Acute zorg nieuwtjes

Auteur Topic: Acute zorg nieuwtjes  (gelezen 260577 keer)

0 gebruikers (en 5 gasten bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #180 Gepost op: 10 maart 2011, 22:07:08
Tel Aviv krijgt bomvrij ziekenhuis
10-03-2011 11:38 | Buitenlandredactie

TEL AVIV – In Tel Aviv is woensdag het grootste bomvrije ziekenhuis in gebruik genomen. Het complex bevindt zich deels onder de grond.

Officieel moet het ministerie van Gezondheid de ingebruikname nog goedkeuren, maar president Peres verrichtte woensdag toch vast de openingshandeling.

In normale tijden herbergt het Ichilovziekenhuis zijn patiënten in dertien verdiepingen boven de grond. De vier verdiepingen onder de oppervlakte doen dan dienst als parkeergarage.

In tijden van crisis kan het ondergrondse deel binnen 48 uur tot een noodziekenhuis worden omgebouwd. Het noodhospitaal biedt plaats aan 700 tot 1000 patiënten en kan een week lang afgesloten van de buitenwereld functioneren.
%3Cscript%20language%3D%22JavaScript%22%20src%3D%22http%3A//ad.nl.doubleclick.net/adj/refdag.dqa.nl/buitenland%3Bsz%3D300x250%2C336x280%3Btile%3D2%3Bord%3D1923709220310248%3F%22%20type%3D%22text/javascript%22%3E%3C/script%3E

Het ondergrondse complex biedt bescherming tegen aanvallen met conventionele, chemische en biologische wapens. Het beschikt over een eigen waterleidingsysteem, zuurstofvoorziening, ventilatie en generatoren, die in werking treden als het ziekenhuis van de openbare voorzieningen wordt afgesloten.

Het Ichilovziekenhuis is zich intussen al volop aan het voorbereiden op noodsituaties waarbij het bomvrije gedeelte daadwerkelijk in gebruik moet worden genomen, aldus een woordvoerder gisteren in de Israëlische krant Ha’aretz. In tijden van oorlog geldt een strikt protocol. Zo mogen patiënten slechts één persoon tegelijk als bezoek aan hun bed ontvangen. Ook ziet het ziekenhuis erop toe dat de ondergrondse vertrekken niet als alternatieve schuilkelder voor Israëlische burgers wordt gebruikt.

De noodzaak van bomvrije ziekenhuizen in Israël is aanzienlijk toegenomen na de Libanonoorlog van 2006. De Libanese Hezbollahbeweging bestookte toen Israëlische doelen met duizenden raketten. Voor het eerst werd toen ook Haifa door de projectielen geraakt.

In Haifa is daarom momenteel een soortgelijk complex in aanbouw, dat nog groter is dan het ziekenhuis in Tel Aviv. De ondergrondse afdeling van het Rambamziekenhuis moet plaatsbieden aan 1500 bedden.

In Tel Aviv bestaat vooral de angst dat de Palestijnse beweging de stad zal treffen met nieuwe raketten waarover de terreurbeweging volgens de Israëlische inlichtingendienst sinds enige tijd beschikt. Tot dusver bleef Tel Aviv buiten bereik van raketten die vanuit de Gazastrook werden afgevuurd.
www.refdag.nl


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #181 Gepost op: 17 maart 2011, 14:01:15
Amerikanen benieuwd naar Nederlandse zorg

http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/8336847/Amerikanen-benieuwd-naar-Nederlandse-zorg.ece
door Paulus Smits paulus.smits@bndestem.nl.
woensdag 16 maart 2011 | 23:52 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 17 maart 2011 | 08:06

 
ROOSENDAAL - De verschillen tussen de gezondheidszorg in Amerika en Nederland blijken kleiner dan menigeen denkt.

Dat werd weer eens bevestigd door Yewande Adesanya (27), een verpleegkundige uit Houston, Texas. Zij was gisteren te gast bij het Roosendaalse Franciscus Ziekenhuis. Opmerkelijkste uitspraak: "Houston telt 3,7 miljoen inwoners. Ik zie in de praktijk echter maar weinig verschil in de zorg daar en die hier in Nederland."

Adesanya volgt in haar woonplaats een aanvullende opleiding tot gespecialiseerde intensive-care verpleegkundige ('nurse practicioner'). In het kader van een uitwisselingsbezoek brengt ze met twintig medestudenten een bezoek van een week aan Nederland. Ze bekijken onder meer de hier geldende procedures, uitrusting en medicijntoediening.

