Vragen bij geld voor extra ambulancesdoor Anne Boer. vrijdag 06 juni 2008 | 09:16 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 06 juni 2008 | 09:29
APELDOORN/ZWOLLE - Nederland krijgt er bijna vijftig ambulances bij, waaronder drie in IJssel-Vecht (Zwolle en verre omgeving) en Noordoost-Gelderland (regio Apeldoorn/Zutphen). Althans, dat is het dringende advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De ziekenauto's zijn nodig om te voldoen aan de nieuwe aanrijtijden. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil het advies opvolgen, maar waar het geld vandaan moet komen en of er voldoende beschikbaar komt, is een groot vraagteken.
Piet Huizinga, directeur van RAV IJssel-Vecht in Zwolle, is er niet gerust op. "In 2004 is de ambulancezorg ook uitgebreid, maar het geld daarvoor is nog steeds niet helemaal geregeld. We komen landelijk nog 7,2 procent tekort. Dan praat je over tien tot twintig miljoen euro. Dat moeten we niet opnieuw hebben. Van belang is dat het voorstel ook volledig financieel wordt ondersteund", aldus Huizinga. Daarnaast speelt nog de discussie over aanwezigheidsdiensten in de nachtelijke uren. In Amsterdam en zes andere regio's krijgen de ambulancemensen volledig betaald. De rest moet het doen met 30 procent van het loon.
"De gedachte is dat er in dit deel van het land minder te doen is 's nachts en er geslapen kan worden. Maar als je echt voor kwaliteit gaat, moeten we dag en nacht paraat staan. Als iemand voor een uitruk eerst uit bed moet komen, scheelt dat toch weer een paar minuten in tijd."
Ewout Remmelts, directeur van Ambulancezorg Noord- en Oost-Gelderland in Zutphen is blij met extra ambulances.
"Het is de erkenning dat we altijd te weinig hebben gehad en nu middelen krijgen om aan de kwaliteitseisen te voldoen. Voor de bevolking betekent dit dat de zorg verbetert."
Het vinden van personeel voor de extra ambulances zal volgens beide directeuren niet moeilijk zijn. Het zal even duren voordat nieuw personeel inzetbaar is. "Tussen plan en uitvoering zit zo anderhalf jaar", aldus Huizinga.
Hij was als bestuurslid van Ambulancezorg Nederland nauw betrokken bij het uitgebreide onderzoek van een team deskundigen naar verbetering van de ambulancezorg. De conclusie is dat er landelijk 47 ambulances extra nodig zijn om te voldoen aan de aanrijtijden. De onderzoekers hebben gekeken naar aantallen en routes van ambulanceritten de afgelopen jaren, maar ook naar de veranderde situatie op de weg.
Belangrijk verschil is dat ook busbanen en afslagen zijn opgenomen, die in het normale wegverkeer niet gebruikt mogen worden, maar door de ambulance in geval van spoedvervoer wel.
http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/3234255/Vragen-bij-geld-voor-extra-ambulances.eceVraagtekens bij extra ambulances NIJMEGEN - Ambulancezorg Gelderland- Zuid staat nog niet te juichen over de vijf extra ambulances die minister Klink Gelderland heeft beloofd. Die ambulances zouden ervoor moeten zorgen dat 97 procent van de inwoners binnen 12 minuten kan worden bereikt.
Volgens directeur Honig is het maar de vraag of de ambulances er wel echt komen. Ook is het onduidelijk of ze 24 uur per dag op de weg zijn of dat het om piketdiensten gaat.
Honig is vooral voorzichtig, omdat Gelderland-Zuid nog steeds wacht op zo'n 1 miljoen euro die Klink eerder toezegde.
http://www.omroepgelderland.nl/index.php?id=49955