Acute zorg nieuwtjes

Auteur Topic: Acute zorg nieuwtjes  (gelezen 260521 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #70 Gepost op: 1 maart 2009, 15:01:01
http://www.ad.nl/rotterdam/3036848/Inchecken_bij_patintenzuil_bespaart_wachttijd_bij_de_balie.html

 zondag 01 maart 2009
Inchecken bij patiëntenzuil bespaart wachttijd bij de balie
Door ABDEL ILAH RUBIO

ROTTERDAM - Nieuwe patiënten van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis maken sinds kort gebruik van de patiëntenzuil.
afbeelding vergroten Niet meer in de rij om in te checken. FOTO CEES KUIPER
De klanten van de zorgsinstelling hoeven niet meer in de rij te staan om een patiëntenpas te laten maken, maar kunnen direct terecht bij het electronisch apparaat om een pasje uit te printen. Het enige wat ze nodig hebben is een paspoort of identiteitskaart.

Met deze nieuwe techologische ontwikkeling, die het ziekenhuis zelf bedacht, hoopt de zorginstelling haar patiënten veel tijd en stress te besparen. Die krijgen niet alleen een pasje, maar ook een routebeschrijving naar de poli uitgeprint. Later dit jaar kun je met het pasje ook precies zien hoe lang de wachttijd is.

Het Maasstad Ziekenhuis, dat de zuilen samen met het automatiseringsbedrijf Centric ontwikkelde, heeft nu vier van deze apparaten staan op de locaties Clara en Zuider en is hiermee de eerste in de regio die gebruik maakt van dit systeem. De bedoeling is dat er later meer van komen. Ook andere ziekenhuizen in het land hebben interesse getoond.

Tjeerd Canrinus, ICT manager in het Maasstad Ziekenhuis en bedenker van het systeem, liet zich inspireren op luchthaven Schiphol. ,,Ik was erg onder de indruk van de zuilen die ze daar hebben om je boardingpas uit te printen. Ik dacht: dat moeten we ook in de zorg kunnen toepassen.'' Canrinus legt uit dat de patiëntenzuil van het Maasstad Ziekenhuis nu alleen nog paspoorten en identiteitskaarten met een zogeheten RFID-chip – deze worden sinds 2006 uitgegeven – kan lezen. De gegevens op de chip worden overgezet op het pasje.

Mensen met oude identiteitsbewijzen zijn dus aangewezen op de balie, maar niet voor lang. Volgens Canrinus wordt het nog dit jaar mogelijk om ook met oude documenten een pasje uit te laten printen.

De bedoeling is dat op den duur het hele electronisch patiëntendossier van het ziekenhuis aan het pasje wordt gekoppeld. ,,En patiënten kunnen binnenkort ook thuis via internet een afspraak maken voor het ziekenhuis,'' vertelt Canrinus trots.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #71 Gepost op: 8 maart 2009, 14:01:17
http://www.perssupport.nl/publishingweb/pressrelease/detail.do?pressId=26651&type=quicksearch&pageIndex=1&searchKey=f9d5035e-0be0-11de-8eb6-59123a5b767b&languageId=NL

Publicatietijd: 04/03/2009 12:30

Dit is een origineel persbericht.

Vorig jaar op 7 april is de website sportcor.nl van start gegaan. Sporters die tijdens of vlak na (binnen 6 uur) sportbeoefening getroffen worden door een plotselinge hartstilstand, kunnen op deze site worden geregistreerd.

Aanmelden kan door behandelende artsen, familieleden of door de sporter zelf, wanneer hij of zij de hartstilstand overleeft.

Nu, bijna een jaar verder, kunnen de eerste resultaten bekendgemaakt worden.

Het aantal gemelde slachtoffers van plotselinge hartstilstand bij sport is 50. Van deze gevallen is 69% plotseling overleden, 31% overleefde de hartstilstand. Het merendeel van de slachtoffers was man (90%) en de gemiddelde leeftijd was 40.6 jaar. Onderzoek naar deze slachtoffers biedt de mogelijkheid om de oorzaken steeds beter te begrijpen. We willen dan ook iedereen blijven verzoeken om slachtoffers te melden.

