Acute zorg nieuwtjes

Auteur Topic: Acute zorg nieuwtjes  (gelezen 257174 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #230 Gepost op: 4 januari 2013, 10:20:44
Voor u ligt de eerste versie van de regionale traumaprotocollen in Regio West.
De protocollen zijn gebaseerd op bestaande richtlijnen en waar mogelijk gereviseerd aan de hand van recente literatuur.
In de nabije toekomst zal een digitale versie in de mogelijkheid voorzien de literatuur en protocollen actueel te houden.
Namens de protocolcommissie van Traumaregio West hopen wij dat u met veel pleziergebruik zult maken van dit boekje.
Ties Molenaar
Inger Schipper

https://www.lumc.nl/rep/9075/att/121127021803411.pdf


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #231 Gepost op: 15 januari 2013, 12:34:38
Drukte bij spoedeisende hulp Den Haag

DEN HAAG - De spoedeisende hulp van het MCH Westeinde in Den Haag heeft het razend druk. Dat laat een woordvoerder van het ziekenhuis aan Omroep West weten.

Er komen veel mensen binnen die ongelukjes hebben gehad door de sneeuwval vanmorgen. Bij het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft is het drie keer zo druk dan anders. Er komen veel mensen binnen met botbreuken en kneuzingen. Niet alleen vandaag, maar ook gisteravond al was het razendruk bij de spoedeisende hulp in Delft. Toen kwam de sneeuw erg onverwacht voor veel mensen. Het ziekenhuis heeft extra personeel ingeroepen om alle pechvogels te kunnen helpen.

Het Bronovo zieknhuis had het ook gisteravond opvallend druk. Tientallen mensen kwamen binnen met verwondingen aan hoofd, handen, heupen, knieeen en polsen.

Bij andere ziekenhuizen is het minder druk. Bij het Haga Ziekenhuis is het juist erg rustig. Daar verwachten ze morgen meer mensen, omdat het weer dan minder voorspelbaar en verraderlijker is. Ook bij het LUMC in Leiden valt het mee met de drukte.

Bij de huisartsen is het ook niet drukker dan normaal. Bij een enkeling is het juist minder druk, omdat patiënten hun afspraak afzeggen omdat ze niet door de sneeuw durven.
http://www.omroepwest.nl/nieuws/15-01-2013/drukte-bij-spoedeisende-hulp-den-haag


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #232 Gepost op: 15 januari 2013, 15:26:03
Ziekenhuizen druk met botbreuken door gladheid

Op de spoedeisende hulpafdelingen in Rotterdam is het drukker dan normaal. Bij het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam hebben de ze de handen vol aan polsfracturen en hoofdwonden na valpartijen.

Vooral fietsers hadden moeite om overeind te blijven. Volgens de Fietsersbond moeten sommige gemeentes beter hun best doen om fietspaden sneeuwvrij te maken.

De bond zegt dat meer vegen de oplossing is. Wanneer het sneeuwt is alleen strooien namelijk niet voldoende.

De Fietsersbond roept de gemeentebestuurders op meer aandacht te geven aan de veiligheid van fietsers tijdens hevige sneeuwval omdat gemiddeld vier miljoen mensen 's ochtends naar hun werk of school fietsen.
http://www.rijnmond.nl/nieuws/15-01-2013/ziekenhuizen-druk-met-botbreuken-door-gladheid


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #233 Gepost op: 16 januari 2013, 07:58:28
VeiligheidNL roept schaatsers op pols- en elleboogbescherming te gebruiken
Tijdens de laatste korte vorstperiode van 2 februari tot en met 13 februari 2012 zijn naar schatting 13 duizend schaatsers behandeld op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis. Als het aantal schaatsletsels wordt vergeleken met een winterperiode van twee weken zonder natuurijs dan behandelen ziekenhuizen gemiddeld 200 schaatsers.
Schaatsen op natuurijs maakt vooral slachtoffers onder weinig geoefende schaatsers voor wie schaatsen op natuurijs een activiteit is die vaak onvoorbereid wordt gedaan. De laatste vorstperiode was bijna 60 procent van de in ziekenhuizen behandelde schaatsers ouder dan 40 jaar en één op de tien 65 jaar of ouder.

