaf de Groenstraat tot aan de Lyceumlaan was zelfs een gedeelte van de Spoorstraat tijdelijk afgesloten. De omwonenden wisten ervan. Verder waren er niet zoveel mensen die er erg in hadden wat zich op en rond het emplacement afspeelde.
Met de burgemeester was ook wethouder Steven Adriaansen er getuige van waar de knelpunten zitten, nadat er rond tien uur een melding was gekomen dat er op het emplacement een locomotief tegen een ketelwagon was gebotst. Die locomotief vloog in brand, uit de ketel lekte een gevaarlijke stof. Er vielen vier slachtoffers, waarvan er twee bekneld raakten in de locomotief.
De brandweer Roosendaal/Bergen op Zoom spoedt zich met groot materieel naar de plek. Omdat er sprake is van een enorme brand, komt er direct assistentie uit Halderberge en Rucphen. En uit Breda moet een schuimkanon komen om de brand in de locomotief te bestrijden. Die wagen is drie kwartier onderweg en daar knelt het eerste probleem bij een echte ramp. Want volgens oefenleider Peter Witte van de brandweer is die aanrijtijd veel te lang.
"Maar wij beschikken zelf niet over zo'n wagen. Dat zullen we in onze evaluatie zeker naar voren brengen. Want de komende jaren wordt het steeds drukker op het Roosendaalse spoor en daarmee worden de risico's verhoogd."
Maar een eigen schuimwagen, die meer dan een miljoen euro kost, zit er voorlopig niet in voor de brandweer. Michel Marijnen schrikt zelfs even bij horen van dat bedrag. "Zo duur? Nee, dat wist ik echt niet. Maar je kunt niet eindeloos overal zomaar materiaal stallen. Er zijn grenzen en die grenzen moeten we iedere keer opnieuw afwegen tegen andere investeringen."
Maar de oplossing is met de op komst zijnde reorganisatie bij de brandweer nabij, volgens de burgemeester. "Wij werken naar één grote regio toe. Dan kan de brandweer ook veel efficiënter met het beschikbare materiaal omgaan."
Een nog groter probleem bleek bij de rampenoefening de geringe hoeveelheid bluswater die er op het emplacement zelf voorhanden is. Noodgedwongen moest dat water zaterdagmorgen van elders (uit de Spoorstraat) worden gehaald.
"En dat water halen we daar nu op een bescheiden manier vandaan. Anders krijgen de omwonenden er last van. Maar bij een echte ramp is dit natuurlijk wel een heel groot probleem. Op het emplacement zelf behoort voldoende water te zijn. Daar praten we al lang over met ProRail, want dat is daar in eerste instantie voor verantwoordelijk" , zegt Peter Witte.
"Daar zullen we het over tien dagen zeker over hebben met de ministers. Dit is inderdaad een zeer zorgelijke situatie. ProRail en de ministers horen ervoor te zorgen dat hier snel iets aan wordt gedaan. Dit is niet iets wat de gemeente moet oplossen", zegt Marijnen.
Ondertussen zijn brandweerlieden bezig met het afbreken van een groot waterscherm dat om de lekkende wagon is geplaatst. "Dat scherm is een soort omgekeerde douche", legt Witte uit. "Het is bedoeld om giftige stoffen naar beneden te slaan, zodat er geen gevaar is voor direct omwonenden. Zo'n scherm behoort er binnen een half uur te staan. Dat is ruim gelukt. Wij hebben natuurlijk al wat ervaring na kleinere incidenten die er de afgelopen jaren op en rond het station zijn geweest."
Alle betrokkenen benadrukken nog eens dat het grootste gevaar niet de honderden treinen zijn die er wekelijks met een beperkte snelheid dwars door de stad rijden.
Het probleem is en blijft de combinatie van het emplacement en de doorgaande baan waar treinen elkaar op een aantal punten kruisen. Daar komt nog eens bij dat Belgische treinen midden in de stad van rijrichting moeten veranderen.
"Dat is heel bizar. De gevaren die zulke bewegingen op het spoor met zich meebrengen, worden in Den Haag veel te lichtzinnig weggepoetst. Dat is al jaren zo", zegt Marijnen.
Daarom moet er niet alleen voor de korte termijn, maar ook voor de toekomst een structurele oplossing komen.
"Wij willen een veilig emplacement hebben. Daar kunnen we maar niet genoeg op hameren en dat zullen we de ministers opnieuw onder de neus wrijven", zegt wethouder Adriaansen.
Hij werpt nog eens een blik op het complex dat bijna 55 hectare groot is. Bij een uitplaatsing van het emplacement liggen er in de toekomst tal van mogelijkheden om het terrein een mooie invulling te geven. Nu staan er campers en een paar oude gebouwen op een verder grote kale vlakte. "Ja, hier zou je hele mooie dingen kunnen doen", zegt Adriaansen.
Maar dan moet eerst het emplacement daar voorgoed weg zijn en zover is het nog lang niet. Ook daar wil Den Haag voorlopig niet aan meewerken. "Laten we er dan in elk geval voor zorgen dat het hier een stuk veiliger wordt. Dat is nu onze allereerste zorg en daar hebben wij Den Haag toch echt voor nodig", zegt Adriaansen aan het einde van de oefening."