Opheffing brandweerduikteams

Auteur Topic: Opheffing brandweerduikteams  (gelezen 252163 keer)

0 gebruikers (en 5 gasten bekijken dit topic.

Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #40 Gepost op: 5 april 2004, 23:03:47
Uiteraard weet ik dat terneuzen over meerdere posten beschikt. Maar ik zat even te brainstormen en ik denk dat de problematiek m.b.t. het overdag beschikbaar hebben van vrijwilligers in de kleine kernen net zo rampzalig is als in onze regio. En dan hebben we het over de normale brandweertaken. Vandaar dat ik er maar vanuit ga dat ook de duikers in Terneuzen zullen komen.

Aangezien niet iedereen geschikt is als duiker, en je toch minimaal 4 duikers, een chauffeur en een duikploegleider nodig heb leg je een grote belasting op je post. Ook in onze regio is dat voor de zelfs grote vrijwillige korpsen een probleem. Jaren lang willen ze alles zelf proberen te doen tot dat er een melding komt en dan vragen ze bijstand omdat ze geen voldoende bezetting hebben. Laat staan in de zomerperiode.... Daar scoor je geen punten mee (althans niet bij ons) en er werden dan ook een paar pittige vragen gesteld aan het betreffende korps.

Als je zo'n duikteam dan, ik noem maar iets, in sas van gent zet moet je dat ook 24-uur per dag, 7 dagen per week en 52 weken per jaar kunnen waarborgen want daar heeft de burger recht op. En dan niet in de zomervakantie zeggen sorrie we komen niet want onze duikers zijn met vakantie. Maar dat is mijn visie daar op....... ;D

Zodoende ligt het mij voor de hand dat Terneuzen de voorkeur krijgt. Alleen mijn vraag rees dus op: hoe gaan ze dat allemaal goed beoefenen. Zoals tunnelbrandbestrijding, normale brandbestrijding/hulpverlening, OGS, duiken en wat doen jullie nog meer...... :P Dat wordt wat veel op den duur of niet. Ik meen me een discussie te kunnen herinneren waarin dit al werd aangegeven....?


firemanr

  • Gast
Reactie #41 Gepost op: 5 april 2004, 23:05:32
Ik weet wel dat ik er niet meer aan mee ga doen, dan ben ik tenminste toch nog eens 1 dag thuis..... ::) ;D


Erik

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,064
    • Brandweer Goes
Reactie #42 Gepost op: 6 april 2004, 09:37:26
Ook in Goes hebben we een duikteam, een gaspakkenteam, een team grootschalige technische hulpverlening en een wvd-team paraat. Daarbij komen uiteraard ook nog eens de 'normale' brandweertaken.

Het wvd-team wordt geleverd door de buitenpost Wolphaartsdijk, de overige drie teams door de hoofdpost Goes.
De vrijwilligers op de hoofdpost Goes
MOETEN een keuze maken voor één van de drie specialismen. Daarmee wordt voorkomen dat een vrijwilliger op een gegeven moment twee of drie specialistische taken uitvoert. Alle 45 vrijwilligers draaien dus mee in één van de drie specialistenteams. Daarmee blijft ook de opleidings- en oefendruk op de vrijwilligers overzichtelijk en gelijkmatig verspreid.

De ervaringen hiermee zijn goed. Daarbij moet aangetekend worden dat het aantal uitrukken voor de specialistenteams redelijk binnen proporties blijft in een rustige regio als de onze.....

Gr
Erik


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #43 Gepost op: 6 april 2004, 18:29:31
Ik weet wel dat ik er niet meer aan mee ga doen, dan ben ik tenminste toch nog eens 1 dag thuis..... ::) ;D
of ben je bang voor natte voeten ;D ;D


firemanr

  • Gast
Reactie #44 Gepost op: 7 april 2004, 12:43:27
Heb natte voeten genoeg gehad....Ben tenslotte ook nog 3* sportduiker.... ;D ;D

Maar heb het idee dat je op dit moment je bed wel op de kazerne kunt zetten, met allerlei dingen die je VERPLICHT bent om te doen en de dingen die je vrijwillig doet..... ;)


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #45 Gepost op: 7 april 2004, 17:02:50
Heb natte voeten genoeg gehad....Ben tenslotte ook nog 3* sportduiker.... ;D ;D

Maar heb het idee dat je op dit moment je bed wel op de kazerne kunt zetten, met allerlei dingen die je VERPLICHT bent om te doen en de dingen die je vrijwillig doet..... ;)
mnja,dat is een ding wat heel zeker is


Blik

  • Gast
Reactie #46 Gepost op: 3 augustus 2004, 22:36:29
De gemeente Schouwen-Duiveland gaat
mee betalen aan speciale duikteams uit
Goes. In januari heeft de gemeente de
eigen duikteams voor calamiteiten
afgeschaft. Die duikploeg kon worden
opgeroepen bij ongelukken onder water.
Maar om kosten te besparen schrapte de
gemeente de duikploeg.

