Acute zorg nieuwtjes

Auteur Topic: Acute zorg nieuwtjes  (gelezen 260313 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

helm

  • Gast
Reactie #100 Gepost op: 4 oktober 2009, 07:47:15
Meer overlevingskans na reanimatie

Anesthesioloog Gerrit Jan Noordergraaf heeft vanuit een ongebruikelijke invalshoek de reanimatie, en met name de hartmassage, onder de loep genomen. Sinds de jaren zestig wordt de pompwerking van het hart vervangen door op het borstbeen te drukken.
Ondanks al het onderzoek en de aanpassingen in hartmassage is de overlevingskans van patiënten echter niet verbeterd. Met zijn onderzoek probeert Gerrit Jan Noordergraaf te ontrafelen hoe dit kan. Hij ontwikkelde een computer-rekenmodel om te kijken wat er in de bloedvaten gebeurt als er uitwendige hartmassage wordt toegepast. Daarnaast maakte hij onder meer gebruik van onderzoek naar hartmassage door leken en deskundigen.

Hartmassage lijkt eenvoudig te leren, maar intussen speelt er zich tijdens het masseren heel veel af, concludeert Noordergraaf. Hoeveel druk er is op de borstkas, wat die druk doet met de bloedvaten, en hoe bloed heen en weer pendelt en niet goed vooruit beweegt, blijken helaas even onzichtbaar als de kwaliteit van de hartmassage. De menselijke bloedsomloop is ook niet gebouwd om dit makkelijk toe te staan. Hij bepleit dat zonder zogenoemde feedback de kwaliteit niet afgestemd is op de behoefte van de patiënt.
Het opwekken van een goede bloedsomloop is de essentie van reanimatie. Met eenvoudige hulpmiddelen zoals feedback, het koppelen van de kwaliteit én de aard van de massage op de behoefte van de patiënt, en de massage meer door machines te laten doen, kan de kans op goede overleving sterk verbeteren. ‘Twee handen’ zijn een goed begin, maar zelden genoeg om te bepalen of de patiënt kan overleven of niet.

http://www.artsenapotheker.nl/i111565


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #101 Gepost op: 26 oktober 2009, 18:56:57
http://www.telegraaf.nl/binnenland/5165617/__Gevangenisziekenhuis_aan_banden__.html

ma 26 okt 2009, 18:27 | lees voor
Gevangenisziekenhuis aan banden na sterfgeval

DEN HAAG -  Het gevangenisziekenhuis in Scheveningen mag geen patiënten meer behandelen die acute medische hulp nodig hebben. Ook mag het ziekenhuis zich geen ziekenhuis meer noemen, maar moet het zich profileren als zorgcentrum of kliniek.

Dat heeft staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie maandag aan de Tweede Kamer geschreven. Ze volgt daarmee de maatregelen die de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft opgelegd aan het penitentiair ziekenhuis, waar vooral vluchtgevaarlijke gedetineerden en gevangenen van internationale tribunalen worden behandeld. Aanleiding voor de ingreep is het overlijden van een 17-jarige jongen die vanuit jeugdgevangenis De Hartelborgt was doorverwezen naar Scheveningen.

De arts van het gevangenisziekenhuis heeft zich voldoende ingezet, maar is volgens de inspectie tekortgeschoten bij het onderkennen van de ernst van het ziektebeeld van de jongen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #102 Gepost op: 3 november 2009, 19:48:58
http://www.rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=/News%2FDefault%2F2009%2Fnovember%2FDuizenden%20handtekeningen%20voor%20behoud%20van%20Vlietland

Duizenden handtekeningen voor behoud van Vlietland

3 november 2009

Huisartsen hebben dinsdagmiddag duizenden handtekeningen aangeboden aan leden van de Tweede Kamer voor behoud van het Vlietlandziekenhuis in Schiedam. De handtekeningen zijn verzameld in de artsenpraktijen in de regio.
Volgens de huisartsen is het regelrechte ramp als het Vlietlandziekenhuis zou moeten sluiten. De afdeling spoedeisende hulp van collega-ziekenhuizen in de regio zouden dan snel overbelast raken.

Het ziekenhuis is in grote financiële problemen gekomen door tegenvallers bij de verkoop van de oude locatie, de nieuwbouw en de exploitatie. Het heeft 42 miljoen euro nodig, maar minister Klink heeft geweigerd bij te springen. De laatste hoop is nu gevestigd op de Tweede Kamer.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #103 Gepost op: 16 november 2009, 13:04:16
Traumazorg verbeterd, maar sterfte niet afgenomen
Ondanks belangrijke verbeteringen in de behandeling van zwaargewonden, overlijden in Nederland nog evenveel mensen door een ongeval als vijftien jaar geleden. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Annemarie Nijboer.

