http://docs.szw.nl/pdf/34/2008/34_2008_3_11377.pdfInspectieverslag Brandweer
Uw brief
Ons kenmerk
AI/CB/2007/41412
Datum
8 januari 2008
Hierbij bied ik u het eindverslag aan van het project “Inspecties Brandweer” van de Arbeidsinspectie. De inspecties zijn in de periode van augustus 2006 tot april 2007 uitgevoerd op grond van de Arbeidsomstandighedenwet.
De inspecties zijn een vervolg op de inspecties die zijn uitgevoerd in 1999/2000. Er zijn toen met de sector afspraken gemaakt om de veiligheidsrisico’s beter in kaart te brengen. Tevens is aangedrongen op maatregelen om vallen van hoogten te voorkomen en de risico’s van het werken met gevaarlijke stoffen te verminderen. Naast deze onderwerpen zijn in het vervolgproject korpsen geïnspecteerd waar zich duikteams bevinden. Een risicovolle bezigheid, getuige het dodelijk ongeval dat in maart van dit jaar plaatsvond in Urk.
De inspecties vonden plaats in afstemming met de Inspectie voor de Openbare Orde en Veiligheid (IOOV). De IOOV zond in maart 2005 het rapport ‘’Veiligheidsbewustzijn bij brandweerpersoneel’’ naar de Tweede Kamer. De IOOV onderzocht in dit rapport een aantal ongevallen bij de brandweerkorpsen en concludeert daaruit, dat er bij de korpsen vaak onvoldoende aandacht is voor de veiligheid van de ingezette brandweermedewerkers. Begin dit jaar verscheen het rapport ‘Bestuurlijke aansturing van de brandweerzorg’ van de IOOV, waarin wordt ingegaan op de rol van gemeentebesturen bij de professionalisering van de brandweer.
Gelet op de resultaten heeft de Arbeidsinspectie (AI), in het kader van het beleid om de verantwoordelijkheid voor de aanpak van de risico’s primair te leggen bij de sectoren, aan de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) en aan de brancheorganisatie, de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR), gevraagd welke maatregelen worden genomen om de situatie te verbeteren. Tevens heeft de AI de vraag naar maatregelen voorgelegd aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
De reacties op dit verzoek staan onderaan deze brief vermeld.
2
Conclusies en aanbevelingen
De conclusies in het inspectieverslag zijn dat de brandweerkorpsen nog onvoldoende inzicht hebben in de veiligheidsrisico’s die zich voordoen bij het repressieve optreden, zoals brandbestrijding. In dat opzicht is er nog maar weinig verbeterd sinds de inspecties van 1999/2000.
In de risicoinventarisatie- en evaluatie en in de plannen van aanpak dient integraal aandacht te worden besteed aan de risico’s en maatregelen om de risico’s te verminderen. De korpsen hebben verder nog onvoldoende maatregelen genomen om vallen van hoogte te voorkomen. Onderhoud en keuring van het ademluchttoestel bleken over het algemeen wel in orde. Bij de inspecties op duikarbeid zijn nog teveel overtredingen aangetroffen.
De korpsen wordt aanbevolen de aanpak van veiligheidsrisico’s een veel grotere prioriteit te geven, zodat de manschappen zich meer bewust worden van de risico’s en ongevallen voorkomen worden. Het is aan de branchevereniging om de korpsen hierin te stimuleren en voor te lichten over wet- en regelgeving. De gemeenten zijn als werkgever verplicht de korpsen te faciliteren bij de te nemen maatregelen.
Maatregelen
Mijn collega van BZK, het College van Arbeidszaken van de VNG en de NVBR kwalificeren de inspectieresultaten als verontrustend resp. zorgelijk.
De resultaten van de inspecties hebben geleid tot nieuwe intiatieven bij de sector en bij BZK om de risico’s van het repressieve optreden van de brandweerkorpsen aan te pakken, naast de al bestaande maatregelen in het kader van de kwaliteitsverbetering.
Zij geven aan op dit moment gezamenlijk in het Project Kwaliteit brandweerpersoneel te werken aan de professionalisering van de brandweer. Onderdeel hiervan is een integrale benadering van opleiden, oefenen en bijscholen, waarbij aandacht wordt gegeven aan het veiligheidsbewustzijn.
De VNG merkt op dat de beroepsgroep de afgelopen jaren sectorbrede initiatieven heeft genomen ter verbetering, welke initiatieven op dit moment hun beslag in de praktijk krijgen. Omdat de uitrol van deze initiatieven op dit moment plaatsvindt, ziet men deze initiatieven niet in de rapportage terug. De verwijzing naar het IOOV-rappport over de bestuurlijke aansturing van de brandweer vindt de VNG onvoldoende onderbouwd.
De VNG zal in overleg treden met de NVBR en vervolgens in een ledenbrief aan de gemeentebesturen aandacht geven aan de verantwoordelijkheden van de gemeente als werkgever en suggesties doen over de wijze waarop gemeentebestuurders de korpsleiding kunnen ondersteunen bij de verbeteringen in het arbobeleid.
3