8.400 schaatsers liepen bij schaatsongevallen op natuurijs een fractuur op, waarvan 60 procent een polsfractuur. Bij circa 1.000 schaatsers was sprake van hoofdletsel, waarvan er enkele tientallen zijn behandeld aan ernstig schedel en/ of hersenletsel.
Een val op natuurijs is vaak niet te voorkomen, maar wel de ernst van het letsel door een val. Het gebruik van polsbescherming door schaatsers leidt, net als bij skaters en snowboarders, tot 70 procent minder polsfracturen en tot 80 procent minder verstuikingen. Het dragen van elleboogbeschermers verkleint met bijna 10 keer de kans op een ernstige blessure.

VeiligheidNL voert samen met Perry de campagne Be Brave, Be Safe, waarin het gebruik van effectief gebleken protectie en reflectie bij sportbeoefening centraal staat. Het gebruik van pols- en elleboogbescherming door schaatsers is een effectief gebleken preventiemaatregel om ernstig letsel door een val op natuurijs te voorkomen. Schaatsers die op het ijs onderuit gaan, blokkeren een val voorover met de polsen en achterover gebeurt dat met de elleboog. Goede bescherming verkleint aanzienlijk de kans op fracturen en verstuikingen bij een onverwachte val tijdens het schaatsen!
http://www.veiligheid.nl/nieuws/veiligheidnl-roept-schaatsers-op-pols--en-elleboogbescherming-te-gebruiken


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #234 Gepost op: 25 januari 2013, 11:53:32
Speciale route schaatsslachtoffers MCL


De afdelingen spoedeisende hulp (SEH) van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen zijn tijdens de vorstperiode voorbereid op mogelijke extra schaatsslachtoffers. Voor hen heeft de SEH in het MCL een aparte route opgezet om lange wachttijden te voorkomen.

De eerste ijsbanen in de provincie Friesland zijn open, en naar verwachting zullen aanstaand weekeinde weer veel mensen de mogelijkheid benutten om te schaatsen.
Unithoofd Arno Huisman van de SEH in het MCL: 'Er is extra personeel oproepbaar en uiteraard hebben we benodigdheden zoals gipsverband en pijnstillers op voorraad.

Op de spoedeisende hulp in Heerenveen is ook meer personeel aanwezig dan normaal. Het ziekenhuis houdt extra medewerkers achter de hand die elk ogenblik opgeroepen kunnen worden.

Drukte
Goed schaatsweer kan in de ziekenhuizen voor veel drukte zorgen. Tijdens de laatste vorstperiode, in februari 2012,  behandelde alleen al het MCL in Leeuwarden in ongeveer een week tijd 379 ijsslachtoffers en de Friese ziekenhuizen samen meer dan duizend onfortuinlijke schaatsers.

Huisman: 'Bij de ijsletsels die in een ziekenhuis behandeld moeten worden zien we heel veel gebroken polsen. Daarnaast zijn er de meest uiteenlopende andere botbreuken. Een val op het ijs kan ook leiden tot bijvoorbeeld een hersenschudding of andere verwondingen.'

Volgens Overbeek is in de gipskamer van de Tjongerschans een extra gipstafel neergezet, om de wachttijden te beperken. 'De eerste schaatsslachtoffers zich overigens al gemeld.'
http://www.nvz-ziekenhuizen.nl/actueel/597-speciale-route-schaatsslachtoffers-mcl


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #235 Gepost op: 30 januari 2013, 08:30:28
GHB-richtlijn voor de regio Haaglanden ontwikkeld
29 januari 2013

Ziekenhuisapotheker Daan Touw van Apotheek Haagse Ziekenhuizen/HagaZiekenhuis nam het initiatief om een GHB-richtlijn te ontwikkelen voor de regio. Deze richtlijn zorgt ervoor dat alle zorgverleners in de regio de symptomen bij een GHB-overdosis of bij GHB-afkickverschijnselen herkennen en dezelfde behandelmethode gebruiken.

"Er is een toename van het aantal GHB-patiënten die het ziekenhuis vanwege overdosis bezoekt," vertelt Daan Touw. "Ik merkte dat de zorgverleners van de ziekenhuizen in de regio niet dezelfde behandelwijzen toepasten. Dat kan voor problemen zorgen omdat de ene medicatie eerst moet worden afgebouwd voordat aan een ander kan worden begonnen." De GHB-richtlijn kwam tot stand in samenwerking met RdGG, MCH, Bronovo, 't Lange Land, Groene Hart Ziekenhuis en Brijder Verslavingszorg.

