Veiligheidsregio Zeeland: Wat te doen bij watersnood?

Auteur Topic: Veiligheidsregio Zeeland: Wat te doen bij watersnood?  (gelezen 1628 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Bleij

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 607
Gepost op: 23 januari 2008, 15:35:52
Veiligheidsregio Zeeland: Wat te doen bij watersnood?

MIDDELBURG - De Veiligheidsregio Zeeland gaat extra aandacht besteden aan de rampbestrijding bij een watersnood. Daarvoor wordt een speciaal project opgetuigd: Watersnood Aanpak Veiligheidsrisico (Wave), dat twee jaar duurt.

Het project valt uiteen in vier delen:

- maatregelen bij een dreigende dijkdoorbraak;

- wat te doen in de periode tussen een doorbraak en het bereiken van een stabiele situatie;

- de inzet tussen de stabiele situatie en het droogvallen van overstroomd gebied;

- de hulpverlening tijdens de wederopbouw.

Voor elk deel worden plannen opgesteld, die moeten uitmonden in een uitvoeringsprogramma. Hierin staan alle processen die de overheid bij een watersnood moet doorlopen. Het helpen van de burgers staat centraal.

Met het project Wave sluit de Veiligheidsregio aan bij landelijke ontwikkelingen. Er is een zogeheten Taskforce Management Overstromingen (TMO) ingesteld. Die moet ervoor zorgen dat Nederland voor 2009 opgewassen is tegen wateroverlast. Bedoeling is onder meer in november dit jaar een grote nationale oefenweek over wateroverlast te organiseren. De recent gehouden evacuatie-oefening van de wijk Othene in Terneuzen past in de activiteiten.

Bij het maken van het uitvoeringsprogramma zijn vertegenwoordigers betrokken van provincie, gemeenten, waterschappen, rijkswaterstaat, brandweer, politie, justitie, geneeskundige hulpverlening bij rampen, defensie, nutsbedrijven en Rode Kruis.

Wat te doen bij een dreigende dijkdoorbraak wordt als eerste (tot juli dit jaar) onder de loep genomen. Het gaat niet alleen om inzicht in de dan te nemen maatregelen, maar ook over wat er nú al geregeld moet worden, voor het geval dat. Te denken valt aan waarschuwings- en alarmeringssystemen, zekerheid over het zo lang mogelijk in stand houden van nutsvoorzieningen, de voorbereiding van burgers op een watersnood en de eventuele beschikbaarheid van grote hoeveelheden zandzakken.

Bron: BN / De Stem, Rinus Antonisse