Drenkeling moet even wachten Van een onzer verslaggevers
DEVENTER - Wie in Deventer en omstreken te water raakt, wordt niet langer gered door het duikteam van de brandweer in die stad. Het korps heeft zijn activiteiten opgeschort uit woede over nieuwe regelgeving.
Burgers worden de dupe van die beslissing, want wie in Deventer te water raakt moet voortaan wachten op hulp van de duikers uit Zwolle en die zijn ruim een halfuur onderweg. De problemen zijn ontstaan doordat het brandweerkorps in Deventer een ander duiksysteem gebruikt. De duikers gaan niet met een zuurstoffles op hun rug het water in, maar worden vanaf de kant met lange slangen van lucht voorzien.
Volgens de brandweerlieden is deze nieuwe methode veel veiliger. Gemeentewoordvoerder Maarten-Jan Stuurman: "Niet voor niks komen andere korpsen uit heel Nederland kijken hoe wij hier duiken. Met het oude systeem zijn bovendien enkele ernstige ongevallen geweest."
Opleiding
De Arbeidsinspectie stelt echter op basis van wetgeving dat er voor deze 'Deventer methode' verschillende opleidingen gevolgd dienen te worden. Volgens de zegsman is dat voor de duikers een onhaalbare kaart. "Deze eisen zijn vergaand en hebben geen enkele betrekking op de brandweertaak. Daar kan de brandweer niet aan beginnen", aldus de zegsman.
De duikers willen niet meer met de zuurstoffles op de rug het water in. Daarom zijn de activiteiten van het duikteam voor onbepaalde tijd opgeschort.
Volgens zegsman Stuurman van Deventer is er geen andere oplossing. "De duikers vinden de oude methode niet veilig genoeg en omdat de nieuwe methode zonder diploma's verboden is, lopen we grote aansprakelijkheidsrisico's als ze wel het water in gaan. We proberen zo snel mogelijk een oplossing te zoeken."
Keuze
De Arbeidsinspectie stelt dat het een eigen keuze is van de gemeente Deventer en dat het brandweerkorps genoeg mogelijkheden heeft om de oude werkwijze weer toe te passen. "Dat kan ook op een veilige manier", zegt woordvoerster De Vetten. "Voor die methode vanaf de kant zijn heel strenge eisen gesteld en daar moet je specifieke opleidingen voor volgen. Dat hebben de brandweerlieden in Deventer niet gedaan."
Hoe is het mogelijk dat zo'n korps even zelfstandig zijn eigen duik werkwijzen bepaald!
Je zou als buitenstaander toch denken dat brandweer duikers allemaal dezelfde standaard duikopleiding zouden krijgen?
Met dit soort berichten twijfel ik toch wel heel erg aan de profesionaliteit van de brandweer duikers in het algemeen.
Ik weet wel dat een hoop korpsen hun opleiding bij de Marine krijgen; eerst 6 weken CAT-A en dan de brandweer module.
Dan zit er in ieder geval lijn en structuur in. Misschien dat alle korpsen dat moeten gaan doen.