Aantal GHB-patiënten verviervoudigd
De 'partydrug' is vergeleken met andere drugs goedkoop, zo'n vijf euro voor 5 milliliter. Het is makkelijk zelf te maken met een mengsel van ammoniak en schoonmaakmiddel. Daan: "Echt levensgevaarlijk. Elk weekend melden zich nu zo'n 5 tot 10 patiënten (vooral mensen in de leeftijd tussen de 25 en 44 jaar) op de Spoedeisende Hulp van genoemde ziekenhuizen vanwege een overdosis. Dat aantal lag in 2007 nog op nul. Zo'n 36% van de GHB-gebruikers heeft door een overdosis een comateuze toestand meegemaakt. Een verontrustend gegeven; het kan fatale gevolgen hebben. De kans op een GHB-overdosis is heel groot omdat de dosering heel nauw luistert. Een millimeter teveel kan al hart- en ademhalingsproblemen of slokdarmverbranding geven. En in het ergste geval tot de dood leiden."

Afkickkliniek in Den Haag
Els Govers, regiodirecteur van Brijder Verslavingszorg regio Haaglanden, ziet ook een toename van GHB-verslaafden die willen stoppen met het gebruik ervan. "GHB is een drug waar je na korte tijd al aan verslaafd kunt raken en waar je heel moeilijk van af kunt komen. Patiënten die willen afkicken kunnen bij ons terecht om 'clean' te worden en hun leven weer op de rails te krijgen." Brijder opent op 15 maart 2013 speciaal voor GHB-verslaafden een afkickkliniek in Den Haag.

De richtlijn die mogelijk als voorbeeld wordt gebruikt voor een landelijke richtlijn, wordt dinsdag 29 januari 2013 gepresenteerd tijdens een minisymposium waarbij ook ambulance en politie Haaglanden vertegenwoordigd zijn.


NB. Narcosemiddel Gamma-HydroxyButyraat (GHB) wordt steeds vaker als partydrug gebruikt
http://www.hagaziekenhuis.nl/over-hagaziekenhuis/actueel/nieuws/2013/ghb-richtlijn-voor-de-regio-haaglanden-ontwikkeld.aspx


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #236 Gepost op: 5 februari 2013, 15:25:51
Sneeuw en gladheid zorgen in januari voor 6.400 slachtoffers

Ziekenhuizen hebben tijdens de laatste hevige sneeuwperiode van 14 t/m 27 januari naar schatting 6.400 mensen na een glijpartij behandeld op de Spoedeisende hulpafdeling (SEH). Dat zijn dagelijks gemiddeld 460 slachtoffers van een slip- en valpartij door sneeuw en gladheid. Van alle slachtoffers zijn 5.600 mensen lopend onderuit gegaan. 850 slachtoffers hebben dat op en met de fiets gedaan.
Naar schatting 4.100 mensen zijn op een SEH afdeling behandeld vanwege facturen aan pols, arm, heup of been.

Het aantal van 6.400 slachtoffers door sneeuw en gladheid is meer dan twee keer zo hoog als vorig jaar. In 2012 behandelden de ziekenhuizen, ook tijdens een bijna tweewekelijkse periode (2 t/m 13 februari), naar schatting 3.100 slachtoffers.
Sneeuw en gladheid maken jaarlijks veel slachtoffers onder voetgangers. Voetpaden krijgen bij de gladheidsbestrijding dan ook de minste aandacht.
Daarentegen beginnen fietsers wel steeds minder het slachtoffer te worden van sneeuw en gladheid. Hier lijken maatregelen ter bestrijding van de gladheid, zoals het sneeuw vrijmaken van veel gebruikte fietspaden, vruchten af te werpen.