Schouwen heeft besloten toch mee te
betalen aan duikers uit Goes, zodat
zij bij een calamiteit hulp kunnen
verlenen. Het gaat om een jaarlijkse
bijdrage van ongeveer 3000 euro tot
2007
( Bron Omroep Zeeland )


Christian

  • Eerste hulpverlener | instructeur BLS/AED | verpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,440
Reactie #47 Gepost op: 3 augustus 2004, 23:37:23
Dus ze betalen alleen voor berging van slachtoffers... 8)
Als een gemeente niet wil meebetalen, wordt er dan in die gemeente niet gedoken? Lijkt me stug, maar je weet nooit.

Christian


Erik

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,064
    • Brandweer Goes
Reactie #48 Gepost op: 4 augustus 2004, 07:26:56
Dus ze betalen alleen voor berging van slachtoffers... 8)
Als een gemeente niet wil meebetalen, wordt er dan in die gemeente niet gedoken? Lijkt me stug, maar je weet nooit.

Christian

Tuurlijk niet. Dit is een formele kwestie, niets anders. En een niet meer dan logische formele kwestie mijns inziens, want het in stand houden van een duikteam kost klauwen vol met geld. Het is dan ook niet meer dan normaal dat buurgemeenten die zelf niet over deze voorziening beschikken maar er wel gebruik van kunnen maken er aan meebetalen. Dit gaat volgens mij echter om jaarlijkse exploitatiekosten van het team.
Eigenlijk zou men ook mee moeten betalen aan bijvoorbeeld het nieuwe voertuig van het duikteam.

Maar dat is mijn persoonlijke mening :-)

Gr
Erik


Lamper

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 35
    • Brandweer Yerseke
Reactie #49 Gepost op: 4 augustus 2004, 08:19:36
Schouwen doet beroep op duikers Goese brandweer
door Ali Pankow

ZIERIKZEE - De gemeente Schouwen-Duiveland gaat een beroep doen op het duikteam van de brandweer in Goes. Met het opheffen van de drie eigen duikteams van de vrijwillige brandweer begin dit jaar is op Schouwen-Duiveland een leemte ontstaan in de hulpverlening.


Het daadwerkelijk inzetten op of in het water van duikers van de brandweer behoort niet tot de basiszorg, maar dient wel op een of andere manier geregeld te zijn. Dat heeft consequenties voor de gemeente Schouwen-Duiveland. Om een garantie te krijgen dat de duikers ook werkelijk mogen komen, dient de gemeente een overeenkomst aan te gaan met een of meer buurgemeenten. In de Bevelanden bestaat een dergelijke regeling. De gemeente Goes levert onder voorwaarden duikers aan de omliggende gemeenten Borsele, Kapelle, Reimerswaal en Noord-Beveland.

De gemeente Schouwen-Duiveland doet nu slechts op basis van een mondelinge toezegging mee met deze regeling. De duikers uit Goes zijn inmiddels ook al actief geweest in deze regio. Om op die hulp te kunnen blijven rekenen moet de overeenkomst nu worden bekrachtigd en de jaarlijkse bijdrage van circa 3200 euro worden betaald. Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor daarmee akkoord te gaan.

Het besluit tot opheffing van de eigen duikteams in Bruinisse, Zierikzee en Brouwershaven kwam vorig jaar hard aan bij de betrokken brandweerlieden. De duikploegen waren in 1996 opgericht nadat in Bruinisse een auto te water was geraakt en de inzittende verdronk tijdens het wachten op de duikploeg uit Goes. De brandweerlieden van Schouwen-Duiveland moesten machteloos toezien.

In snel tempo werden toen duikploegen geformeerd, duikers opgeleid en materialen aangekocht. De praktijk wees uit dat gemiddeld twee é drie keer per jaar een beroep werd gedaan op de brandweerduikers. Volgens het gemeentebestuur staat dat niet in verhouding met de kosten. De regels voor duikteams van de brandweer zijn inmiddels flink aangescherpt. Om daaraan te kunnen voldoen zou de gemeente structureel ruim 30.000 euro hebben moeten investeren. Daar heeft de gemeente niet voor gekozen. In de visie van B en W hield de noodgedwongen opheffing van de duikteams een ’verantwoord risico’ in.

Ook brandweercommandant F. Pijnenborgh was weliswaar niet zo blij met de keuze van het gemeentebestuur, maar zei er wel mee te kunnen leven. Temeer daar de brandweerduikploegen tot nu toe alleen waren uitgerukt voor bergingswerk. Bovendien kan in deze regio ook een beroep worden gedaan op reddingsbrigades en de KNRM.

(Bron PZC 4 aug 04)