De Nederlandse traumazorg functioneert op hoog niveau, maar patiënten worden steeds ouder en ernstiger gewond, concludeert de onderzoekster. “We moeten de behandeling voor aankomst in het ziekenhuis verbeteren en ons nog meer richten op preventie van ongevallen en letsel. Misschien is het tijd dat fietsers standaard een fietshelm gaan dragen.”

Van alle patiënten die tussen 2002 en 2005 met ernstige verwondingen in het Traumacentrum Noord Nederland (UMCG) werden behandeld, overleed uiteindelijk 25% aan zijn verwondingen. Dat is evenveel als twintig jaar geleden, zo blijkt uit analyse van meer dan dertienhonderd patiënten. Verheugend is wel dat van de patiënten die overleven, een groter percentage redelijk tot goed herstelt: nu 67%, twintig jaar geleden 40%.

Meer fietshelmen
Steeds meer zwaargewonden hebben ernstig nek- en schedelhersenletsel, zo blijkt uit analyse: van 62% van de patiënten twintig jaar geleden tot 73% nu. De vooruitzichten van deze patiënten zijn erg slecht, ondanks optimale behandeling. “Willen we vooruitgang boeken, dan moeten we ons onder meer richten op betere preventie,” aldus de promovenda. “Misschien is het tijd dat fietsers ook in Nederland standaard een fietshelm gaan dragen, in navolging van veel andere westerse landen.”

Meer oog voor ouderen
Ook valt op dat de gemiddelde leeftijd van de patiënten die op werden genomen in het traumacentrum de laatste twintig jaar is gestegen: van 33 tot 41 jaar. Deze verandering in de patiëntenpopulatie weerspiegelt de vergrijzing van de Nederlandse samenleving. Met die vergrijzing wordt nog te weinig rekening gehouden, stelt Nijboer. Het is bekend dat de gevolgen van (zelfs) kleine ongevallen voor ouderen vaak erger zijn dan voor jongere slachtoffers. De internationale richtlijnen voor behandeling na ongevallen gaan echter in eerste plaats uit van de ernst van het ongeval. Oudere patiënten die op het eerste gezicht een minder ernstig ongeval hebben gehad, worden daardoor mogelijk niet optimaal behandeld. Nijboer pleit voor een herziening van de bestaande richtlijnen, waarin leeftijd en pre-existente ziekten van de patiënt een belangrijke rol spelen.

Meer mobiele medische teams
Belangrijke winst valt mogelijk te behalen door het verbeteren van de behandeling op de plaats van het ongeval en tijdens transport naar het ziekenhuis, stelt Nijboer. Het Nederlandse ambulancepersoneel is uitvoerig getraind, maar de acute behandeling van een zwaargewonde vraagt veelal om betrokkenheid van een gespecialiseerde arts. Bijvoorbeeld in levensbedreigende gevallen, waarbij de patiënt niet meer adequaat kan ademhalen. Nijboer: “Mobiel medische teams hebben de benodigde gespecialiseerde kennis. Maar een deel van de zwaargewonden wordt helaas niet door een mobiel medisch team verzorgd. In Nederland zijn nog altijd gebieden die niet gedekt zijn door een mobiel medisch team. Dit is een ernstige tekortkoming. Duitsland doet het op dit gebied veel beter.”

Minder bloedverdunners
Nijboer beschrijft dat de toename van ernstig schedelhersenletsel mogelijk een gevolg is van het huidige gebruik van bloedverdunners door mensen met hart- en vaatziekten. “Deze medicijnen verkleinen de kans op complicaties van hart- en vaatziekten, maar zeker bij oudere patiënten kunnen ze ook veel kwaad doen. Oudere mensen vallen relatief vaak. Als gevolg van de bloedverdunners in combinatie met kwetsbaardere bloedvaten in het hoofd, is het risico op een hersenbloeding vergroot. Bij elke patiënt moet worden ingeschat welke kans het grootst is: de kans op een complicatie van de hart- en vaatziekte(n) of de kans op een ongeval.”
www.zorgkrant.nl


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #104 Gepost op: 16 november 2009, 14:21:10
opmerkelijk:  Meer mensen naar ziekenhuis bij goed weer

Uitgegeven op Maandag 16 november 2009 om 13:45:34
http://opmerkelijk.nieuws.nl/575605/meer_mensen_naar_ziekenhuis_bij_goed_weer

(Novum) - Mensen die een ongeval krijgen komen vaker in het ziekenhuis terecht als de weersomstandigheden goed zijn. Dit komt waarschijnlijk doordat zij dan vaker de deur uitgaan en activiteiten ondernemen. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen op basis van een onderzoek.

