Acute zorg nieuwtjes

Auteur Topic: Acute zorg nieuwtjes  (gelezen 257800 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #90 Gepost op: 22 augustus 2009, 18:42:48
Ik wordt oud...  'Vroeger' dronk je alles gewoon op...  :-X

http://www.ad.nl/bizar/3442382/Bewusteloos_door_drugstampon.html

 zaterdag 22 augustus 2009
Bewusteloos door drugstampon

ROTTERDAM - Een Nederlandse man en een vrouw raakten bewusteloos nadat ze een tampon gedrenkt in de partydrug GHB anaal inbrachten.

Het anaal of vaginaal inbrengen van tampons gedrenkt in alcohol of drugs is al langer een trend bij jongeren, maar dit is het eerste ernstige incident met dit zogenaamde 'slimmen'. De man en de vrouw werden een tijd geleden bewusteloos aangetroffen op een festival en vervolgens naar het ziekenhuis gebracht. Na ongeveer vijf uur in het ziekenhuis kwamen ze weer bij bewustzijn.

Een tampon kan tot drie glazen wodka opnemen, het effect van het anaal inbrengen is sterker dan wanneer je de alcohol drinkt, opdat het direct in de bloedstroom wordt opgenomen. Jongeren doen aan 'slimmen' omdat ze er dus sneller mee onder invloed zijn. Experts waarschuwen echter dat dit veel gevaarlijker is, omdat de dosissen minder te controleren zijn. (hln.be)


tatuta

  • NRK - EHBO'er
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 418
  • Geinterreseerde
    • Valvas Multimedia
Reactie #91 Gepost op: 22 augustus 2009, 22:39:36
comatamponnen?
NRK:                                         District ’s-Hertogenbosch e.o.       EHBO’er


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #92 Gepost op: 26 augustus 2009, 21:03:23
http://www.nos.nl/nos/artikelen/2009/08/art000001CA267007FAEB40.html
 
19:22 26 Augustus 2009
Klink weigert ziekenhuis extra geld

Het noodlijdende Vlietland Ziekenhuis in Schiedam hoeft niet te rekenen op extra overheidssteun. Het ziekenhuis is niet per se noodzakelijk om de acute zorg in de regio op peil te houden, zegt minister Klink.

Het ziekenhuis had om 60 miljoen euro gevraagd, maar dat is afgewezen. Wel wordt het ziekenhuis voor 18 miljoen gecompenseerd omdat de nieuwbouw door nieuwe overheidsregels duurder uitviel.

Klink sluit niet uit dat de financiële problemen leiden tot sluiting van het ziekenhuis, dat eind 2008 open ging. Dan moeten verzekeraars ervoor zorgen dat patiënten elders zorg krijgen, zegt hij.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #93 Gepost op: 28 augustus 2009, 08:13:48
'Hulp na beroerte in veel gevallen te traag'
ROTTERDAM - Patiënten die met een herseninfarct terechtkomen op de eerste hulp, moeten in een derde van de gevallen te lang wachten op een levensreddende
Dat blijkt uit een onderzoek van het AD waarvan de krant de resultaten vrijdag heeft gepubliceerd.
In de regel moeten mensen met een beroerte binnen een uur na aankomst in het ziekenhuis een zogeheten trombolyse ondergaan.
Hoe langer daarmee wordt gewacht, hoe meer hersenweefsel er afsterft. Volgens het AD moeten jaarlijks zevenhonderd van de tweeduizend patiënten te lang wachten.

Uitleg
De verschillen tussen ziekenhuizen zijn groot, zo blijkt uit de AD Ziekenhuis Top 100, die zaterdag voor de zesde keer verschijnt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil uitleg van de ziekenhuizen.
''De grote verschillen in resultaat baren ons zorgen'', zegt hoofdinspecteur Wim Schellekens.
www.nu.nl


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #94 Gepost op: 13 september 2009, 16:36:30
http://www.ad.nl/ad/nl/1007/Reiswereld/article/detail/429735/2009/09/13/Ziekenhuisbacterie-nu-ook-op-zandstrand.dhtml

Ziekenhuisbacterie nu ook op zandstrand
De dodelijke 'ziekenhuisbacterie' is voor het eerst aangetroffen op stranden in de Verenigde Staten. FOTO EPA

WASHINGTON - De ziekenhuisbacterie MRSA (meticilline-resistente staphylococcus aureus) is voor het eerst aangetroffen op stranden in de Verenigde Staten. Dat meldt een groep onderzoekers.
De moeilijk te bestrijden bacterie komt vooral voor in ziekenhuizen, gevangenissen, kleedkamers van sportzalen en bejaardentehuizen. Ze kan onder meer huidinfecties en mogelijk dodelijke longontstekingen veroorzaken.

