Massale uitstroom dreigt bij vrijwillige brandweer
Schaalvergroting zorgt ervoor dat betrokkenheid verdwijnt
Als gemeentelijke korpsen worden ingekapseld door het regionale korps, dreigen vrijwillige brandweerlieden massaal weg te lopen.
In Nederland zijn 27.000 brandweerlieden, van wie ongeveer 22.000 vrijwilligers zijn. Deze vrijwilligers voelen zich verbonden met hun eigen stad of dorp, maar kunnen door de regionalisering en de daardoor ontstane schaalvergroting zeer tegen hun zin ook ingezet worden in andere plaatsen.
Als de vrijwillige brandweerlieden door de regionalisering weggaan, dreigen er grote gaten bij de brandweerkorpsen te ontstaan in de brandbestrijding en hulpverlening, met name bij grote rampen en crises. Leo Zaal van Twynstra Gudde en oud-politiecommissaris bij de Amsterdamse politie, die nu 12 van de 25 veiligheidsregio’s adviseert, waarschuwt voor de chaos die door de uitstroom bij de Nederlandse brandweer zal ontstaan.
PvdA-minister Ter Horst van binnenlandse zaken heeft een nieuwe Wet op de veiligheidsregio’s ter goedkeuring naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin staat dat de brandweer binnen de veiligheidsregio’s moet regionaliseren. Dat houdt in dat gemeentelijke korpsen worden ingekapseld door het al bestaande regionale korps. Het parlement beslist daar binnenkort over.
Volgens de minister kan er met een regionale samenwerking tussen politie, brandweer en medische hulpverleners beter gehandeld worden bij rampen als de vuurwerkramp in Enschede en de brand in Volendam, maar ook bij grote branden als die onlangs bij de Technische Universiteit in Delft. Binnen die veiligheidsregio’s worden duidelijke afspraken gemaakt tussen wie wat waar precies doet en wie waar de baas is. Volgens Zaal delven de kleine korpsen hierbij het onderspit vanwege hun kleinere omvang.
Bij deze regionalisering wordt voorbijgegaan aan de cultuurverschillen en de traditie van de vrijwillige brandweer. Iemand wordt vrijwilliger bij de brandweer om branden te blussen in de eigen stad of in het eigen dorp en niet om elders hulp te verlenen. Een lange traditie wordt hierdoor verbroken, aldus Zaal. De vrijwilligers uit een kleine gemeente worden bij zo’n fusie ook ingezet in de andere gemeenten binnen de veiligheidsregio. Cultuurverschil speelt hierbij een belangrijke rol, want een ’betrokken Westlander wil misschien helemaal geen brand blussen in het grote Den Haag, want daarvoor is hij geen vrijwilliger in zijn dorp geworden’.
De brandweerlieden hebben een vakvereniging voor vrijwilligers in de brandweer opgericht. Die moet in gesprek gaan met de verantwoordelijken: de verschillende overheden.
bron: trouw.nl