Weersomstandigheden zijn een belangrijke risicofactor, stellen de onderzoekers. Bij volle maan melden zich bijvoorbeeld minder patiënten bij het ziekenhuis. De maanstand is van invloed op de hoeveelheid licht en het zicht dat mensen 's nachts hebben.

De onderzoekers bekeken het aantal patiënten dat na een ongeval dagelijks op de spoedeisende hulpafdeling van het ziekenhuis komt. Ze bestudeerden vooral de samenhang met temperatuur, windkracht, neerslag, luchtdruk en zicht. Op de drukste dagen op de spoedeisende hulpafdeling was het weer goed, terwijl de onderzoekers het tegenovergestelde hadden verwacht.

Voor het onderzoek werd gebruikgemaakt van gegevens van 350 duizend patiënten over een periode van 36 jaar. Het onderzoek verschijnt deze week in het tijdschrift The Journal of Trauma.
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #105 Gepost op: 19 november 2009, 08:35:22
Weersomstandigheden van invloed op aantal opnames spoedeisende hulp

Bij goede weersomstandigheden komen er meer patiënten na een ongeval in het ziekenhuis terecht voor een behandeling. Bij volle maan komen er juist minder ongevalpatiënten in het ziekenhuis.

Dit blijkt uit een onderzoek van enkele medewerkers traumachirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. In het wetenschappelijk tijdschrift The Journal of Trauma (Am) publiceren de onderzoekers hun bevindingen.

Het grootste deel van de patiënten dat de spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis bezoekt, doet dat vanwege een letsel opgelopen door een ongeval. Veel factoren beïnvloeden het plaatsvinden van ongevallen. Weersomstandigheden kunnen een belangrijke risicofactor zijn. Daarnaast is de maanstand van invloed op de hoeveelheid licht en het zicht gedurende de nachtelijke uren.

Onderzoekers van het UMCG hebben onderzocht wat de invloed is van het weer en de stand van de maan op het aantal patiënten dat na een ongeval dagelijks op de spoedeisende hulpafdeling van het ziekenhuis komt. Zij inventariseerden de invloed van diverse klimatologische parameters als temperatuur, windkracht, neerslag, luchtdruk en zicht en de veranderingen daarin voorafgaande aan het ongeval. Ook berekenden zij voor elke ongevalsdag de maanstand. De onderzoekers koppelden de ongevallenregistratie van het ziekenhuis, met daarin de gegevens van ruim 350.000 ongevalpatiënten over een periode van 36 jaar, aan de dagelijkse weergegevens van het KNMI (vliegveld Eelde).

Uit hun onderzoek bleek dat op de drukste dagen van de spoedeisende hulp er goede weersomstandigheden waren. Dit was tegengesteld aan de oorspronkelijke verwachting van de onderzoekers. Waarschijnlijk heeft de drukte te maken met het feit dat bij relatief goed weer meer mensen op pad gaan en activiteiten ontplooien.
De uitkomsten van dit onderzoek kunnen leiden tot een beter begrip van de factoren die leiden tot ongevallen.
www.zorgkrant.nl


Jasper

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 168
Reactie #106 Gepost op: 19 november 2009, 08:56:29
Zie www.azo.nl voor nascholingsavonden Acute Zorgregio Oost. Eerstvolgende avond: 2 december over Rampengeneeskunde. Avonden zijn vrij toegankelijk voor professionals uit de Acute Zorg. Wel vooraf aanmelden.
SB Calamiteiten UMCN / Event Medical Service Uden / Het Nederlandse Rode Kruis afd. Nijmegen


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #107 Gepost op: 26 november 2009, 17:44:42
Vooral tekort aan hbo en mbo-verpleegkundigen

http://www.ad.nl/ad/nl/1015/Gezondheid-wetenschap/article/detail/446862/2009/11/26/Vooral-tekort-aan-hbo-en-mbo-verpleegkundigen.dhtml
26/11/09 17u32

DEN HAAG - In 2025 zal er een tekort zijn van 450.000 zorgmedewerkers. Vooral aan mbo' ers en hbo' ers zal gebrek zijn. Dat heeft het Zorginnovatieplatform, een breed samengestelde groep van deskundigen, donderdag gemeld. Ze hebben op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid plannen bedacht om het tekort in de zorg op te vangen.

