http://www.ed.nl/regio/helmondregio/3182561/Oude-klooster-was-voor-andere-doelgroep.ece'Oude klooster was voor andere doelgroep'
door Johan Otten. dinsdag 27 mei 2008 | 17:47 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 27 mei 2008 | 18:51
http://www.ed.nl/multimedia/archive/00760/ED_SINTANTHONIUS_45_760759h.jpgEx-brandweercommandant Joop Zoutenbier in de smalle gang van het volgens hem brandgevaarlijke Huize Sint-Antonius. foto Jurriaan Balke
SOMEREN-EIND - Toen de gemeente Someren begin jaren negentig vergunningen afgaf voor het verbouwen en in gebruik nemen van Huize Sint-Antonius in Someren-Eind, was daar volgens burgemeester Veltman niets mis mee. "Omdat het gebouw toen bedoeld was voor mensen die een stuk mobieler waren dan de bewoners die er nu zitten.
Zie ook:
* 'Bij brand zitten we hier als ratten in de val'
Senioren weliswaar, maar nog redelijk goed ter been. Wij wisten niet dat er een andere doelgroep in is terechtgekomen."
Bewoners van het monumentale pand aan de Nieuwendijk hebben hun nood geklaagd over de huisvesting, die volgens hen op allerlei terreinen te kort schiet. Met name bij brand zouden ze in het pand groot gevaar lopen, maar de lijst met klachten is veel langer. Het gebouw wordt bij voorkeur verhuurd aan mensen met een zorgindicatie. Zo is ex-brandweercommandant Joop Zoutenbier, die de zaak in het openbaar aankaartte, gedeeltelijk verlamd.
Volgens de burgemeester is de gemeente inmiddels poolshoogte wezen nemen in het voormalige klooster en heeft ze al een aantal adviezen gegeven in de richting van woningcorporatie woCom, eigenaar van het pand. "We hebben ook contact gehad met de regionale brandweer om te kijken naar de brandveiligheid van het gebouw, hopelijk kan dat nog deze week worden onderzocht."
Will Smits, teammanager Wonen bij woCom, wijst erop dat het afgelopen jaar nog een inspectie heeft plaatsgevonden in Huize Sint-Antonius door een vertegenwoordiger van de gemeente. "De verbeterpunten die toen werden gesignaleerd zijn meteen opgepakt en we hebben daarna bericht gekregen dat het in orde was."
WoCom gaat wel serieus aan de slag met de klachten die nu naar voren zijn gebracht. Enkele aanpassingen waren volgens Smits al eerder uitgezet, zoals het plaatsen van elektrische deuren. "Helaas is dat door miscommunicatie even blijven liggen." Vrijdag wordt de klachtenlijst met de bewoners doorgenomen. Het gebouw moet goed in orde zijn, aldus de woordvoerder van woCom. Wel wordt er rekening mee gehouden dat het oude klooster in een gebied ligt waarvoor grootschalige vernieuwingsplannen in ontwikkeling zijn. Het kan nog wel even duren voor bekend is wat er precies gaat gebeuren.
WoCom gaat ook analyseren wie er in het huis verblijven en of het voor hen de komende jaren wel de meest geschikte woning is. Voor Smits is de kwestie een eye-opener om zorgvuldig te kijken naar andere locaties die door voorziene herontwikkeling misschien 'aan de aandacht zijn ontsnapt'.