Genoeg vrijwilligers bij drie Eper brandweerkorpsendoor Sanne Voets. donderdag 12 juni 2008 | 03:08 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 12 juni 2008 | 09:11
EPE - 'Bij de brandweer stappen de laatste tijd steeds meer vrijwilligers op'. Onlangs verscheen dit verontrustende bericht in het nieuws. Bij de brandweerkorpsen van de gemeente Epe valt dit echter flink mee. Wat de betrokkenen op dit moment vooral voor ogen hebben is een goede kazerne, een waar de brandweerauto's bijvoorbeeld normaal in passen.
De commandant van Epe, Voorst, Apeldoorn (EVA), Hilko Kruise, de plaatselijk commandant, Adriaan Westland en de commandant van het vrijwillige korps in Epe, Kedo Buitenkamp, vertellen over de situatie in de gemeente Epe.
"Het aantal vrijwilligers van korps Epe is nog nooit zo groot geweest als nu," vertelt Buitenkamp. In Epe zijn 24, in Vaassen 22 en in Oene 18 mensen actief.
,,Maar," zegt Kruise. ,,Beschikbaarheid is steeds moeilijker, dus er zijn ook meer vrijwilligers nodig. Het is tegenwoordig moeilijker om overdag tijdens het werk weg te komen."
De bezetting van de korpsen in de gemeente is op dit moment optimaal; driehonderd procent. "Voor de eerste uitruk heb je zes personen nodig. Dan eventueel twee personen een ondersteunend voertuig," vertelt Buitenkamp. En stel dat er in Epe te weinig mensen zijn, dan kunnen de andere korpsen bijspringen. Toch zijn er twee tot drie nieuwe vrijwilligers per jaar nodig. "Er zijn oudere vrijwilligers die er door leeftijd uit gaan."
Wat ook in het nieuws naar voren kwam:veel vrijwillige brandweermannen vinden dat ze overbelast raken door onder meer strengere opleidingseisen en meer oefeningen. "Het gaat volgens mij niet om de oefeningen, we zouden juist meer moeten oefenen. Maar de opleidingen zijn aan landelijke regels gebonden. En een groot gedeelte van de brandweer vindt dat de hoeveelheid zijn doel voorbij schiet. De opleidingen kosten veel tijd. Als je daar dan ook nog zit en je afvraagt wat je met al die theorie moet...," aldus Kruise.
Bovendien beweren vrijwilligers volgens de voorzitter van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) dat ze door de regionalisering van de brandweer hun invloed en zeggenschap kwijtraken. "Dat is bij ons juist niet het geval", zegt Buitenkamp. De korpsen in Epe, Voorst en Apeldoorn zitten sinds januari samen in een 'cluster'. "In totaal heeft EVA twintig vrijwillige korpsen. Veel van de korpsen zijn te klein om bepaalde zaken te realiseren. Zo hebben we nu samen de beschikking over een werkplaats. En leiden we samen op," vertelt Kruise. "Ik merk dat de vrijwilligers het juist prettig vinden dat ze daardoor kunnen rekenen op professionaliteit," aldus Buitenkamp.
Er zit één vrouw bij de vrijwillige brandweer, in Vaassen. Meer vrouwen zijn welkom, de ruim dertig jaar oude kazerne in Epe is hier echter niet op gebouwd. Er zijn geen gescheiden kleed- en doucheruimtes.
De kazerne zit als het ware in het gemeentehuis, aan de zijde van de Parkweg. Onder meer de arbo-eisen worden niet gehaald; de kwaliteit van de sanitaire voorzieningen is onvoldoende, de kanteldeuren zijn te zwaar en een deugdelijke rookgasafzuiging ontbreekt.
Ook is de kazerne niet geschikt voor de stalling van voertuigen die specifiek worden ingezet bij bosbrandbestrijding. Deze wagens worden volgend jaar samen met Apeldoorn aangeschaft. Die wagens zijn nog groter dan de huidige voertuigen, die er al niet zonder extra maatregelen in kunnen.
" We zijn nu aan het onderzoeken wat het beste is," vertelt Adriaan Westland. "Of hier uitbouwen, of een nieuwe locatie aan de Kweekweg, bij het nieuwe industrieterrein. Het gaat erom dat de we de aanrijtijden van acht minuten moeten blijven halen."
Of een welstandscommissie een grote uitbouw aan het gemeentehuis kan accepteren, Westland vraagt het zich af.
Maar er moet wat gebeuren. De Eper brandweer dient na het onderzoek een eigen voorkeursplan in. Hoeveel het gaat kosten? Dat is nog lang niet duidelijk. Het Eper collegebestuur moet in ieder geval over de brug komen.
Het brandweermuseum van Epe zou overigens ook best iets meer ruimte kunnen gebruiken. Er staan nu twee oude voertuigen in een brandweermuseum in Borculo.
Volgend jaar bestaat het vrijwillige korps in Epe 120 jaar. Misschien wordt dit wel gevierd. " Wat zou het mooi zijn als we dan ook een opening kunnen vieren...," besluiten de drie mannen.
Brandweer bijna 120 jaardonderdag 12 juni 2008 | 03:26
Volgend jaar bestaat het Eper brandweerkorps 120 jaar. De vrijwillige brandweer werd opgericht in juni 1889, uit onvrede met het toenmalige gemeentekorps, omdat deze slecht was uitgerust en hierdoor veel te laat water maakte.
Per 5 juli 1889 was het de eer aan Volkert Cats om als eerste opperbrandmeester van het vrijwillig brandweerkorps aan te treden.
De gemeente Epe had in die tijd dus twee brandweren. Een gemeentelijke en een vrijwillige. In plaats van een verbetering leverde dit eerder een verslechtering op. Door de onderlinge concurrentiestrijd gebeurde het maar al te vaak dat de beide korpsen de spuit op elkaar richtten in plaats van op de brand. In 1923 gingen beide korpsen op in één vrijwillig korps.
http://www.destentor.nl/regio/epevaassen/epe/3261920/Genoeg-vrijwilligers-bij-drie-Eper-brandweerkorpsen.ecehttp://www.destentor.nl/regio/epevaassen/epe/3262546/Brandweer-bijna-120-jaar.ece