Kustwacht ontbreekt in Veiligheidsregio
MIDDELBURG - In het wetsvoorstel voor verdere inrichting van de Veiligheidsregio's in Nederland ontbreken essentiële onderdelen voor een efficiënte aanpak van incidenten op het water. Woordvoerder K. Brinkman van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) vindt het bovendien opmerkelijk dat dit onderdeel niet in de handboeken rampenbestrijding staat.
Het is onlogisch de aansturing van een reddingsoperatie bij een ernstig ongeluk op de Westerschelde in handen te geven van de meldkamer in Middelburg, stelt hij. Met betrekking tot de Oosterschelde en Grevelingen wordt die verantwoordelijkheid in het conceptvoorstel bij de brandweer gelegd. Beter is het de operationele leiding in alle gevallen in handen te geven van het Kustwachtcentrum, aldus Brinkman. Dat gebeurt nu bij 'gewone' noodmeldingen ook al. In 95 procent van de gevallen wordt de KNRM direct ingeschakeld. Hij begrijpt niet waarom daar bij groter incidenten van moet worden afgeweken. "Wij hebben de specifieke kennis voor het redden van mens en dier op het water. Wanneer de aansturing via meldkamer of brandweer zou verlopen, gaat dat over veel schijven, wat vertraging en verwarring in de hand werkt."
Brinkman vindt dat de slagkracht van KNRM, Kustwacht en Reddingsbrigades ingebed moet worden in de Veiligheidsregio's. Daarover worden nu aparte afspraken gemaakt. Voor wat betreft de Westerschelde komt de regionale regie op het water ook bij grootschalige incidenten in handen van het Schelde Coördinatie Centrum.
Ook commissaris van de koningin Peijs constateerde onlangs bij het bezoek van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) dat er nog gaten zitten in de incidentenbestrijding op het water. De minister wil, vooruitlopend op de nieuwe regelgeving, voor 1 juli een convenant afsluiten met de 25 Veiligheidsregio's, omtrent de vereisten.
Bron: PZC, Marcel Modde