Opheffing brandweerduikteams

Auteur Topic: Opheffing brandweerduikteams  (gelezen 252074 keer)

0 gebruikers (en 8 gasten bekijken dit topic.

Koos Grandioos

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 613
Reactie #130 Gepost op: 17 december 2010, 21:56:49
Einde voor brandweerduiken in VNOG
Door: de Redactie op 17-12-2010, 21:48

APELDOORN – De duikteams van de brandweer in Borculo en Gendringen worden opgeheven. Ook valt het doek voor de andere duikteams in de veiligheidsregio. Dat besloot het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland in de vergadering van afgelopen donderdag.

Daar namen de burgemeesters van de regiogemeenten zich voor om van ‘reddend en bergend’ duiken over te gaan naar ‘oppervlakte- en grijpredding’. Het duiken zoals het nu is ingericht, is daarmee geen taak meer van de Veiligheidsregio.

Clustercommandant Hilbrand Meijer van de Brandweer Achterhoek Oost heeft donderdagavond op een ‘emotionele bijeenkomst’ de duikers ingelicht. “Ik begrijp de emoties, want ik ben zelf ook jaren duiker geweest, maar ik begrijp het besluit van het bestuur ook.”

Al eerder had het bestuur besloten om alleen nog te spreken over ‘bergend’ duiken. Uit diverse (nationale) onderzoeken blijkt immers dat de duikteams vrijwel nooit op tijd kunnen zijn om een reële kans te hebben iemand levend uit het water te halen. Van redding is dan al geen sprake meer. Bovendien worden er steeds strengere opleidings- en veiligheidseisen aan de duikers gesteld en kost het in stand houden van duikploegen steeds meer geld.

In het brandweercluster IJsselstreek (Brummen, Lochem en Zutphen) is inmiddels een steunpunt oppervlakte- en grijpredding ingericht. De middelen voor grijpredding horen bij de vaste uitrusting van een tankautospuit (brandweerauto), de middelen voor oppervlakteredding worden op een aantal tankautospuiten daaraan toegevoegd. Daardoor kunnen de hulpverleners veel eerder op de plaats van het ongeval zijn. De opgedane ervaringen met grijp- en oppervlakteredding zijn uitermate positief. De komende tijd zal onderzocht worden bij welke brandweerposten in de regio dergelijke steunpunten het meest effectief gestationeerd kunnen worden.

http://gelrenieuws.nl/2010/12/einde-voor-brandweerduiken-in-vnog.html
Verbeter de wereld, begin bij je zelf!


Cobra4

  • Ploegleider BHV, CBRN instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,476
Reactie #131 Gepost op: 2 januari 2011, 08:15:37
p2kflex
08:13:57 02-01-11GROUP-1DE WO13.1 IS VOOR ALTIJD BUITEN DIENST. ZIJ WORDEN NAMENS DE MKB BEDANKT VOOR HUN JAREN LANGEN TROUWE INZET.
1400100BRW Waterweg (OvD - OD 10.1)
1400136BRW Waterweg (Vlaardingen) (Kazernealarm)
1400141BRW Waterweg (Schiedam) (Kazernealarm)
1400331BRW Rijnmond Oost (Capelle a/d IJssel) (Kazernealarm)
1400441BRW Rijnmond Zuid (Mijnsherenlaan) (Kazernealarm)
1400619BRW Voorne-Putten (?)
1400622BRW Voorne-Putten (Hellevoetsluis) (Commando)
1400637BRW Voorne-Putten (Brielle) (Duikploegleider)
1400651BRW Voorne-Putten (Spijkenisse) (Kazernealarm)
1400926Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (SO 90.1 Alarmcode)


brwnbl

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 504
  • HV geïnteresseerd
Reactie #132 Gepost op: 24 januari 2011, 16:30:59
p2kflex
15:59:57 24-01-11-ALPHA-Voor de allerlaaste keer gaan de pagers voor de Duikers Zwijndrechtse Waard. Namens de GMC Zuid-Holland Zuid en het Management Team Brandweer bedankt voor jullie jarenlange inzet.#BZW-ZDT-Duikers
1405365BRW Zwijndrechtse Waard (Zwijndrecht) (Duikers)