Roosendaal vormde dag drie van haar programma, haar Amerikaanse collega's namen gisteren een kijkje bij het Amphia Ziekenhuis in Breda en aan de de Regionale Ambulance Voorziening (RAV).

Groot verschil met de inzet van gespecialiseerde verpleegkundigen is dat deze groep zorgverleners in de VS veel zelfstandiger kan werken. Ze hebben in sommige gevallen eigen praktijken, die patiënten vanwege de lagere kosten vaak verkiezen boven een huisartenpraktijk. Hier zijn ze meestal in dienst van het ziekenhuis, zoals Loek Melchers, nurse practicioner in het Franciscus Ziekenhuis. Samen met enkele collega's wisselde hij ervaringen uit met de Amerikaanse gast. Melchers had daarbij een kleine voorsprong, want tijdens zijn opleiding was hij in 2008 een week te gast in... Houston.
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #182 Gepost op: 21 maart 2011, 12:47:04
Opnamestop IC Diakonessenhuis
21 maart 2011

Op de Intensive Care Unit (ICU) van het Diakonessenhuis locatie Utrecht is dinsdag 15 maart Clostridium difficile infectie vastgesteld bij drie patiënten. Daarom is directe een opnamestop afgekondigd.

De opnamestop hoort bij een reeks maatregelen die het ziekenhuis neemt om verdere besmetting van patiënten te voorkomen, conform de protocollen en richtlijnen die alle ziekenhuizen in Nederland hanteren. De nog aanwezige patiënten worden na ontslag van de ICU nog enige tijd in strikte isolatie op verpleegafdelingen behandeld en verzorgd. Bij patiënten die in de afgelopen weken op de ICU verbleven wordt nagegaan of ook bij hen sprake is van besmetting met de bacterie. In de komende dagen wordt de ICU meerdere malen grondig ontsmet. De verwachting is dat rond 23 maart de ICU weer in gebruik kan zijn.
Bacterie

De Clostridiumbacterie wordt met enige regelmaat in Nederlandse ziekenhuizen aangetroffen. Bij mensen met een verminderde weerstand kan de besmetting tot een infectie leiden. Gezonde mensen die ermee besmet zijn worden er in principe niet ziek van, maar zij kunnen de bacterie wel overbrengen via handen of kleding.
www.zorgvisie.nl


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #183 Gepost op: 23 maart 2011, 10:30:07
Antibiotica op IC vermindert infecties
UTRECHT - Preventief gebruik van antibiotica op de intensive care vermindert niet alleen sterfte, ook het aantal infecties met resistente bacteriën daalt erdoor. Dat blijkt uit onderzoek van UMC Utrecht.
Preventief gebruik van antibiotica op de intensive care is omstreden, omdat het weliswaar infecties voorkomt, maar ook de antibioticaresistentie kan vergroten. Toch lijken de voordelen op te wegen tegen de nadelen.

Eerder concludeerden dezelfde Utrechtse onderzoekers al dat preventieve inzet van antibiotica tot een lagere sterfte op de intensive care leidde. Nu bewijzen ze bovendien dat het aantal infecties met resistente bacteriën niet toeneemt, maar zelfs afneemt.
De onderzoekers keken dit keer naar het aantal kolonisaties met antibioticaresistente bacteriën. Kolonisatie wil zeggen dat bacteriën aanwezig zijn. Misschien heeft dat geleid tot een infectie, maar dat hoeft niet het geval te zijn.

Bloedinfecties
Het gebruik van antibiotica blijkt kolonisatie sterk te verminderen, met ruim 30 procent. Daarnaast vermindert het aantal bloedinfecties door resistente bacteriën met de helft bij patiënten die antibiotica ook via de darm en per infuus ontvangen.
"Preventief gebruik van antibiotica blijft onderwerp van debat", erkent prof. dr. Marc Bonten van het UMC Utrecht. "Maar onze resultaten laten zien dat de gunstige effecten de eventuele nadelen ruimschoots compenseren, in elk geval op korte termijn. Dankzij preventieve antibiotica leven IC-patiënten langer en lopen ze minder infecties met resistente bacteriën op."
Het onderzoek is door UMC Utrecht gedaan onder 6000 patiënten en wordt vandaag gepubliceerd door het tijdschrift Lancet Infectious Diseases.
www.nu.nl


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #184 Gepost op: 28 maart 2011, 14:07:38
Patiënten zijn positief over de kwaliteit van de behandeling op de SEH, maar vinden de informatieverstrekking tijdens een bezoek ondermaats. Dat blijkt uit een onderzoek van Nanne Bos van het Julius Centrum van het UMC Utrecht.

