Acute zorg nieuwtjes

Auteur Topic: Acute zorg nieuwtjes  (gelezen 257832 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

MarcoIF

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 350
    • RotterDamse Vos
Reactie #200 Gepost op: 10 augustus 2011, 00:00:23
Nog 4 patiënten op IC door gevaarlijke bacterie
Van de 34 patiënten die in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis besmet zijn geraakt met een resistente bacterie, liggen er nog 4 op de Intensive Care. Ook ligt er nog een onbekend aantal patiënten elders in het ziekenhuis in afzondering.
De rest is weer naar huis. Dinsdag werd bekend dat de Intensive Care afdeling van het ziekenhuis al zeven maanden last heeft van een gevaarlijke bacterie. Die is resistent tegen vrijwel alle antibiotica en kan dodelijk zijn.
Het Maasstad Ziekenhuis had de aanwezigheid van de bacterie stil gehouden, omdat de instelling eerst zeker wilde weten om welke soort het ging.
Na de melding heeft het Maasstad eerst zelf onderzoek gedaan en pas daarna het RIVM gewaarschuwd. Het ziekenhuis erkent dat dit te laat was. Het RIVM bekijkt nu of de procedures bij het Maasstad Ziekenhuis moeten worden aangepast.
rtv Rijnmond

Ik begin me ineens iets af te vragen..
Hoe verspreidt deze bacterie zich ?
Via kleding/materiaal of is het air-borne ?

Een hoop (misschien wel alle) patienten zijn verhuist vanuit andere ziekenhuizen hierheen dmv diverse ambu's,vrachtwagens en zelfs de MICU.
Het filmpje staat immers ook in een topic hier.
Zijn deze voertuigen niet tevens besmet ermee geraakt ?
Is dit al onderzocht ook ?

Is er bekend of er een ontsmettingsmiddel is die de bacterie daadwerkelijk vernietigd ?

Deze vragen komen bij mij op omdat ik ervaring heb met Aleutian Disease Virus (ADV) binnen een huisdieren wereld.
Vele feiten kwamen pas boven tafel na een hoop eigen onderzoek helaas.
Groetjes, Marco


ED95

  • Arts
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 301
Reactie #201 Gepost op: 10 augustus 2011, 21:29:20
De Klesbsiella is alleen door contact overdraagbaar, dus niet aerogeen.  Voor besmette patienten hoeft men enkel contactisolatie toe te passen en basale hygiene om verspreiding te voorkomen. Normale ontsmettingsmaatregelen bij het reinigen van ruimtes zijn afdoende. Verdachte patienten worden gekweekt en na drie negatieve kweken wordt de isolatie opgeheven. Overigens is de niet resistente vorm een veel voorkomende darmbacterie, dus besmetting met klebsiella betekent niet automatisch dat men er ziek van wordt. In principe is de resistente bacterie na een jaar vanzelf verdwenen bij de meeste besmette patienten.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #202 Gepost op: 15 augustus 2011, 10:58:25
Vrouwen tuigen ziekenhuispatiënt af
In het Tilburgse TweeSteden Ziekenhuis is afgelopen donderdagmiddag een 40-jarige patiënt op zijn kamer door drie vrouwen aangevallen. Het trio kwam verhaal halen omdat hij tijdens de Tilburgse kermis een dochter van een van hen zou hebben mishandeld.

De Tilburger werd aangevallen met een knuppel en probeerde met zijn infuusstandaard de klappen af te weren, zo meldt de politie Tilburg. Verder werd de patiënt ook bedreigd met een naar later bleek neppistool. Verplegend personeel en beveiligers hebben de vrouwen (41, 57 en 60 jaar) overmeesterd. De vrouwen zitten nog vast. De man lag in het ziekenhuis vanwege een verkeersongeluk.

Vechtende vrouwen
Op Roze Maandag op de Tilburgse Kermis zou de man enkele vechtende vrouwen uit elkaar gehaald hebben. Volgens de vrouwen had een van hun dochters door toedoen van de man ernstige verwondingen aan haar oor opgelopen. De politie trof bij de vrouwen een speelgoedpistool, een wapenstok, een zakmes en een busje pepperspray aan.
http://www.zorgvisie.nl/Kwaliteit/Vrouwen-tuigen-ziekenhuispatient-af.htm


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #203 Gepost op: 7 september 2011, 08:42:16
IC soms overbezet
 
Twee Nederlandse ziekenhuizen schieten tekort in het bieden van gespecialiseerde intensive care-hulp aan patiënten die doorgestuurd worden door een ziekenhuis in de regio. Door capaciteitsgebrek kunnen het UMCG en het VUmc in Amsterdam zeer ernstig zieke patiënten uit de regio niet altijd overnemen.

Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat gisteren bekend werd. Een woordvoerder noemt het een situatie die snel verbeterd moet worden.  “Patiënten van het VUmc kunnen naar het AMC of naar het OLVG, maar patiënten van het UMCG moeten naar Leeuwarden.”

De IGZ heeft aanbevelingen gedaan aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de zorgverzekeraars om naar de nieuwe bekostigingsstructuur voor 2012 te kijken in relatie tot zorgconcentratie en productieafspraken met ziekenhuizen. De inspectie ziet twee oplossingen. “Of de interne vraag moet verminderd worden, bijvoorbeeld door minder operaties uit te voeren, maar daardoor ontstaat er weer een wachtlijst, of de capaciteit moet worden uitgebreid, wat weer meer geld kost.”

Aandacht
De Orde van Medisch Specialisten is druk bezig om de samenwerking te verbeteren. Marcel Daniëls, voorzitter Kwaliteit: “Na de vaststelling van de richtlijn in 2006 zijn er talloze verbeteringen in de IC-organisatie op gang gekomen. De wetenschappelijke verenigingen zijn in het najaar van 2010 begonnen met het herschrijven van de IC-richtlijn, en in dat proces zal zeker ook aandacht geschonken worden aan samenwerking in de regio.”

http://www.mednet.nl/nieuws/id5392-ic-soms-overbezet.html


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #204 Gepost op: 4 oktober 2011, 08:20:59
LHV waarschuwt ziekenhuizen voor toeloop SEH

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) houdt samen met negen andere organisaties in de huisartsenzorg op 6 oktober een landelijke manifestatie. Als gevolg daarvan, kan er een toeloop op de SEH-posten in de ziekenhuizen ontstaan, zo laat de LHV weten.

De manifestatie is een reactie van de huisartsen op de aangekondigde bezuiniging van € 132 miljoen op het budget voor huisartsenzorg. Veel huisartsen en hun ondersteunend personeel sluiten daarom op 6 oktober de praktijk om aan de manifestatie deel te nemen.

Wel zorgen de huisartsen dat er waarneming is. Bijna alle huisartsenposten in Nederland draaien een zondagsdienst en op enkele plekken regelen de huisartsengroepen onderling hun waarneming.
http://www.nvz-ziekenhuizen.nl/NVZ_Nieuws/Nieuwsberichten/Juli_december_2011/LHV_waarschuwt_ziekenhuizen_voor_toeloop_SEH


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #205 Gepost op: 10 oktober 2011, 08:58:42
Man 2 dagen dood op toilet ziekenhuis Heerlen
HEERLEN - In het Atrium Medisch Centrum in Heerlen heeft een bejaarde man twee dagen dood in een toilet gelegen.
De zeer oude man was daar overleden aan een hartstilstand, bevestigde een woordvoerster van het Atrium maandag berichtgeving in de Limburgse kranten.
De man, die leed aan hart- en longklachten, had woensdag een afspraak op een poli. Voordien was hij naar het toilet gegaan, waar hij overleed. Hij werd daar pas vrijdagochtend ontdekt toen de wc-deur uit het slot werd gehaald.

Schoonmaak
De toiletten in het openbare gedeelte van het ziekenhuis worden eenmaal per dag gereinigd. Donderdag ontdekte een schoonmaakster dat de wc-deur op slot zat. Ze vertelde het aan de portier, die de technische dienst inschakelde.
Deze verzuimde echter om de deur te controleren. Vrijdag zag de schoonmaakster dat de deur nog steeds dicht was. Opnieuw haalde ze de portier erbij. Toen werd de wc wel opengemaakt en de politie ingeschakeld.

Afspraak
Dat de man zich woensdag niet voor zijn afspraak bij de poli had gemeld, deed geen bellen rinkelen. Volgens de woordvoerster komt het vaak voor dat mensen niet komen opdagen op een afspraak.
''Zoiets is hier nog nooit gebeurd'', zei de woordvoerster. ''Het gaat om een man met een stevige ziektegeschiedenis, die ondanks zijn hoge leeftijd nog alles zelf wilde doen''.
http://www.nu.nl/binnenland/2637048/man-2-dagen-dood-toilet-ziekenhuis-heerlen.html


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #206 Gepost op: 27 oktober 2011, 07:50:27
Nieuwe richtlijn voor pijnbehandeling SEH
 
Een nationale evidence based richtlijn voor pijnbehandeling in de spoedzorgketen moet zorgen voor een betere pijnbestrijding bij patiënten. Nu wordt pijn niet standaard gemeten en patiënten krijgen te weinig pijnmedicatie.Dat stelt Sivera Berben van het UMC St Radboud in haar promotieonderzoek.