Guppie3335

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,143
Reactie #133 Gepost op: 24 januari 2011, 21:32:22
24-01-11 Duikteams Zwijndrecht en Gorinchem opgeheven        
Geschreven door Stephan    
maandag, 24 januari 2011 16:30  
Zuid-Holland-Zuid - Vanaf maandag 24 januari 2011 is het duikteam van Zwijndrecht onvrijwillig buitendienst. Dit als gevolg van bezuinigingsmaatregelen van de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid. Ook het team van Gorinchem wordt opgeheven. Wanneer dit team officieel stopt is nog niet bekend. Het Zwijndrechtse duikteam is ruim 30 jaar actief geweest.
De duikers van post Zwijndrecht beschikken over een waterongevallenvoertuig. Wat hiermee gaat gebeuren is nog onbekend. Om geoefend te blijven en aan de gestelde eisen te voldoen had Zwijndrecht minimaal iedere 2 weken een oefening deze werden gehouden op de dinsdagavond en zaterdagochtend. Daarnaast gingen zij veel de regio in om te oefenen met de omliggende korpsen. In 2009 rukte het duikteam 24 keer uit, en in 2010 35 keer dit jaar staat de teller al op 1 . Dit varieerde van hulpverlening aan een dier in nood, drenkelingen en auto’s te water en het bergen ervan.

Het enige duikteam van Zuid-Holland-Zuid wat nog in dienst blijft, is dat van Dordrecht. Voorlopig kan een klein deel van de duiktaken hier door worden opgevangen. Ook dit team is verbijsterd door het besluit wat er genomen is. Aangezien de brandweerzorg in Zuid-Holland-Zuid aanzienlijk verslechterd. In geval van nood moet de regio bijstand vragen aan de teams van Spijkenisse of Mijnsherenlaan van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Deze teams hebben een aanzienlijk langen aanrijdtijd van minimaal 20 min. (Mijnsherenlaan) en 35 min. (Spijkenisse). Waarschijnlijk verdwijnen deze 2 teams ook ik de komende 2 jaar.

Wat er gaat gebeuren met het huidige voertuig de WO167 is onduidelijk.


Feder

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 854
Reactie #134 Gepost op: 26 januari 2011, 11:43:45
Ergens wel begrijpelijk dat duikteams worden opgeheven. Het aantal levens dat wordt gered is laag, terwijl de kosten van het instandhouden van een duikteam behoorlijk groot zijn. Volgens mij loont het alleen nog om duikteams te handhaven in gebieden waar veel mensen een bovengemiddeld risico lopen op een waterongeluk, en waar het duikteam heel snel ter plaatse kan zijn. Oftewel; in grote steden/stedelijke gebieden met veel grachten, kanalen, meren enz. Dan kom je al snel bij beroepsbrandweerkorpsen in waterrijke grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Leeuwarden, Utrecht enz. In heel bijzondere gevallen zullen reddingen ook levensreddend kunnen zijn als het duikteam na een half uur ter plaatse komt, maar dan gaat het echt om uitzonderingen. Mogelijk kan een duikteam van het nabijgelegen beroepsbrandweerkorps dan nog levensreddend optreden.

De beschikbaarheid van een duikteam zou je misschien kunnen vergelijken met de beschikbaarheid van een ladderwagen/hoogwerker in een kleine plaats met slechts 1 hoog gebouw. Je zou kunnen stellen dat het brandweerkorps van die plaats een redvoertuig moet hebben voor het geval er brand uitbreekt in dat hoge gebouw, en bewoners alleen nog via een redvoertuig gered kunnen worden. Maar als er jaren lang geen brand uitbreekt in dat hoge gebouw en door het redvoertuig nog geen leven is gered, is het dan noodzakelijk dat de brandweer van dat plaatsje beschikt over een duur redvoertuig?