"Dit is de eerste keer dat MRSA is aangetroffen in zeewater en strandzand", aldus Marilyn Roberts, microbiologe aan de Universiteit van Washington en co-auteur van de studie. De bacterie werd aangetroffen op vijf van de tien onderzochte stranden langs de kust van Washington en Californië.
 
De onderzoeksresultaten werden gepresenteerd op de eerste dag van de 49ste ISAAC-conferentie (Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy) in San Francisco. (BELGA)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #95 Gepost op: 23 september 2009, 21:07:02
http://arbeidsinspectie.szw.nl/index.cfm?fuseaction=dsp_document&link_id=172853

22 juli 2009

   Nr. 09/83
Artsen in opleiding gaan stap voor stap korter werken

Ziekenhuizen hebben vanaf 1 augustus twee jaar de tijd om voor hun artsen in opleiding te voldoen aan de norm voor een gemiddelde werkweek van maximaal 48 uur. In de tussentijd mogen de ziekenhuizen hen nog werkweken laten draaien van ten hoogste 52 uur.

Dit heeft minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten. Hij heeft een plan ontvangen van werkgevers- en werknemersorganisaties in de zorg waarmee de sector de gemiddelde werkweek terug wil brengen naar maximaal 48 uur. Dit was een voorwaarde van de minister. Nu nog bedraagt de maximum werkweek 56 uur. Komende maand gaat dat dus naar 52 uur.

Begin volgend jaar gaat de Arbeidsinspectie weer controleren op de werktijden van artsen die in opleiding zijn voor specialist. In het verleden werd er bij veel ziekenhuizen te lang gewerkt.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #96 Gepost op: 24 september 2009, 08:31:13
Menselijk falen vaak oorzaak onveiligheid SEH
Als op de Spoedeisende Hulp onbedoeld de veiligheid van de patiënt in het gedrang komt, is bij zestig procent van de oorzaken sprake van menselijk falen. Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en EMGO+ van VUmc in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Emergency Medicine.
Op de Spoedeisende Hulp in ziekenhuizen loopt een substantieel aantal patiënten onbedoelde schade op door de zorg. Een kwart van deze gebeurtenissen betreft haperingen in de samenwerking tussen de Spoedeisende Hulp en andere ziekenhuisafdelingen, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL en EMGO+.

Basisoorzaken
De meeste basisoorzaken blijken te liggen bij menselijk falen (60 procent), gevolgd door organisatorische (25 procent) en technische (11 procent) oorzaken. Bijna de helft van alle oorzaken is toe te schrijven aan afdelingen buiten de Spoedeisende Hulp, zoals het laboratorium. De bevindingen van de onderzoekers kunnen richting geven aan onderzoek en interventies om de patiëntveiligheid te verbeteren.

Meldingen
Het onderzoek is verricht op de Spoedeisende Hulp in tien Nederlandse ziekenhuizen gedurende een periode van acht tot veertien weken. Medewerkers op de afdelingen werd gevraagd onbedoelde gebeurtenissen te melden, welke werden gedefinieerd als alle onbedoelde incidenten die de patiënt hebben geschaad of zouden kunnen schaden. Meldingen van onbedoelde gebeurtenissen zijn internationaal relevant voor zorgverleners en beleidsmakers in de spoedzorg, als middel om de veiligheid in kaart te brengen en te kunnen verbeteren. In totaal werden 522 onbedoelde gebeurtenissen gerapporteerd, waarvan meer dan de helft consequenties had voor de patiënt.

