Zal jou vragen ook weer proberen te beantwoorde Breathe.
De rapporten moesten voor zover ik weet worden ingeleverd bij het NIFV, in ieder geval een overkoepelende organisatie.
In de regio's is diversen malen gevraagd om reddingen (met hartslag de ambu in) te registreren.
Maar gaat het hier echt om aantallen, dus hoeveel doden moeten er vallen voordat een duikteam gerechtvaardigd is? Stel dat het om jou familie gaat? Lapmiddel in deze context is wat mij betreft niet gepast.
Ik neem verder aan dat je gezien je onderschrift op de hoogte bent van het gouden uur wat de medische wereld hanteert?
Wanneer stoppen jullie bij de reddingsbrigade met een reanimatie, na hoeveel tijd, denk je na 20 minuten het is nu over?
Ik denk juist dat er net zoveel doden vallen met of zonder duikteam. Ik begrijp gewoon dat als er bezuinigd moet worden (en ja ik vindt ook dat ze dit eerst in de top moeten doen en dan op de werkvloer) dat er gekeken wordt naar wat levert het nu op. En dan denk ik (helaas nog steeds niets met cijfers kunnen vinden) gezien verhalen van duikers en berichten die je op internet leest dat een duikteam bijna geen reddingen doet. En ja ik kijk er nu heel zakelijk tegen aan maar waar geld in om gaat moet je zakelijk kijken. We leven in een waterrijk land en je hebt dus wel is kans dat er iemand overlijdt door water. En ja dat is hard maar wel reeël.
Leggen de bal even terug, dus jullie gaan niet meer zoeken als er een persoon onderwater is verdwenen als jullie een shift als reddingsbrigade draaien? Ik neem aan dat jullie gewoon doorzoeken binnen een redelijke tijd (gouden uur) en totdat de ambu/arts heeft geconstateerd dat het SO indien gevonden overleden is?
Dat geldt dus voor de brandweer ook, die tijden zeggen pas wat als je aanrijdtijden krijgt die niet meer realistisch zijn op overleving, ga je duikteams wegbezuinigen dan gaan er meer gebieden zijn waar je als je te water gaat en in de problemen komt gewoon overlijdt.
Enig idee wat de brandweer de burger kost? Laatste rapport wat ik voorbij zag komen 65 euro per persoon per jaar, moet je eens kijken wat je daarvoor kunt krijgen als je in nood bent!
Met een grijpredding als je op diepte een probleem hebt kom je er niet, hoe diep ga je met een grijpredding wat is reeel? Waden, grijpredding indien toepasbaar, helemaal goed, maar ken je grenzen.
Wat betreft het bergen van die scootmobiel, ik begrijp ook niet waarom die duikers niet even de scootmobiel hebben opgedoken, had wat mij betreft gekund met het oog op milieu vervuiling.
Hoe hebben jullie die scootmobiel opgedoken, door er vanaf de kant in te springen of is het duiken bedoelt als het maken van een hoekduik of iets dergelijks?
Ik noem het wegbezuinigd omdat het hier puur om de centen gaat, men vindt het duiken te duur geworden om ze geoefend en getraind te houden, we zitten immers in een tijd waar bezuinigd wordt, dus worden die keuzes op die manier gemaakt. Men zal voor de vorm de overlevingskans noemen, maar dan meer om de bezuiniging nog meer te rechtvaardigen.
natuurlijk gaan wij wel zoeken
want als ik een shift draai ben ik ter plaatsen, ben ik geen aanrijd tijd meer kwijt, hoef ik er niet speciaal voor te komen. Ook zijn de duikers bij ons niet inzetbaar voor de reddingsbrigade, dit is een tak van sport die binnen de vereniging wordt beoeffend maar puur als hobby. Wij doen dus infeite alleen maar grijpreddingen. Om gelijk een andere allinea van je aan te halen. Grijpreddingen doe je in feite tot waar je
veilig kan staan (diepte) of wat zwemmend
veilig te doen is. Bij een reanimatie mag ik pas stoppen als een arst/verpleegkundige aangeeft dat het geen nut meer heeft of het hoofd van de romp gescheiden is
Kosten van €65,- per jaar vallen mij alles mee, zou zelfs hoger mogen zijn voor alles wat er voor geboden wordt.
Scootmobiel is door de "hobby" duikers (hebben een paar beroepsduikers binnen onze vereniging) met perslucht uit het water gehaald. Te water gingen ze via een boot die daar vlakbij lag en dan naar de locatie gezwommen.
Dan snap ik jou term van bezuiniging, vandaar dat ik hem zelf nu ook gebruik
Voorbeelden van auto's die op de luchtbel nog enkele tientallen meters met de stroming doorvaren of juist door de snelheid, ook meegekregen?
Ik heb idd geen cijfers tot mijn beschikking maar ik heb meerdere succesvolle reddingen meegemaakt, probleem is dat de brandweer daar ook niet altijd mee te koop loopt, want het is immers je werk.
Dat is slecht van de brandweer, die informatie voorziening moet beter, want ook successen moet je delen.
Ik begrijp ook niet waarom je perse de exacte aantallen wilt, is het bij 10 reddingen per jaar of bij 5 rendabel? Wanneer wel of niet?
Weer even vertalen naar jou tak van sport, de reddingsbrigade is een kei in het in de media brengen van 'succesvolle' acties, al dan niet terecht bestempeld als succes of gewoon alleen om even in de media te komen.