Toch kan ik me heel goed voorstellen dat mensen zeggen dat elk gered leven er eentje is, en dat er dus veel geld nodig is om overal in het land duikteams operationeel te houden. Maar hoe ver wil je gaan om levens te redden? Wie wil dat levens worden gered zou zich volgens mij veel beter kunnen inspannen om te pleiten voor andere levensreddende maatregelen. Begin een actie om alle fietsers een helm te laten dragen. Pleit voor een verbod op snackbars. Of steun een rookverbod in de horeca. Per jaar sterven in Nederland 20.000 mensen vroeger dan nodig, door de gezondheidsschade die ze oplopen door te roken. En hoewel iedereen weet hoe schadelijk roken is, beginnen jongeren er nog steeds aan. Vooral tijdens uitgaan leren jongeren te roken. In de horeca krijgen ze immers alle gelegenheid om aan hun verslaving te beginnen. Zou de overheid de horeca rookvrij maken dan zouden elk jaar duizenden jongeren niet verslaafd raken aan roken. Uiteindelijk kan je daardoor veel meer levensjaren redden dan wanneer je in heel Nederland duikteams paraat hebt staan. (Even voor de duidelijkheid: ik wil beslist geen discussie beginnen over het rookverbod, maar ik gebruik dit voorbeeld slechts om te laten zien dat het redden van levens ook op andere manieren kan, dat die manieren soms veel goedkoper zijn en dat die een veel groter effect hebben als je kijkt naar het aantal levensjaren dat wordt gered.)


erik 67

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,622
  • Dit forum is het helemaal !
Reactie #135 Gepost op: 8 februari 2011, 07:49:28
Opheffen duikploeg emotionele beslissing
dinsdag 08 februari 2011 | 07:00

  
APELDOORN - ,,Als volgende week iemand het kanaal in rijdt krijg je natuurlijk de reactie 'die had gered kunnen worden'. Maar dat weet je niet'', zegt commandant Michiel Verlinden van de brandweer Epe, Voorst en Apeldoorn. ,,Voor hetzelfde geld was die persoon ook met reddend duiken al hersendood in een ambulance terechtgekomen.

Daadwerkelijke reddingen zijn er echt sporadisch.''

Verlinden wijst erop dat door eerdere besluiten in de praktijk al niet meer de hele regio gedekt was door reddend duikers. ,,Je hebt een beperkte schaal waarin je effectief bent: door rijtijd wordt de kans op redding steeds kleiner. Theoretisch kan je iemand nog redden tot een uur na het moment dat diegene onder water raakt. Er zijn gevallen bekend waarin iemand na drie kwartier nog zonder lichamelijke schade uit het water werd gehaald, en kon verder leven. Maar je moet je realiseren dat dat echt uitzonderingen zijn. In de praktijk is het in de meeste gevallen zo dat mensen na een aantal minuten in de problemen komen. Het hart krijgt geen zuurstof meer en dan heb je minimaal een beschadiging. In veel gevallen overleef je het niet.''

Bij de duikers van het Apeldoornse korps is er niet alleen begrip voor de maatregel. Verlinden kan zich dat voorstellen. ,,Het is logisch dat er emotie bij zo'n beslissing komt kijken. Het voelt voor sommigen niet lekker dat ze een taak kwijtraken waarvoor ze jarenlang hebben getraind en zeer gemotiveerd zijn. Dat wringt. De brandweer is bij uitstek een groep hulpverleners die altijd zullen zeggen: wij komen je redden als het nodig is, we doen ongeveer alles wat er voor nodig is. De keerzijde daarvan is echter dat we af en toe wel een heel grote broek aantrekken. Je moet weten wat je doet, de eigen veiligheid is altijd van groot belang. Dat geldt al helemaal voor duiken: als je het niet goed meer kan doen, omdat je bijvoorbeeld niet de middelen hebt om voldoende te trainen, moet je er niet aan beginnen. Dan gaat dat à la minute ten koste van veiligheid. En dat is onbespreekbaar. Zoiets kan je niet in stand houden door het 'een beetje minder' te gaan doen.''

Nog niet duidelijk is hoe voortaan het bergend duiken wordt uitgevoerd: het naar boven brengen van overleden mensen, dieren of voorwerpen. De brandweer bekijkt de komende tijd of daarvoor defensie of het korps landelijke politiediensten kan worden ingeschakeld.

http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/8109229/Opheffen-duikploeg-emotionele-beslissing.ece


erik 67

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,622
  • Dit forum is het helemaal !
Reactie #136 Gepost op: 8 februari 2011, 07:54:30
Geen redding uit gezonken voertuig

door Johannes Rutgers. dinsdag 08 februari 2011 | 07:00

APELDOORN - Mensen die bij een ongeluk onder water belanden en zichzelf daar niet meer uit kunnen helpen, hebben voortaan een ernstig probleem.