Dit jaar zal www.sportcor.nl ook intensief gaan samenwerken met de regionale ambulance verenigingen. Tevens is de website verder uitgebreid met informatie. Mocht u desondanks verdere vragen hebben, neemt u dan contact op met artsonderzoeker Margriet de Beus (telefoonnummer via bovenstaande link)


Twentsgeluk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,987
Reactie #72 Gepost op: 9 maart 2009, 08:35:33
Nieuw apparaat verbetert opsporing darmkanker

UTRECHT- Het Universitair Medisch Centrum Utrecht gaat een internationaal onderzoek coördineren naar de werking van een nieuwe colonoscoop. Dat heeft het UMC maandag bekendgemaakt.
 
Een colonoscoop is een flexibele slang waarmee een arts mee in de darmen kan kijken. Volgens het UMC zijn darmpoliepen beter op te sporen met het nieuwe apparaat. Poliepen kunnen het begin van dikkedarmkanker zijn.

Met de nieuwe colonoscoop kunnen artsen ook achter plooien in de darmwand te kijken. In het nieuwe apparaat zit een extra onderdeel dat uit de flexibele slang kan schuiven. Hierdoor ontstaat een soort achteruitkijkspiegel waarmee de arts 'terug' kan kijken.

Zes ziekenhuizen

Zes ziekenhuizen in Nederland, Groot Brittannië, België en Italië doen mee aan het onderzoek met de nieuwe colonoscoop. Patiënten worden met het nieuwe en met een oud apparaat onderzocht.

Er wordt gekeken of met de nieuwe colonoscoop poliepen worden ontdekt die het oude apparaat niet zou hebben gezien.

Dikkedarmkanker is één van de meestvoorkomende vormen van kanker in Nederland. In 2006 is het bij 11.231 mensen vastgesteld.

ww.nu.nl


Twentsgeluk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,987
Reactie #73 Gepost op: 9 maart 2009, 20:11:16
Ziekenhuis-opnamen longontsteking en acute bronchitis verdubbeld

Het aantal ziekenhuisopnamen vanwege een longontsteking of acute bronchitis is in de periode 1981–2005 verdubbeld. Bij longontsteking gold de toename vooral ouderen (65-plus), terwijl de toename voor acute bronchitis vooral 0-jarigen betreft. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal ziekenhuisopnamen voor een longontsteking is tussen 1981 en 2005 met 130 procent toegenomen. Bij de 65-plussers is zelfs sprake van een verdriedubbeling van het aantal opnamen. De stijging van het aantal ziekenhuisopnamen voor longontsteking kan het gevolg zijn van een toename van het aantal mensen met een verminderde weerstand. Een voorbeeld hiervan is de toegenomen en verbeterde behandeling van kankerpatiënten. Een verzwakte afweer kan één van de gevolgen hiervan zijn, waardoor er meer kans is op een longontsteking.

Ook onder zuigelingen is het aantal opnamen vanwege een longontsteking relatief hoog, dit aantal is de afgelopen 25 jaar echter gemiddeld gelijk gebleven.

Het aantal ziekenhuisopnamen voor acute bronchitis is tussen 1981 en 2005 gestegen van 1 500 tot ruim 5 duizend. Gemiddeld 35 procent van de opnamen betreft 0-jarigen. In deze groep is het aantal opnamen in de periode 1981–2005 verzevenvoudigd. In 1981 vonden 21 opnamen per 10 duizend 0-jarigen plaats, in 2005 was dat gestegen tot 147 per 10 duizend. De helft van het aantal opnamen bij 0-jarigen betreft zuigelingen jonger dan 4 maanden.

