Acute zorg nieuwtjes

Auteur Topic: Acute zorg nieuwtjes  (gelezen 260520 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

vesalius

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,506
Gepost op: 22 januari 2008, 17:36:31
In navolging van o.a. het Brandpreventie nieuwtjes Leek het mij wel een idee om in dit topic nieuws m.b.t. acute zorg te plaatsen.

Niet voor alles hoeft dan een apart topic geopend te worden.

Mocht iemand het geen goed idee vinden of er geen behoefte aan hebben laat het dan even horen in dit topic  :)




vesalius

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,506
Reactie #1 Gepost op: 22 januari 2008, 17:37:31
Trombolyse na cva is veiliger dan gedacht
 
Een trombolyse na een cva is veiliger dan tot nu toe werd gedacht. Dat stelt Maarten Uyttenboogaart, neuroloog in opleiding in het UMCG, in zijn proefschrift, waarop hij binnenkort promoveert.
 
Ook voor patiënten die langer dan drie uur na het ontstaan van de klachten worden behandeld, ouder zijn dan 80 jaar en patiënten die statines of bloedverdunners gebruiken, is de behandeling relatief veilig. Deze bevinding is opmerkelijk, omdat patiënten boven de tachtig jaar nu vaak nog van deze behandeling worden uitgesloten.

Uyttenboogaart onderzocht ook de voorspellende waarde van de bloedsuikerspiegel. Bij patiënten met een infarct in de holten blijkt een verhoogde bloedsuikerspiegel een gunstig effect te hebben. Bij een infarct in de hersenschors heeft het juist een negatief effect.
 
Bron: mednet.nl


SEH zustertje

  • SEH verpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,416
Reactie #2 Gepost op: 25 januari 2008, 16:15:36
De griep komt eraan!

Pers maar een extra sinaasappeltje uit en duik vanavond vroeg je bed in. De griep komt er namelijk aan. Alle hens aan dek dus!

Twee Europese gezondheidsorganisaties hebben vandaag laten weten dat de griep er nu echt aan komt. Dertien landen van de Europese Unie rapporteren een verhoogde activiteit van het griepvirus.

En tot die landen behoort ook Nederland. Gek genoeg staan buurlanden België en Duitsland staan niet op de EU-lijst.

Als het virus zich gedraagt als voorgaande jaren, zal de griep zich de komende weken naar het noorden en het oosten van Europa verspreiden.

Op dit moment is alleen in Ierland, Spanje, Zwitserland en Groot-Brittannië sprake van een echte griepgolf.



bron: gezondheid.blog.nl


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #3 Gepost op: 28 januari 2008, 23:39:07
;D ;D ;D :D :P

http://www.telegraaf.nl/buitenland/3144599/_Medicijnstudent_seksbeest__.html?p=25,1

ma 28 jan 2008, 14:16  | 48 reacties
Medicijnstudent seksbeest

AMSTERDAM -  Medicijnstudenten zijn het meest seksueel actief. Volgens het blad Varsity heeft een student medicijnen gemiddeld acht sekspartners versleten.

Theologiestudenten doen het 't minst, aldus het onderzoek onder duizend Engelse studenten op Cambridge. De godsdienstgeleerden in spé hebben slechts twee partners gehad.

Politicologen oefenen alvast wat meer voor later: zij hebben er zeven. Geschiedenisstudenten schrijven historie met zes.

Vier op de tien hebben al eens een one-night-stand achter de rug. Eén op de vier heeft al eens met SM gespeeld


vesalius

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,506
Reactie #4 Gepost op: 28 januari 2008, 23:49:39
Ehm, moet dat nou Palmpie in een serieus bedoeld topic...  ::)


Klink brengt nota uit over toekomst eerstelijns zorg
Geplaatst op: 28-01-2008 om: 15:25

 
Minister Klink wil in de eerstelijnszorg meer samenhang, innovatie, transparantie en een betere organisatie van de acute zorg. Dat schrijft hij in de nota 'Dynamische eerstelijnszorg' die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

 
Klink schrijft in de nota dat hij de komende jaren in wil zetten op vier verschillende thema's.
Zo moet de eerstelijnszorg zich sterker inzetten voor multidisciplinaire samenwerking, waardoor de samenhang in de zorg wordt vergroot.
Daarnaast moeten de zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen zorgen voor meer innovatie, ondernemerschap en een betere zorginkoop. Klink geeft daarbij aan dat hij bijvoorbeeld naar een systeem toe wil waarbij het tarief voor een behandeling niet gekoppeld is aan de zorgverlener, maar aan de behandeling. Hierdoor zou bijvoorbeeld een huisarts net zoveel geld krijgen voor het verwijderen van een moedervlek als een dermatoloog.
Voor het derde actiepunt, het stimuleren van transparantie, zullen per sector zorginhoudelijke indicatoren worden ontwikkeld voor het meten van prestaties en lijsten voor keuze-informatie. Volgens de minister moet er een slag worden gemaakt om feitelijke informatie te transformeren naar keuze-informatie, waardoor de consument zelf een keuze tussen zorgaanbieders kan maken.
De acute zorg moet volgens Klink ook beter worden georganiseerd. Hij pleit voor een keten van acute zorg, waarbij bijvoorbeeld de eerste en tweede lijn samenwerken. Daarnaast laat de minister een onderzoek uitvoeren naar de spreiding en capaciteit van de ambulancezorg. Ook wordt gekeken of er een ander systeem kan komen voor een eenduidige telefonische toegang voor patiënten met een acute zorgvraag.


vesalius

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,506
Reactie #5 Gepost op: 29 januari 2008, 12:52:03
Plotse hartdood sporters in databank


Het Julius Centrum gaat de plotse hartdood bij sporters registreren in de nieuwe databank Sportcor. Oorzaak en incidentie van plotse hartdood zijn nu nog onbekend door gebrek aan onderzoek volgens onderzoeker Margriet de Beus.  