De Apeldoornse brandweer is er namelijk niet meer op toegerust om in zo'n geval iemand te redden.

Tot dit jaar kende de brandweer een speciale ploeg duikers die onder meer getraind was in het reddend duiken. Uit kostenoverweging is besloten daarmee te stoppen: in de praktijk werd - in heel Nederland - zelden van iemand op die manier het leven gered.

De brandweer zoekt naar nieuwe manieren van werken en naar besparingen. Daarbij wordt meer dan voorheen een risico-inschatting gemaakt, zo gaf commandant Michiel Verlinden vorig jaar al aan in deze krant. Het stoppen met het reddend duiken is daar nu een gevolg van. De burgemeesters van de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland hebben besloten dat de kleine kans dat die werkwijze zich bewijst in de praktijk, niet opweegt tegen de kosten die ervoor gemaakt worden. Om reddend duiken te beheersen is namelijk veel training nodig, zegt Verlinden. De eisen daaraan gaan zelfs nog omhoog, met het oog op de veiligheid van de duikers. Er zitten namelijk grote risico's aan de techniek.

Vanaf nu gaan brandweermedewerkers zich bekwamen in zogenoemde grijp- en oppervlakteredding. Daarbij gaat een hulpverlener het water in, daarbij gezekerd via een lijn naar de oever. Als een slachtoffer ver weg ligt, kan er gebruik worden gemaakt van een 'board' (een 'plank' om mee te drijven). Zoals de naam van de techniek al aangeeft, gaat de brandweermedewerker daarbij niet onder water. Het gevolg daarvan is, erkent Verlinden, dat wie bijvoorbeeld met zijn auto in het kanaal rijdt en daar zelf niet uitkomt, in feite aan z'n lot is overgeleverd.

http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/8109190/Geen-redding-uit-gezonken-voertuig.ece


JAB

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 314
Reactie #137 Gepost op: 8 februari 2011, 13:15:34
Ik hoop dat de heer Verlinden bereid is om bij de eerstvolgende duikuitruk mee te gaan. (Uiteraard ook alle andere commandanten en beleidsmakers die dezelfde beslissing namen) En dat hij de omstanders te woord wil staan, vooral degenen die al een reddingspoging gedaan hebben om iemand uit een auto te halen die zojuist onder water is verdwenen. Nog nooit van een luchtbel gehoord waardoor een inzittende enkele minuten meer heeft dan bijv. een fietser? Het is altijd beter een poging of een redding te doen en iemand na alle medische hulp te "laten" overlijden. Veel beter te verwerken dan het beruchte spreekwoord: We stonden erbij en we keken er naar" Zal dat het standaard  Nader Bericht worden bij waterincidenten? En hoe meer duikteams er verdwijnen, hoe minder kans op succes voor de overblijvende die rijafstanden af te leggen hebben waar bestuurlijk- en brandweer Nederland zich voor moet schamen! Wat een geld gaat er naar de rampenbestreijding / grootschalige voorbereiding voor anderssoortige incidenten die ook maar een enkele keer per jaar voorkomen. Maar dat kan wel!  Waarom niet toewerken naar standaard duikers die dit als enige taak uitvoeren in het korps. Kan daar alle oefentijd aan besteed worden. Denk aan Rotterdam waar jaren geleden het duiken werd opgeofferd aan de bezuinigingen en na 10 jaar weer opgericht moest worden. Weg alle ervaring van duikers en instructeurs (waren er sowieso niet meer) Ik denk aan een uitspraak van een oud defensieofficier m.b.t. bezuinigingen. De politiek wil bijv een compleet tankbataljon opheffen. Komt het politiek niet goed uit dan richten we dat na 5 jaar weer op. Ja, en de investeringen zijn dan een veelvoud van de kosten die een instandhouding zouden hebben gevraagd. Waar gaan we heen in dit land? Cynisch bedoeld maar ik vraag me af hoe de burgemeester of commandant zal reageren als zijn/haar geliefde het water inrijdt en verdrinkt terwijl de duikers de week ervoor zijn gestopt. Kan men dat dan accepteren onder het motto: Dat zijn nu eenmaal de regels?  :'(


vesalius

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,506
Reactie #138 Gepost op: 8 februari 2011, 13:53:52
Ik hoop dat de heer Verlinden bereid is om bij de eerstvolgende duikuitruk mee te gaan. (Uiteraard ook alle andere commandanten en beleidsmakers die dezelfde beslissing namen) En dat hij de omstanders te woord wil staan,