Mogelijk wordt tegenwoordig eerder besloten tot een ziekenhuisopname bij jonge zuigelingen met acute bronchitis dan vroeger, zodat meer gerichte zorg geboden kan worden. De stijging zou ook te maken kunnen hebben met een toename van het aantal kwetsbare jonge zuigelingen (bijvoorbeeld te vroeg geboren kinderen).
 
http://www.blikopnieuws.nl/bericht/93334


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #74 Gepost op: 9 maart 2009, 21:00:53
http://www.tctubantia.nl/regio/twente/4626461/Noodaggregaat-MST-haperde-vaker.ece

Noodaggregaat MST haperde vaker

maandag 09 maart 2009 | 03:18 | Laatst bijgewerkt op: maandag 09 maart 2009 | 14:39
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
Archieffoto: DTCT

Archieffoto: DTCT

ENSCHEDE - Het noodaggregaat van het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede haperde volgens een oud-werknemer vaker. In september 2006 was de storing ernstiger dan vrijdag toen bij het schijnsel van een sterke zaklamp een operatie moest worden afgerond.
Zie ook:

    * Operatie bij licht van zaklamp


De stroom viel vrijdagmiddag uit en het noodaggregaat kwam niet snel genoeg op gang om noodstroom te leveren.


In 2006 duurde het volgens de oud-werknemer een uur voordat er noodstroom was. Toen moesten patiënten op de intensive care veertig minuten met de hand worden beademd. Het voormalig personeelslid waarschuwde destijds voor herhaling omdat er volgens hem laconiek met het probleem werd omgesprongen. MST-woordvoerder Arkenbout zegt dat van onderschatting geen sprake is. " We voldoen aan alle denkbare eisen en hebben sinds de brand in de operatiekamer in Almelo een technisch onderhoudsplan."



http://www.tctubantia.nl/regio/twente/4619430/Operatie-bij-licht-van-zaklamp.ece

Operatie bij licht van zaklamp

zaterdag 07 maart 2009 | 03:22
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

ENSCHEDE - Een plotselinge stroomstoring in Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede leidde er gistermiddag toe dat een operatie 'alleen nog maar met een krachtige zaklantaarn tot een goed einde kon worden gebracht.' De zaklamp moest uitkomst brengen, omdat het noodaggregaat, na het uitvallen van de stroom, niet direct in werking trad.
De stroomstoring duurde ongeveer tien minuten. Het duurde enkele minuten voordat het noodaggregaat actief werd. Op dat moment waren operaties gaande in het ziekenhuis. Voor zover bekend bij woordvoerder Aad Arkenbout van het ziekenhuis deden zich geen calamiteiten voor. Maar: "We hadden op een gegeven moment geen licht, niks meer. In een ziekenhuis heb je toch te maken met vitale apparatuur die niet zonder stroom kan. Met allerlei kunstgrepen hebben we de operaties kunnen afronden. In één geval hebben we een krachtige zaklamp moeten gebruiken om de operatie tot een goed einde te brengen."

"Heel vervelend allemaal", aldus Arkenbout. "Wat er precies aan de hand is geweest weten we nu nog niet." De eigen technische dienst van het ziekenhuis is direct een onderzoek begonnen naar de oorzaak van het niet direct aanslaan van het noodaggregaat. "De eerste resultaten van dat onderzoek worden maandag bekend."


Twentsgeluk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,987
Reactie #75 Gepost op: 11 maart 2009, 19:42:39
Onverklaarde hartdood door genetische afwijking

Amsterdam - Onderzoekers onder leiding van Arthur Wilde, hoogleraar Cardiologie in het AMC, hebben een genetische afwijking ontdekt die een erfelijke vorm van plotse hartdood op jonge leeftijd veroorzaakt. In families met de aandoening sterft een kwart van de familieleden voor het 50e levensjaar – vaak zelfs voor het 40e - aan tot nu toe onverklaarde hartritmestoornissen.

Identificatie van het verantwoordelijke stukje DNA maakt preventieve behandeling mogelijk van familieleden met een hoog risico op een hartstilstand. Dit gebeurt door middel van het implanteren van een inwendige defibrillator (ICD). De resultaten van het onderzoek worden morgen online gepubliceerd in het American Journal of Human Genetics.
 
http://www.blikopnieuws.nl/bericht/93460


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #76 Gepost op: 13 maart 2009, 22:07:17
http://www.rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=/News%2FDefault%2F2009%2Fmaart%2FDeel%20Erasmus%20MC%20dicht%20na%20vondst%20bacterie

Deel Erasmus MC dicht na vondst bacterie

13 maart 2009

Op een deel van de afdeling intensive care van het Erasmus Medisch Centrum (MC) in Rotterdam is een bacterie aangetroffen. Het ziekenhuis heeft maatregelen genomen om verspreiding van de zogenoemde Acinebacter-bacterie te voorkomen.