In het kader van een promotieonderzoek deed Bos onderzoek naar de ervaringen van meer dan drieduizend patiënten behandeld op twaalf SEH’s verspreid over het land. De patiënten werden bevraagd over vijf aspecten van spoedeisende zorg: behandeling en attitude, beleving en omgeving, uitleg bij vertrek, uitleg over geneesmiddelen en informatieverstrekking door de verpleegkundige.

Zij waren over het algemeen tevreden over de kwaliteit van de behandeling en de bejegening door SEH-medewerkers. Ook ontvingen zij geen tegenstrijdige informatie van professionals en waren zij positief over de bewegwijzering naar de SEH.

Iets minder dan de helft van de patiënten had echter ook een negatieve ervaring (47%). Patiënten waren vooral ontevreden over de informatieverstrekking over de volgorde van de hulpverlening tijdens het wachten in de wachtkamer (77% negatief), de informatie over geneesmiddelbijwerkingen (56%), het krijgen van informatie over wanneer men aan de beurt is (55%), de informatie van baliemedewerkers (53%) en over de mogelijkheid tot meebeslissen over de behandeling (48%).

De resultaten van het onderzoek worden dinsdag 29 maart gepresenteerd op het congres van de Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen. In 2013 wordt het onderzoek herhaald om na te gaan of de SEH’s de uitkomsten van het onderzoek ter harte hebben genomen.
http://medischcontact.artsennet.nl/Tijdschriftartikel/Deels-tevreden-over-SEH.htm


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #185 Gepost op: 6 mei 2011, 08:20:40
Ziekenhuis worstelt met richtlijn medicatieveiligheid
Negen van de tien ziekenhuizen voldoen niet aan de richtlijn voor medicatieveiligheid. Voor wat betreft opname- en ontslaggesprekken voert geen enkel ziekenhuis de medicatieoverdracht uit zoals vastgelegd in de gelijknamige richtlijn. Dit blijkt uit een enquête van adviesbureau M&I/Partners uit Amersfoort.

Verantwoordelijkheid
Volgens adviseur Jacomien de Jong van M&I/Partners worstelen veel ziekenhuizen met de organisatorische consequenties van de richtlijn. De toepassing van de richtlijn vraagt om een andere  inrichting van de processen rond medicatieveiligheid en -overdracht. Dit heeft ook gevolgen voor de rolverdeling tussen arts, verpleegkundige en ziekenhuisapotheek. Vaak wordt de ziekenhuisapotheker als eindverantwoordelijke aangewezen, terwijl deze verantwoordelijkheid volgens De Jong bij de medische staf en de raad van bestuur thuishoort.    

Businesscase
Daarnaast hebben ziekenhuizen moeite om de businesscase rond medicatieveiligheid rond te krijgen. Toepassing van de richtlijn betekent extra formatie, maar het is niet altijd helder waar deze vandaan moet komen en hoe deze bekostigd moet worden. Ook lukt het niet altijd om de baten, zoals foutreductie, efficiencywinst en een beter imago, te expliciteren.

Elektronisch voorschrijven
Een andere complicerende factor ligt in het feit dat ziekenhuizen de richtlijn willen combineren met de invoering van een elektronisch voorschrijfsysteem (EVS). Niet alleen heeft het invoeren van een EVS praktisch en technisch de nodige voeten in aarde, door het afschieten van het landelijk EPD door de Senaat is er veel onduidelijkheid over hoe het verder moet met digitale gegevensuitwisseling.

Urgentie
Volgens De Jong doen ziekenhuizen er goed aan om vaart te maken met de invoering van de richtlijn medicatieveiligheid. “In wezen moeten de ziekenhuizen al sinds 1 januari aan de richtlijn voldoen, maar de Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat vanaf 2012 handhaven”, zegt De Jong. “Iedereen ziet de urgentie in,  maar ik vraag me af of alle ziekenhuizen er op tijd klaar voor zijn.” De Jong adviseert ziekenhuizen om zich niet dood te staren op de technische details, maar vooral werk te maken van de procesmatige kant en bijhorende gedragsverandering.  

http://www.skipr.nl/actueel/id7528-ziekenhuis-worstelt-met-richtlijn-medicatieveiligheid.html


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #186 Gepost op: 6 mei 2011, 10:36:58
Patiënt van spoedeisende hulp tevreden over zorg
De meerderheid van de patiënten op de spoedeisende hulp (SEH) is tevreden over de zorgverlening. Gemiddeld waarderen zij de zorg met een cijfer van 7,8. Twee op de drie patiënten heeft de zorg gekregen die zij verwachtten. Dit blijkt uit onderzoek van het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen van het UMC Utrecht.

