Het is en blijft vrij zinloos te spreken over het uitbreiden of inkrimpen (besparingen) van o.a duikteams zolang de betreffende besluitvormers niet kunnen, willen of durven aan te geven wat een mensenleven waard is.http://mens-en-samenleving.infonu.nl/diversen/112178-hoeveel-geld-is-mensenleven-waard.htmlWaarom willen we mensenlevens uitdrukken in geld?Waarom willen sommige onderzoekers mensenlevens zo graag in geld uitdrukken. Bij de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid hebben ze daarvoor drie redenen:
1.Het maakt het mogelijk om kosten-batenanalyses te maken. Door alle gevolgen van een verkeersmaatregel in geld uit te drukken, kunnen beleidsmakers de gevolgen voor milieu en reistijd simpel optellen bij de gevolgen van verkeersveiligheid, waaronder de bespaarde levens.
2.De schade ten gevolge van een bepaald verkeersongeval kan zo in geld worden uitgedrukt. Heeft een mensenleven geen geldwaarde, dan is het ook niet mogelijk de kosten te verhalen op degene die de schade heeft veroorzaakt.
3.Monetariseren van mensenlevens maakt het mogelijk om de totale kosten van verkeersongevallen op jaarbasis te kunnen bepalen. Die kun je vervolgens vergelijken met arbeidsonveiligheid of milieuverontreiniging.
De redding van één mensWat is een leven dan waard in keiharde euro's? We houden het niet langer voor ons
. Volgens de methode van de SWOV bleek dat een willekeurig, zogeheten 'statistisch' mensenleven ongeveer 2,2 miljoen euro waard is. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft aangegeven het getal binnenkort ook te willen gaan gebruiken in haar berekeningen. Die 2,2 miljoen euro is wat de maatschappij over heeft voor de redding van één mens. Kost een verkeersmaatregel die één mensenleven uitspaart minder dan 2,2 miljoen euro? Dan is het verstandig om de regel door te voeren. Is het duurder, dan kun je het beter niet doen.
Voor de goede orde : de genoemde besparingen en dus ook de kosten per duikteam liggen ergens in de buurt van 150-250.000 euro.
Dan is het rekensommetje op basis van de genoemde SWOV getallen nmm snel gemaakt.
Zijn de betreffende besluitvormers zich wel bewust van de waarde van een mensenleven en kennen zij deze SWOV getallen als ruwe indicatie als zij o.a. overgaan tot het opheffen van duikteams ?