Elke keer dat ze op de toeter blazen om iemand te waarschuwen is een redding?
Het grappige is dat de KNRM er ook zo mee omgaat, ik ken voorbeelden genoeg waar zowel de reddingsbrigade, brandweer en KNRM mee hebben gewerkt aan dezelfde actie en met name de RB en de KNRM doen voorkomen dat zij degene waren die het succes hebben behaald, ook terwijl bijv. juist de brandweer degene was die de leiding had en het slachtoffer heeft gered, maar dan noemen beide organisaties niet, want eigen succes is belangrijker. De brandweer heeft daar regelmatig wat laten liggen, media is belangrijk vooral voor RB en KNRM.
Ik chargeer maar ik ken de voorbeelden, ik wil ook niet de brandweer alle eer van die acties geven, want vaker is het een samenwerking. Jammer genoeg anders uitgelegd, zeg gewoon hoe het is en probeer niet jezelf in een betere positie te manoeuvreren.
Ja ook die voorbeelden zijn bij mij bekend.
Waarom ik aantallen wil weten heeft misschien ook wel met media te maken. Positief nieuws wordt nooit uitgebreid gebracht daar zien kranten niets in. Daar door zie ik misschien wel alleen de negatieve uitrukken.
Wat ik ook wil met aantallen is wat duidelijkheid krijgen: Als ik een alarm instalatie neem, hier voor betaal, jaren gebeurt er niets en als er wat gebeurt komt er een beveiligings wagen en die zegt we maken even een rondje, er is niemand meer dus we zijn weer weg. Wil je daar dan nog voor betalen? Je hoopt dan ook dat er iets uit komt.
En om dan gelijk maar weer een tegen voorbeeld te geven voor dat ik hoor dan kunnen we de brandweer ook wel opheffen! Als de brandweer bij brand komt neem ik ook aan dat ze gaan blussen, dan is het resultaat of geen brand uitbreiding, of geen overslaande brand of maar een stuk huis afgebrand. Een enkele keer brandt een huis tot de grond af. Ik zie dan een positief resultaat en krijg het idee dat het geld waard is. Want als ze niet gekomen waren was het erger geweest. Als brandweer duikers 99 van de 100 uitrukken alleen maar bergen is het dan waard wat je doet (en ja een leven is niet betaalbaar)
En om even in de hoek van de reddingsbrigade te blijven en aansluiten op de opmerking van Peter, we kunnen alle reddingsbrigades ook wel opdoeken, want die kosten alleen maar geld. Kijk eens naar al die spullen, zonde van het geld. Iedereen is tegenwoordig zelfredzaam, heeft een zwemdiploma en kan in alle wateren gewoon netjes op de kant komen zonder hulp van andere om mss wel met, maar dan moet je mazzel hebben.
Deze er even apart uitgelicht: Dan even naar mijn eigen vereniging trekken hoor. Wat kost een reddingsbrigade aan geld? Met de bewakingen die we doen van evenementen brengen wij geld binnen om de vereniging overeind te houden. Subsidie die wij krijgen is voor de zwemlessen aan kinderen om die niet duurder te laten worden dan noodzakelijk. Tevens betaal ik geld om mijn bewakingen te mogen doen want ik ben lid van deze reddingsbrigade. Onze boten hebben we uit eigen financieen en door middel van Fondsen verkregen.
Reddingsbrigade's aan het strand kosten idd wat meer geld, maar vaak lopen op de posten ook leden die betalen om dat te doen, het is hun hobby. Materiaal en locaties kosten het geld idd. Ook wij worden steeds meer gekort, daar door zie je combinaties met de KNRM ontstaan en wordt gezocht naar oplossingen om het anders te doen. Hier door ontstaan weer nieuwe ideeen zoals de waterscooter die goedkoper is als een boot.
Nee niet elke keer als je op de toeter blaast is een redding maar cijfers zijn wel inzichtbaar. En misschien worden die wel mooier gemaakt dan dat ze zijn. Maar er zijn cijfers waarmee je iets kan onderbouwen.
De vraag is dan: als er er wel cijfers bekend zouden zijn in combinatie met een goede PR of de brandweer duikteams dan wel zouden blijven bestaan?
Je kan dan duidelijker maken waar je mee bezig bent en wat het oplevert, hier door zal er minder makkelijk een team opgeheven worden want dat geeft meer ophef. Denk dat 80% van de burgers niet weet dat de brandweer duikt, en 95% ook niet dat het opgeheven wordt. Dus iets wat de burger niet opvalt weg halen is de beste besparing die er bestaat.
"Zou nog steeds graag is een aantal rapporten in willen zie waaruit het nut van de duikers blijkt"
Tja, een tijd geleden (1 a 2 jaar) heb ik eens zo`n lijst/tabel gezien met alle duikincidenten van dat jaar (van onze regio maar volgens mij ook landelijk), helemaal uitgespecialiseerd dus ook waar succesvolle reddingen zijn uitgevoerd (en die waren er!) maar ik heb hem niet (meer) in mijn computer staan. Ook weet ik niet of dit naar buiten toe kenbaar gemaakt (mag/mocht) worden......
Ik zal hier t.z.t. eens naar vragen......
Gr,
Steve
Dank je wel voor je reactie Steve.