Kamers Orbis Medisch Centrum voldoen niet
De patiëntenkamers in het nieuwe ziekenhuis van Sittard-Geleen zijn niet in lijn met technische eisen. Zo ontberen de kamers aansluitpunten voor zuurstofapparaten. Slechts acht van de 350 kamers zouden volledig voldoen aan de technische standaard.
Geleen
Door Laurens Schellen en Serge Sekhuis
Een specialist en meerdere verpleegkundigen bevestigen onafhankelijk van elkaar de omissie, die vorige week tijdens een eerste proefdraaisessie in het nieuwe Orbis Medisch Centrum aan het licht kwam. "Men heeft klaarblijkelijk over het hoofd gezien dat elke kamer over dergelijke aansluitpunten dient te beschikken", zegt een van de bronnen. Het gevolg is dat die faciliteiten alsnog op zeer korte termijn in de patiëntenkamers moeten worden aangebracht. De extra kosten die daarmee zijn gemoeid, worden volgens welingelichte bronnen geraamd op 20.000 euro per kamer. Dat komt neer op een totaalbedrag van zeven miljoen euro.
Als mogelijke oorzaak voor het verzuim geven de Orbis-medewerkers aan dat de architect, aannemers en onderaannemers weinig tot geen ervaring zouden hebben met het bouwen van een nieuw ziekenhuis. Het is niet bekend wie verantwoordelijk is voor de fout en welke partij voor de meerkosten moet opdraaien. Orbis Medisch- en Zorgconcern was woensdag, ondanks herhaaldelijk aandringen, niet in staat om te reageren op de door medewerkers geconstateerde problemen.
Ook Jo Maes, directeur van het Huis voor de Zorg, zegt signalen te hebben ontvangen dat de technische infrastructuur in het nieuwe ziekenhuis niet in orde is. "Ik maak me ernstig zorgen over de mogelijke gevolgen voor de patiënt."
Financieringsproblemen
Wim Groot, hoogleraar economie van de gezondheidszorg aan de Universiteit Maastricht, verbaast zich vooral over "de wel zeer korte termijn" waarop Orbis alle technische en technologische voorzieningen denkt te kunnen implementeren en uitproberen.
"Tijdens een rondleiding door de nieuwbouw had ik al de indruk dat men zeer optimistisch was over de termijn waarop ze alles denken te kunnen regelen. Uit ervaring weet ik dat de realisatie en het testen van alle voorzieningen behoorlijk wat tijd vergen, meer dan vaak van tevoren wordt ingeschat. Ik heb sterk de indruk dat Orbis zich de implementatie van alle benodigde voorzieningen veel te rooskleurig heeft voorgesteld. Het is van het grootste belang dat alles honderd procent functioneert. Een ruwe schatting van mij is dat dit maanden duurt. Het lijkt me dan ook bijzonder krap en ambitieus om dat allemaal voor de geplande openingsdatum van 28 november klaar te spelen." Ook de Orbismedewerkers zeggen die kans minimaal te achten.
Ondertussen wordt in het Orbis Medisch Centrum nog hard gewerkt om de geplande opening door koningin Beatrix op 28 november te laten doorgaan. Niettemin oefent de bouwcombinatie Medical Park Sittard nog steeds het zogeheten retentierecht uit. Het betekent dat de combinatie, bestaande uit Ballast Nedam, Strukton Bouw & Vastgoed, Hurks van der Linden en GTI Zuidoost, het gebouw niet overdraagt aan Orbis zolang de financieringsproblemen niet zijn opgelost. Een woordvoerster van de bouwcombinatie bevestigde woensdagmiddag dat er in de situatie, die zich sinds vrijdag 5 september voordoet, nog steeds geen verandering is gekomen. Ze doet geen mededelingen over de hoogte van de betalingsachterstand. Volgens goed ingevoerde bronnen gaat het om een bedrag van zeker 30 tot 50 miljoen euro.
Orbis-bestuurders Ludo Jansen en Guus Broos hebben woensdag de hele dag met hun geldschieters Fortis Bank en ABN Amro vergaderd over een oplossing van hun conflict over de financiering van het nieuwe ziekenhuis. De bedoeling was later op de dag met een gezamenlijke verklaring naar buiten te komen, maar dat is niet gelukt. De partijen praten donderdag verder.
Vorige week maandag kondigde Orbis nog aan beide banken voor de rechter te zullen dagen. Het verwijt was dat ABN en Fortis zich niet zouden hebben gehouden aan een in juli 2004 gesloten financieringsarrangement van 370 miljoen euro. De banken zeggen zich wel deglijk aan hun afspraak te hebben gehouden en 242 miljoen te hebben verstrekt. Tot woensdagavond had zowel ABN als Fortis nog geen dagvaarding ontvangen. Insiders houden er rekening mee dat de uitkomst van het overleg zal zijn dat Orbis het geding intrekt.
Gepubliceerd op: 18.09.08 05:00
www.limburger.nl