Dat heeft een woordvoerder van het Erasmus MC vrijdag bekendgemaakt. De bacteriën zijn voor gezonde mensen relatief ongevaarlijk.

Bij patiënten met een verminderde weerstand kunnen ze echter moeilijk te bestrijden infecties veroorzaken.


Luke_BNV

  • Freelance Cameraman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,262
    • Bekijk mijn Youtubepagina!
Reactie #77 Gepost op: 13 maart 2009, 22:09:27
over acute zorg gesproken:

hier in gelderland-midden maakt men nu gebruik van AZA's (acute zorg auto's)

zijn kleine mercedes A-klasses die zooruit rijden op de ambulance!
Volg mij op: Twitter: @LukeBNV Youtube: Luke Beens


Twentsgeluk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,987
Reactie #78 Gepost op: 18 maart 2009, 22:43:52
Digitale borstfoto spoort kanker eerder op

BILTHOVEN - Minister Klink geeft donderdag bij het RIVM in Bilthoven het startsein voor een nieuw landelijk systeem voor het maken van digitale borstfoto's.
 
Ieder jaar worden er van zo'n 900.000 vrouwen borstfoto's gemaakt binnen het landelijk bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Door de digitale fotografie kan borstkanker eerder worden opgespoord, aldus het RIVM.

Voor de zomer zal de helft van alle apparatuur waarmee de borstfoto's worden gemaakt, digitaal zijn.

Door de digitalisering verbetert de kwaliteit van de foto's. Hierdoor kunnen afwijkingen sneller worden gesignaleerd.

Geen verschil

Vrouwen die aan het onderzoek meedoen zullen in eerste instantie geen verschil merken. De manier waarop de foto's worden genomen blijft hetzelfde.

Het RIVM verwacht echter dat met deze techniek borstkanker in een eerder stadium kan worden ontdekt.

Informatie

Bijkomend voordeel van het nieuwe systeem is dat alle informatie voortaan digitaal beschikbaar is.

Bij een verandering van ziekenhuis of specialist hoeven er niet opnieuw foto's te worden gemaakt.

Borstkanker

Jaarlijks krijgen een miljoen vrouwen tussen 50 en 75 jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Het onderzoek is bedoeld om vroegtijdig te ontdekken of iemand borstkanker heeft. Dankzij dit bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks 750 vrouwen minder aan borstkanker.

www.nu.nl


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #79 Gepost op: 20 maart 2009, 23:39:36
http://www.nu.nl/algemeen/1936232/mrsa-bacterie-op-ic-sophia-kinderziekenhuis.html

MRSA-bacterie op ic Sophia Kinderziekenhuis
Uitgegeven:    20 maart 2009 19:06
Laatst gewijzigd:    20 maart 2009 19:05
ROTTERDAM - Bij patiëntjes op de afdeling intensieve zorg van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam is de mrsa-bacterie aangetroffen. Voor een deel van de afdeling is een opnamestop van kracht.

Dat maakte het Erasmus MC vrijdag bekend. Sophia maakt deel uit van het Erasmus MC.

De afdeling intensieve zorg bestaat uit 28 bedden, verdeeld over vier units. Mrsa is een op zich onschuldige huidbacterie die bij patiënten kan leiden tot infecties die moeilijk te bestrijden zijn.

Geïsoleerd

De getroffen patiënten worden voorlopig geïsoleerd. Personeel en bezoekers moeten wegwerpkleding dragen.

Vorige week werd op de volwassenenafdeling intensieve zorg van het Erasmus MC de Acinebacter-bacterie ontdekt. Ook deze bacterie kan infecties veroorzaken bij mensen met een verminderde weerstand. Het academisch ziekenhuis sloot de ic. Vrijdag ging deze weer open.
© ANP