Veiligheidsprogramma
Mede op basis van recente patiëntveiligheidsonderzoeken loopt sinds januari 2008 in de ziekenhuizen in Nederland het veiligheidsprogramma ‘Voorkom schade, werk veilig’. Het programma is geïnitieerd door de brancheorganisaties van verpleegkundigen, medisch specialisten en ziekenhuizen. Onderdeel van dit programma is het melden van onbedoelde gebeurtenissen (Veilig Incident Melden).
Tevens zijn tien inhoudelijke thema's vastgesteld waarop veel winst te behalen is bij het terugdringen van onbedoelde vermijdbare schade in ziekenhuizen, waaronder vroege herkenning en behandeling van de vitaal bedreigde patiënt, medicatieverificatie en verwisseling van en bij patiënten.
www.zorgkrant.nl


Jim

  • Ambulanceverpleegkundige & anesthesiemedewerker
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 647
  • When in doubt, knock'em out
Reactie #97 Gepost op: 30 september 2009, 18:16:51
Pas een bijscholing gehad over de nieuwste infuusnaalden, lijkt me een redelijk goed systeem:

http://www.bd.com/infusion/products/ivcatheters/nexiva/
CHAOS: Chief Has Arrived On Scene Waar cyanose is, is leven; nog heel even!


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #98 Gepost op: 1 oktober 2009, 19:25:24
http://www.nursing.nl/leren-en-loopbaan/werk-en-cao/article/5278/br-nd-en-nu


Brááánd! En nu?

01 oktober 2009

Verpleegkundigen weten niet hoe ze moeten handelen in geval van brand. Dat blijkt uit een steekproef van de Nederlandse Brandwonden Stichting onder 420 medewerkers van ziekenhuizen en 420 medewerkers van verpleeghuizen. Tijd voor een update!

Weet jij waar de brandslang hangt op jouw afdeling, ken je het vluchtplan en weet je de nooduitgang te vinden? Ook met je ogen dicht? Hier wat tips, mocht er bij jou op de afdeling brand uitbreken.

Allereerst kun je natuurlijk al wat preventieve maatregelen nemen bij brand:
- Gangen, trappen en uitgangen moeten altijd vrijgehouden worden van obstakels.
- Toegangswegen tot het ziekenhuis moeten bereikbaar zijn voor brandweervoertuigen.
- Automatische brandwerende deuren mogen niet belemmerd worden door meubilair.
- De niet-automatisch werkende branddeuren horen dicht te zijn.
- Er moet regelmatig toezicht gehouden worden op de brandveiligheid.
- Materialen gebruikt voor aankleding, stoffering of versiering van vluchtwegen mogen niet gemakkelijk ontvlambaar zijn en geen giftige of verstikkende gassen ontwikkelen in geval van brand.
- Vloerbedekking mag niet kunnen verschuiven, omkrullen of oprollen.
- Afval hoort dagelijks te worden afgevoerd naar de daarvoor bestemde containers.

Voor als het écht gebeurt: richtlijnen bij brand
- Breek bij brand het glas van de brandmelder en waarschuw onmiddellijk de centrale via het noodnummer binnen jouw ziekenhuis.
- Spoor direct de oorzaak van de brand op en probeer een beginnende brand te bestrijden met snelblussers of muurhaspels. Doe niet meer dan één poging.
- Ontruim bij alarm het gebouw zo snel mogelijk. Tracht patiënten zo veel mogelijk lopend, in rolstoelen of op een brancard te evacueren. Volg de kortst mogelijk weg en gebruik geen liften. Doe de deuren achter je dicht en houd de ramen gesloten.
- Probeer eerst te ontruimen naar een naastgelegen afdeling. Als horizontale ontruiming niet (meer) mogelijk is, evacueer dan naar een lager gelegen verdieping.
- Laat het werk over aan specialisten en volg hun instructies.
- Keer nooit terug! Als er patiënten vermist zijn, meld dat dan aan de verantwoordelijke medewerkers ter plaatse.

Bron: Nursing september 2007, 'Brááánd, en nu?'
Door: redactie Nursing


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #99 Gepost op: 3 oktober 2009, 22:17:10
http://www.nos.nl/nos/artikelen/2009/10/art000001CA442E57497E62.html
 
17:58 03 Oktober 2009
Verpleegkundige wil geen inenting

Een meerderheid van 54,4 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden is niet van plan zich te laten inenten tegen de Mexicaanse griep. Onder artsen is die bereidheid groter: 72,4 procent zegt zich te laten vaccineren.

Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS in samenwerking met brancheorganisaties KNMG en VenVN. Belangrijkste redenen om zich niet te laten vaccineren, zijn het idee dat het meevalt met de Mexicaanse griep en "gevoelsmatige weerstand".

KNMG en VenVN roepen hun leden op zich te laten inenten. Ook minister Klink doet dat. Hij wijst op het risico dat ze mensen besmetten die al erg ziek zijn.