Patiënten ervaren in het onderzoek de kwaliteit van de behandeling en de attitude van zorgverleners als het meest positieve aspect van de zorgverlening op de SEH. Om een beeld van de kwaliteit van zorg op een SEH te krijgen, zijn patiënten van twaalf SEH's gevraagd naar hun ervaringen. Ruim 3500 patiënten die in september 2010 op één van deze SEH's zijn geweest, vulden een vragenlijst in over hun ervaringen met de zorgverlening.

Verbeterpunten
Ondanks het hoge rapportcijfer noemden de patiënten ook verbeterpunten. De meest genoemde verbeterpunten zijn verbeteringen van de informatie over volgorde van hulp bij het wachten, de informatie over bijwerkingen van geneesmiddelen, de informatie over de snelheid van de hulp en de informatie van de baliemedewerker.
http://www.zorgvisie.nl/Kwaliteit/Patient-van-spoedeisende-hulp-tevreden-over-zorg.htm


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #187 Gepost op: 9 mei 2011, 08:52:58
NVZ: kosten Nederlandse ziekenhuiszorg Europees gezien laag
Nederlanders nemen ten opzichte van andere Europeanen relatief weinig zorg af. Daarnaast geven Nederlanders internationaal gezien - met 3,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) - het minste uit aan ziekenhuiszorg, huisartsen en specialisten. Ook de productie van de Nederlandse ziekenhuizen is relatief laag. Verder liggen Nederlanders minder vaak en minder lang in het ziekenhuis in vergelijking met andere Europeanen. Dat blijkt uit een onderzoek dat bureau SiRM (Strategies in Regulated Markets) in opdracht van de NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ) uitvoerde.
De cijfers maken deel uit van het brancherapport, dat later dit jaar in zijn geheel wordt gepubliceerd. In het hoofdstuk ‘De Nederlandse ziekenhuiszorg vanuit Europees perspectief’ zijn verschillende opmerkelijke gegevens op een rij gezet. Zo is in Nederland het aantal chirurgische verrichtingen per hoofd van de bevolking relatief laag. Cardiologische ingrepen zoals een bypassoperatie worden in Nederland veel minder vaak uitgevoerd dan in andere Europese landen. Het aantal hartkatheterisaties ligt in vergelijking met de rest van Europa tot 50% lager en ten opzichte van Duitsland zelfs 80 procent lager. Dit blijkt uit een vergelijking van alle beschikbare gegevens over chirurgische en cardiologische ingrepen uit de database van de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (OECD). Het verschil is waarschijnlijk te verklaren uit verschillen in professionele opvatting tussen artsen en de mate van gezondheid van de bevolking. De sterfte aan hartziekten in Duitsland is bijvoorbeeld twee keer zo hoog als in Nederland. Nederlanders liggen na opname gemiddeld 6,3 dagen (inclusief academische ziekenhuizen) in het ziekenhuis. Dat is korter dan in de meeste andere Europese landen. In Duitsland liggen patiënten gemiddeld acht dagen in het ziekenhuis. Opmerkelijk is het feit dat geen enkel ander Europees land zo weinig specialisten kent
als Nederland. Internationaal gezien is het aantal huisartsen vergelijkbaar. Nederlanders zijn over het algemeen tevreden over de kwaliteit van de geleverde zorg. 87 procent van de Nederlanders vindt de kwaliteit van de Nederlandse ziekenhuizen goed. Alleen in Oostenrijk en België zeggen meer mensen de kwaliteit van hun ziekenhuizen goed te vinden. Ook de toegang tot de gezondheidszorg in Nederland is uitstekend. Slechts 0,4 procent van de Nederlanders geeft aan de zorg die ze nodig hadden niet te hebben ontvangen. Voor de helft (0,2%) was dit te wijten aan wachtlijsten. In Duitsland
klaagde bijna 3 procent van de mensen over slechte toegankelijkheid van de zorg. Als reden hiervoor werden ‘financiële barrières’ genoemd.
De eigen bijdrage in Nederland behoort tot de laagste van Europa. Alleen de Denen betalen minder.
http://www.nvz-ziekenhuizen.nl/dsresource?objectid=58681