David Di Tommaso won met FC Utrecht op 27 november 2005 nog met 1-0 van Ajax. Twee dagen later overleed de voetballer onverwacht in zijn slaap door een hartstilstand. Di Tommaso is niet de enige sporter die dit lot treft.

Naar schatting overlijden in Nederland jaarlijks 150 tot 200 sporters door plotse hartdood. Negen van de tien keer is het een mannelijk slachtoffer. Bij sporters onder de 35 jaar is de oorzaak meestal een erfelijke hartziekte, bij oudere sporters is dit een hartinfarct. Deze cijfers hebben een grote onzekerheidsmarge, want in Nederland is geen goede registratie van plotse hartdood bij sporters.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) registreert weliswaar sterftecijfers, maar volgens onderzoeker Margriet de Beus van het Julius Centrum zijn deze cijfers niet goed genoeg. ‘De reden van overlijden is soms onduidelijk en het CBS vraagt niet naar de anamnese en de familiegeschiedenis. Veel hartafwijkingen zijn erfelijk en de familie van het slachtoffer loopt onwetend rond met een verhoogd risico op plotse hartdood. In die gevallen nemen wij contact op met de familie.’

Van de sporters heeft 40 procent een afwijkend ECG. Volgens De Beus wordt deze afwijking vaak als onschuldig beoordeeld, maar het is onduidelijk of dit terecht is. Deze en andere vragen wil het Julius Centrum beantwoorden met de nieuwe Sportcor-database.

Een sporter is iemand die meedoet aan een sportcompetitie of iemand die meer dan 3-4 uur per week recreatief sport. Wanneer veel meldingen in de databank zijn verzameld, kunnen artsen gegevens opvragen voor een eigen onderzoek. In het voorjaar gaat het Julius Centrum de registratie uitbreiden met keuringsgegevens van levende sporters. Artsen kunnen sporters die overlijden na plotse hartdood in de toekomst melden op www.sportcor.nl. Zij krijgen een inlogcodes, zodat de patiëntengegevens beschermd zijn. Momenteel zit deze website echter nog in een opstartfase, waardoor registreren nu alleen kan via de website van de Nederlandse Vereniging voor cardiologie: www.nvvc.nl.


Bron: Medisch Contact




vesalius

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,506
Reactie #7 Gepost op: 9 februari 2008, 12:46:50
Vrije artsenkeuze alleen in niet-spoedeisende situaties
 
Artsen of instellingen hoeven het verzoek om een mannelijke of vrouwelijke zorgverlener alleen te honoreren als de patiënt dit tijdig aangeeft. Als de patiënt pas tijdens het bezoek of in spoedsituaties komt met een verzoek voor een man of vrouw, dan is dit niet mogelijk en dient hij of zij gebruik te maken van het beschikbare aanbod van artsen. Dat blijkt uit het aangescherpte standpunt van de KNMG, dat vandaag is gepubliceerd.

 
De patiënt heeft in spoedsituaties geen keuze in de arts, maar mag wel de toegewezen behandelaar weigeren. Dit mag ook als het consequenties heeft voor de eigen gezondheidstoestand. Uitzondering is tijdens een bevalling; in dat geval mag de op dat moment beschikbare arts zo nodig tegen de wil van de vrouw in maatregelen nemen om ernstige schade of dood van het kind te voorkomen.

In niet-spoedeisende situaties kan de patiënt tijdig, bij het maken van een afspraak, aangeven of er een voorkeur is voor een arts. De enige voorkeur waarmee mogelijk rekening gehouden kan worden is sekse. Artsen of zorginstellingen moeten niet ingaan op andere wensen, met betrekking tot bijvoorbeeld seksuele geaardheid, huidskleur, politieke gezindheid of godsdienst.

De tekst van het standpunt is, ten opzichte van een eerder concept-standpunt, iets gewijzigd. Volgens de organisatie was het vorige concept-standpunt niet op alle punten even duidelijk. Dit definitieve standpunt zou minder multi-interpretabel zijn.  

Bron: http://mednet.nl/content/html/38.asp?nb_id=8849


Jacques Schenk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,528
  • EHBO/Sigma/ex hoofd- brandwacht/trainer EHBDu
    • Website Jacques Schenk
Reactie #8 Gepost op: 17 februari 2008, 21:19:07
Ik had het idee dat dit topic serieus bedoeld was, helaas is de invulling dat een stuk minder, misschien toch meer iets voor het ziekenhuisforum ?

Jacques
Treat the patient, not the number...  Emergency Medicine - The art of drawing sufficient conclusions from insufficient resources


SEH zustertje

  • SEH verpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,416
Reactie #9 Gepost op: 21 februari 2008, 10:06:00
Het is idd. de bedoeling dat hier nieuws uit het spoedeisende cirquit geplaatst worden. ;)
Discussie cq. vragen in een  ander topic graag ;)