VeiligheidNL pleit voor aandacht voor voetgangers en fietsers bij de bestrijding van sneeuw en gladheid. Burgers en bedrijven kunnen gemeenten helpen. Bijvoorbeeld door het sneeuwvrij maken van het trottoir langs de voordeur en de eigen toegang. Gemeenten kunnen burgerinitiatieven beter ondersteunen, bijvoorbeeld door op centrale punten en bij risicovolle plekken (bruggetjes en viaducten, nabij verzorgingshuizen, openbare gebouwen en winkelcentra) gratis strooizout beschikbaar te stellen.
http://www.veiligheid.nl/nieuws/sneeuw-en-gladheid-zorgen-in-januari-voor-6400-slachtoffers


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #237 Gepost op: 15 februari 2013, 16:42:12
SEH-verpleegkundige wordt schaars

Verpleegkundigen die zijn gespecialiseerd voor de spoedeisende hulp zijn lastig te vinden. De SEH leidt dan ook steeds meer verpleegkundigen zelf op.

Belangstelling
“Vijf jaar geleden heb ik voor het laatst een fulltime verpleegkundige aangenomen met een SEH-opleiding”, vertelt unithoofd Jos de Bruijn. “Ze zijn niet gemakkelijk te vinden. Misschien bestaat er in de buitenwereld een beeld dat we arrogant zouden zijn. Of dat werken op deze SEH te intensief en te stressvol is.”

brancardLevenservaring
Dat is niet het geval, beaamt ook SEH-verpleegkundige Peter Roedoe. “Wel is op onze afdeling levenservaring en een stevige medische achtergrond onmisbaar. Je komt in aanraking met ingewikkelde aandoeningen en ernstig zieke patiënten. Je ziet veel, doet veel, werkt in een hecht team van collega’s. Maar ik zou niet willen overstappen naar een andere SEH.”

Anderhalf jaar
De afdeling lost het dreigende tekort van SEH-verpleegkundigen op door ze zelf op te leiden. Vier keer per jaar kunnen verpleegkundigen instromen. Met een achtergrond in de intensive care of acute zorg zijn ze binnen anderhalf jaar klaar. Afgestudeerde mbo- of hbo-verpleegkundigen zonder ervaring in de acute zorg zijn langer bezig en ervaren de opleiding als intensief. Voor een enkeling is het zelfs te zwaar.

Ook op de IC
“Een groot voordeel van onze afdeling is dat we uitwisseling bieden”, zegt De Bruijn. “Verpleegkundigen kunnen behalve op de SEH, bijvoorbeeld ook op de intensive care of op de ambulance werken. Door te investeren in jezelf en af en toe van werkplek te veranderen, blijft het werk hier afwisselend en uitdagend.”
http://www.erasmusmc.nl/corp_home/corp_news-center/2013/2013-02/seh.verpleegkundige.wordt.schaars/


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #238 Gepost op: 20 februari 2013, 22:25:51
Overcrowding op de SEH


De vragenlijst voor het eerste (2012) deel van het onderzoek “Drukte op de Spoedeisende Hulp (SEH)”, is ingevuld door 61 van de 94 geïncludeerde SEH-afdelingen: 53 SEH-afdelingen in perifere ziekenhuizen, en alle 8 SEH-afdelingen in academische ziekenhuizen.
Het uiteindelijke doel van het onderzoek is de resultaten van de vragenlijst van 2012 te vergelijken met de resultaten van een vragenlijst die in 2015 zal worden uitgezet, om eventuele effecten van de ontwikkelingen binnen het acute zorglandschap (bijvoorbeeld huisartsenposten, sluiting van SEH-afdelingen) op de doorlooptijd en drukte op SEH-afdelingen in kaart te brengen.Natuurlijk kunnen we op basis van het eerste deel al een en ander schrijven.

Zo varieerde het aantal SEH-bezoeken zoals opgegeven door de respondenten van krap 8.000 tot ruim 52.000 per jaar per ziekenhuislocatie, met een gemiddelde van bijna 25.000 SEH-bezoeken per jaar. De gemiddelde doorlooptijd voor patiënten die met ontslag gaan vanaf de SEH was 120 minuten, en voor patiënten die opgenomen moeten worden 150 minuten. Enkele SEH-afdelingen rapporteerden een gemiddelde doorlooptijd van 220 minuten voor ontslagpatiënten. Voor Amerikaanse begrippen nog steeds prachtige (gemiddelde) doorlooptijden, maar desondanks ervaart meer dan een derde van de SEH-afdelingen meerdere keren per week overcrowding, perioden die als ‘veel te druk’ worden ervaren door het verpleegkundig en medisch personeel.Een volle afdeling met wachtende patiënten in de wachtkamer en het niet kunnen voldoen aan de targettijden voor triage en behandeling komt zowel op grote SEH-afdelingen als op kleine SEH-afdelingen voor, en zowel in perifere als in academische ziekenhuizen.