<knip>lap tekst met emotionele argumenten</knip>


Laat hij eerder aan alle omstanders bij vorige inzetten duidelijk maken waarom er pas sinds heel kort wordt geïnvesteerd in een fijnmaziger netwerk voor oppervlakteredding waarbij de daadwerkelijk als eerste ter plaats zijnde hulpverleners actie kunnen ondernemen in plaats van te wachten op het duikteam wat toch altijd te laat komt.  :'(

Laat hij daarna uitleggen aan de nabestaanden van omgekomen brandweerduikers hoe het te verantwoorden is dat zij omgekomen zijn terwijl al jaren bekend is dat zij niet reddend functioneren maar slechts bergend.

Mocht je het niet met me eens zijn noem dan één voorbeeld uit de afgelopen 5 jaar waarbij door de inzet van brandweerduikers daadwerkelijk een leven gered is wat niet gered had kunnen worden door goed uitgeruste oppervlaktereddingsteams?


JAB

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 314
Reactie #139 Gepost op: 8 februari 2011, 15:50:57
Ik begrijp jouw rekenkundige argument wel maar ga uit van een andere benadering. ELKE hulpverlenende dienst dient NIET achteraf te bepalen of een inzet succesvol was en op basis daarvan de keuze wel-of niet ter plaatse gaan, welke middelen beschikbaar te hebben, te laten bepalen. In geval van waterincidenten behoort men WEL maximaal in te zetten en ook de medische tak de kans te geven. Ook daar is veel verbeterd in behandelmogelijkheden.

Jouw redenering zou bij de ambulancediensten betekenen dat bij een melding van een reanimatie in een dorp op 10 km. afstand er maar geen ambulance meer moet komen. De overlevingskans is toch erg laag. Alleen als men zeker weet dat er goed wordt gereanimeerd en een AED wordt gebruikt wil de ambulancedienst nog wel komen. Dan is er meer kans op overleven.

De politie hoeft niet meer op een melding van een overval af te gaan. De overvallers zijn toch al weg en aangifte kan de volgende dag gedaan worden op het bureau of via Internet.

Wil je die kant op??? Dan ben je geen echte hulpverlener of je bent teveel in cijfers gaan denken en niet in kansen voor de betrokkenen. Ik hoop met beide argumenten ongelijk te hebben, laat dat duidelijk zijn.

Ik ga er nog steeds voor, ook al weet ik uit ervaring dat bij een auto onder water er weinig kans is. En uit beroepservaring (ambulance) dat een reanimatie die pas na 10 minuten wordt gestart weinig kans meer heeft. Maar die luchtbel in die auto, weet je?? En dat hele langzame hartritme wat niet meer door een leek herkend wordt maar nog net de hersens van een beetje O2 voorziet, en/of de goede BLS, waardoor de reanimatie toch weleens lukt, daar ga je voor!

Gaat de brandweer ook niet meer naar een woningbrand als bekend is dat er mensen zitten opgesloten in een brandende slaapkamer? Onder de noemer dat ze toch waarschijnlijk al verbrande longen hebben en het niet overleven zullen? NEE, dat bepaal je pas ter plaatse of ze nog te redden zijn, niet vooraf!

Ben wel met je eens dat eerst de oppervlakteredding moet worden opgezet en geoefend voordat de duikteams worden opgeheven. Dan nog blijven er inzetten over waarbij de redder kopje-onder zal moeten. Dat blijft dus een duiker en geen oppervlakteredder.

Dat er duikers zijn omgekomen bij hun werk blijft een enorm drama. Maar dat kan niet wegnemen dat men er voor gekozen heeft, net als de militairen tegenwoordig, en dat men ook weet / accepteert dat er een kans is op een ongeval. De duikers die ik ken hebben nooit naar aanleiding van een omgekomen collega de keus gemaakt te stoppen omdat er toch nooit iemand te redden valt. Men is zich wel bewust van de gevaren en oefent liever vaker op noodsituaties dan beslissen te stoppen. Die beslissing is zover ik weet nooit door de duikteams zelf genomen. Het is ze van bovenaf opgelegd.