Berben vond dat er geen optimale pijnbestrijding is op de spoedeisende hulp. Een derde van de patiënten rapporteert adequate pijnvermindering bij ontslag van de SEH. Bijna de helft van de patiënten ondervindt geen verschil in pijn en een kleine groep rapporteert een toename van pijn bij ontslag of overplaatsing van de SEH. Er is volgens Berben dus ruimte voor verbetering.

Berben onderzocht welke factoren een optimale pijnbehandeling in de spoedzorg in de weg staan, of juist kunnen bevorderen. Verbetering van kennis en attitude zijn belangrijk, maar ook de professionele communicatie en organisatie kunnen vaak beter. Belangrijk aspect vormt ten slotte de inbreng van de patiënt zelf. Concrete toepassing hangt voor een deel ook van de specifieke situaties af, maar ook daarvoor geeft Berben een aantal aanbevelingen.

Op basis van diverse richtlijnen heeft Berben een nationale evidence based richtlijn voor pijnbehandeling gemaakt.

http://www.mednet.nl/nieuws/id5558-nieuwe-richtlijn-voor-pijnbehandeling-seh.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter


AnneJan

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,516
  • Geïnteresseerde; ter land, ter zee en in de lucht!
    • 112 Fotografie uit Leeuwarden e.o.
Reactie #207 Gepost op: 28 oktober 2011, 17:25:43
MRSA-besmetting op longafdeling Westfriesgasthuis

HOORN - In het Westfriesgasthuis in Hoorn is deze week bij drie patiënten, kamergenoten op de longafdeling, een besmetting met MRSA geconstateerd. De patiënten worden volgens het protocol nu geïsoleerd verpleegd.

Om zeker te weten dat de bacterie zich niet verder heeft verspreid, worden eerdere kamergenoten van de besmette patiënten ook onderzocht, evenals het verplegend personeel. De uitslag van deze onderzoeken wordt vrijdag verwacht.

Het Westfriesgasthuis laat weten dat er voorzorgsmaatregelen zijn getroffen om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen, waaronder een opnamestop voor nieuwe longpatiënten en een beperking van de bezoekregeling op de longafdeling.

http://www.dichtbij.nl/west-friesland/regionaal-nieuws/artikel/2176336/mrsabesmetting-op-longafdeling-westfriesgasthuis.aspx
Het enige wat je zeker weet, is dat je niets zeker weet.


Dinges

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,168
Reactie #208 Gepost op: 28 oktober 2011, 23:27:12
MRSA-bacterie in Albert Schweitzer ziekenhuis Dordt
24 oktober 2011


Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht heeft een verpleegafdeling gesloten, nadat mensen besmet zijn geraakt met de MRSA-bacterie. Dat heeft het Dordtse ziekenhuis maandagmiddag gemeld.


De ziekenhuisbacterie is aangetroffen bij één patiënt en drie medewerkers. De patiënt lag op een verpleegruimte van de oncologieafdeling.

Om te controleren of de bacterie zich verder heeft verspreid worden ongeveer honderd patiënten getest op de aanwezigheid van de MRSA-bacterie. De drie besmette medewerkers zijn naar huis gestuurd.

De MRSA-bacterie is in principe vrij onschuldig, maar kan fataal zijn voor mensen met een lage weerstand.

http://www.rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=%2FNews%2FDefault%2F2011%2Foktober%2FMRSA-bacterie+in+Albert+Schweitzer+ziekenhuis+Dordt


dielangemotormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,094
Reactie #209 Gepost op: 2 november 2011, 22:54:23
Tbc medewerker in kinderziekenhuis

Den Haag -  Bij een medewerker van het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag is open tbc geconstateerd. Dat maakte het ziekenhuis woensdag bekend. De medewerker is per direct met ziekteverlof gestuurd.
 
Uit voorzorg wordt in samenwerking met de gezondheidsdienst GGD onderzoek gedaan onder patiënten en medewerkers. Zij krijgen informatie per brief. Alleen die kinderen worden onderzocht die in het ziekenhuis waren op de dagen dat de medewerker werkte, van 6 augustus tot en met 25 oktober. Het onderzoek vindt de komende weken plaats.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/10846414/__Tbc_in_kinderziekenhuis__.html?sn=binnenland