Te kort aan ruimte is volgens bijna de helft van de respondenten een probleem, te kort aan verpleegkundig personeel voor een kwart. De duur van de medische consulten wordt door 80% van de respondenten genoemd als bijdragend aan de drukte. Verrassend genoeg wordt door maar 16% van de respondenten de groep zelfverwijzers gezien als de groep met de meeste impact op drukte. Deze patiënten gaan vaak snel door het systeem dankzij o.a. het inzetten van fast-track en huisartsenposten. De door de huisarts verwezen patiënten (door ruim 40% van de respondenten genoemd) en multitrauma patiënten (door ruim 30% van de respondenten genoemd) hebben meer impact op de drukte. Ruim 40% van de respondenten geeft aan in perioden van drukte gebruik te maken van gangen en hallen om patiënten te plaatsen, bij gebrek aan behandelkamers.

De definitieve analyse gaat volgende week van start. SEH-afdelingen die nog geen lijst hebben ingeleverd, hebben nog tot en met aanstaande vrijdag (22 februari) de mogelijkheid.
http://www.nvshv.nl/seh/index.php/nieuws/artikel/218/overcrowding-op-de-seh


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #239 Gepost op: 27 februari 2013, 14:13:15
Citaat
Martini Ziekenhuis richt SEH voor kinderen in

Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft binnen de bestaande Spoedeisende Hulp een speciale afdeling voor kinderen ingericht. Hierbij ondersteunt een kinderverpleegkundige de SEH-verpleegkundige bij de opvang, het onderzoek en de behandeling.


lees verder
bron: Skipr




Citaat
Spoedeisende Hulp voor kinderen: een vak apart


In 2012 kwamen ruim 3.500 kinderen naar de Spoedeisende Hulp in het Martini Ziekenhuis. In dat jaar startte een samenwerking tussen de afdeling Kindergeneeskunde en de Spoedeisende Hulp gestart om vooruit te lopen op ontwikkelingen op het gebied van kindvriendelijkheid op een Spoedeisende Hulp. Door deze samenwerking biedt het Martini Ziekenhuis zeer kindvriendelijke en kwalitatief goede acute zorg aan kinderen vanaf drie maanden.

De kinderverpleegkundige ondersteunt de Spoedeisende Hulp-verpleegkundige bij de opvang, het onderzoek en de behandeling van alle kinderen die binnenkomen. Voorheen werd een deel van de kinderen met bijvoorbeeld een gebroken been op de Spoedeisende Hulp behandeld en een deel van de kinderen werd behandeld op de kinderafdeling, waar een kinderverpleegkundige aanwezig is.

Win-win
In de huidige situatie gaan álle kinderen met een acuut probleem eerst naar de Spoedeisende Hulp en worden daar mede opgevangen door een kinderverpleegkundige. Alle acute zorg is daarmee op één locatie gebundeld, wat samenwerking vergemakkelijkt. Hierdoor profiteren alle specialismen van de specifieke zorgkennis van de kinderverpleegkundigen en delen de Spoedeisende Hulp-verpleegkundigen hun kennis ten aanzien van acute zorg met de kinderverpleegkundigen. Loes Tanja, kinderarts: ‘De samenwerking is een win-win situatie voor alle kinderen die plotseling naar het ziekenhuis moeten. De toegevoegde waarde van deze samenwerking zie je ook doordat je merkt dat andere specialismen meer aandacht hebben voor pijbestrijding bij kinderen.’

Toverzalf
De kinderverpleegkundigen zorgen voor optimale aandacht voor het kind; voor de manier van benaderen én voor goede voorlichting aan het hele gezin. Er is veel aandacht voor het verlichten van ongemak en pijn. Zo gebruiken kinderverpleegkundigen ‘toverzalf’ voor een prik en weten zij hoe ze kinderen moeten voorbereiden op onderzoeken. Op de Spoedeisende Hulp is een kamer ingericht die door middel van magnetische afbeeldingen aan de muur, gemakkelijk kan worden aangepast aan elke leeftijdscategorie.
http://www.martiniziekenhuis.nl/Over-Martini/Nieuws/2013/Spoedeisende-Hulp-voor-kinderen-een-vak-apart/