De groep concludeert dat de overheid meer geld zal moeten investeren in het personeelsbeleid voor de zorg, los van de reguliere investeringen die al worden gedaan. Daarbij moeten ziekenhuizen, inrichtingen en thuiszorginstellingen meer moeite doen om bestaand personeel vast te houden. Zo zouden medewerkers betere mogelijkheden moeten krijgen om hun werktijden aan te passen aan de schooltijden van hun kinderen. Ook zouden ze meer kansen moeten krijgen om zich bij te scholen en carrière te maken. Natuurlijk moeten ziekenhuizen en andere zorginstellingen ook creatief zijn in het aantrekken van nieuw personeel, aldus de onderzoekers. (ANP)
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #108 Gepost op: 27 november 2009, 08:06:06
Tong voorspelt kans op sterfte na acuut hartinfarct
Onderzoek: Nieuwe meetmethode kan sterfte helpen voorkomen
Het meten van de bloedcirculatie onder de tong direct na een ernstig acuut hartinfarct voorspelt de kans op overlijden in het ziekenhuis. Bij een deel van de patiënten leidt het acuut hartinfarct tot een slechte doorbloeding van de organen in het lichaam. Van deze groep overlijdt momenteel zo’n 50% in het ziekenhuis. Corstiaan den Uil, cardioloog in opleiding in het Erasmus MC, vond voor het eerst dat op basis van de tongmeting de doorbloeding in het lichaam kan worden bepaald en verbeterd. Daarmee kan de hoge sterfte worden teruggedrongen. Gisteren promoveerde hij op zijn onderzoek.
In Nederland worden jaarlijks ongeveer 25.000 patiënten opgenomen na een acuut hartinfarct. Bij zo’n 1.500 patiënten is het acuut hartinfarct dermate ernstig, dat dit leidt tot een slechte doorbloeding van de overige organen in het lichaam, zoals de lever of de huid. De medische term hiervoor is ‘cardiogene shock’. Die organen gaan als gevolg van de gebrekkige doorbloeding slechter werken. Momenteel sterft hierdoor zo’n 50% van de patiënten met cardiogene shock in het ziekenhuis. Tot nu toe was het niet mogelijk de doorbloeding in het lichaam te meten.

Den Uil vond een nieuwe meetmethode waarmee dat wel kan. Met behulp van een geavanceerde videomicroscoop deed hij metingen onder de tong bij patiënten die met een acuut hartinfarct waren opgenomen in het Erasmus MC. Het meten van de zogenoemde microcirculatie onder de tong, blijkt een indicatie te zijn voor de microcirculatie in de rest van het lichaam en dus de doorbloeding van de organen in het lichaam. De eerste tongmeting vond direct na opname plaats. Wanneer de doorbloeding slecht was, werd de patiënt onmiddellijk behandeld met aanvullende medicijnen of een steunhart om de doorbloeding in het lichaam te verbeteren. Een dag later voerde Den Uil bij de patiënten een tweede meting onder de tong uit. Den Uil: “Het was opvallend om te zien hoezeer de bloedcirculatie bij deze patiënten na één dag verbeterd bleek te zijn. Dit verbeterde de overlevingskans van deze patiënten aanzienlijk.”

Den Uil verwacht dat deze meetmethode het in de toekomst mogelijk maakt om per individuele patiënt met een cardiogene shock de toediening van medicatie te sturen, zodat het falen van de overige organen wordt teruggedrongen en minder patiënten komen te overlijden.
www.medicalfacts.nl


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #109 Gepost op: 27 november 2009, 20:52:29
http://www.nu.nl/binnenland/2132541/ziekenhuis-emmen-getroffen-norovirus.html

Ziekenhuis Emmen getroffen door norovirus
Uitgegeven:    27 november 2009 20:39
Laatst gewijzigd:    27 november 2009 20:38

EMMEN - In het Scheper Ziekenhuis in Emmen is het norovirus uitgebroken. Alle patiënten die de besmettelijke vorm van buikgriep hebben, zijn ondergebracht op één verpleegafdeling.
© ANP

Dit zei een woordvoerder van het ziekenhuis vrijdag.

Voor de gehele vleugel geldt een opnamestop. De patiënten op de afdeling mogen beperkt bezoek ontvangen, kinderen worden niet toegelaten.

Het personeel draagt beschermende kleding. Het ziekenhuis laat beter schoonmaken en bezoekers en medewerkers moeten bij het betreden en verlaten van de afdeling de handen wassen.

Het virus wordt verspreid via de lucht. Gezonde mensen zijn binnen drie tot vier dagen weer beter. Bij zieke mensen duurt het herstel wat langer.