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #188 Gepost op: 11 mei 2011, 13:35:47
’t Lange Land in financiële problemen
Ziekenhuis ‘t Lange Land in Zoetermeer verkeert in financieel zwaar weer. Maandag 9 mei is een deel van de medische staf over de problemen geïnformeerd. Er is geen sprake van een op handen zijnd faillissement, volgens een woordvoerder, maar er vindt op dit moment wel een gesprek plaats binnen de zogenaamde corporatie A12 en met andere partijen over deze kwestie. Voor het overige wil de woordvoerder nog niets kwijt over de kwestie. Eerst wordt het personeel verder geïnformeerd, dan de stakeholders en later deze week zal een persbericht verschijnen.
beeld: 't Lange Land beeld: 't Lange Land

Naast ’t Lange Land Ziekenhuis bestaat de A12-corporatie uit het Groene Hart Ziekenhuis, het Bronovo Ziekenhuis en MC Haaglanden. Voorzitter van A12 en bestuurslid van MC Haaglanden Willem Geerlings heeft nog niet gereageerd. Minister Schippers gaf al aan dat de overheid ziekenhuizen geen financiële hulp meer zal geven, zoals destijds is gebeurd met de IJsselmeerziekenhuizen.

In het jaarverslag van 2009 staat al dat ’t Lange Land grote financiële problemen heeft, net als veel andere kleinere ziekenhuizen. Oorzaken zijn de grilligheid van het politieke beleid bij de invoer van marktwerking en de economische crisis, volgens het jaarverslag. ‘Het is daarom niet ondenkbaar dat het landschap van de Nederlandse ziekenhuiszorg in snel tempo zal veranderen', aldus het verslag, waar tevens al de hoop wordt uitgesproken dat, mocht het nodig zijn, de A12-corporatie redding zal bieden.

In 2009 had het ziekenhuis meer dan veertig miljoen euro langlopende schulden (langer dan een jaar) en bijna hetzelfde bedrag aan kortlopende schulden. De gemeente Zoetermeer stond toen garant voor 34 miljoen euro, de ING Bank heeft een recht op hypotheek van 23 miljoen euro.
 
Volgens een van de stafleden van 't Lange Land is op de vergadering van maandag Aysel Erbudak, die enkele jaren geleden het Slotervaartziekenhuis overnam en van een faillissement redde, genoemd als overnamekandidaat.
http://medischcontact.artsennet.nl/Tijdschriftartikel/t-Lange-Land-in-financiele-problemen.htm


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #189 Gepost op: 16 mei 2011, 08:52:18
LangeLand te klein voor zelfstandigheid
Uit een intern document dat in bezit is van Medisch Contact blijkt dat de bestuursraad en de raad van toezicht vinden dat het LangeLand Ziekenhuis te klein is om financieel zelfstandig te kunnen voortbestaan. Het document is afkomstig van het intranet van het ziekenhuis dat in financiële nood verkeert.

Er is besloten om onderzoek te doen naar hoe het ziekenhuis uit Zoetermeer kan opgaan in de A12-coöperatie, die naast het LangeLand Ziekenhuis bestaat uit het Groene Hart Ziekenhuis, het Bronovo Ziekenhuis en MC Haaglanden. De huidige samenwerking zal in ieder geval worden uitgebreid. Dit zal volgens het document vooral betrekking hebben op de intensive care, de oncologie, de acute zorg, de verloskunde en de electieve (planbare) zorg. Ook is inmiddels een begin gemaakt met de integratie van de ‘back-offices’. De komende weken zullen de plannen worden geconcretiseerd.

Wel lijkt duidelijk te zijn dat nog dit jaar een deel van het hoogcomplexe zorgaanbod en een deel van het laagvolume acute zorgaanbod elders geleverd zal worden. Een afdeling Spoedeisende Hulp zal volgens het document altijd in Zoetermeer blijven.

Maandag 9 mei is een deel van de medische staf over de problemen geïnformeerd. Er is geen sprake van een op handen zijnd faillissement, volgens een woordvoerder, maar er vindt op dit moment wel een gesprek plaats binnen de zogenaamde corporatie A12 en met andere partijen over mogelijk absorptie van het LangeLand in de corporatie. Voor het overige wil de woordvoerder nog niets kwijt over de kwestie. Eerst wordt het personeel verder geïnformeerd, dan de stakeholders en later deze week zal een persbericht verschijnen.
http://medischcontact.artsennet.nl/Tijdschriftartikel/LangeLand-te-klein-voor-zelfstandigheid.htm